Monthly Archives: marraskuu 2015

Journalismi vs. terrorismi

Tieto on ennakkoluulojen pahin uhka. Mutta miten pitkälle tiedonhankinnassa ja sen julkaisemisessa voi mennä? “Alkaa menkö Syyriaan. Oikeasti. Älkää. Menkö. Syyriaan.”

Sain kesällä potkut, koska lehti, jossa olin töissä lakkautettiin. Syyslukukauden ensimmäisenä päivänä esittäytymiskierroksella paljastui, että brasilialainen kurssikaverini oli juuri kokenut täsmälleen saman kohtalon. Heitimme yläfemmat, ja kurssikaverit ja henkilökunta nauroivat ympärillä hieman onttoa naurua. Seuraavien viikkojen aikana olemme istuneet luennoilla ja seminaareissa, jotka pyörivät journalismin kriisin ympärillä: Kuka maksaisi uutisista? Pelastaako big data journalismin? Tuhoutuuko …

Yksi juttu Reuters-instituutissa opiskelussa on, että tulee kutsutuksi paikkoihin, joihin ei oikeastaan millään tapaa kuulu. Pahimmillaan se toki voi johtaa noloihin tilanteisiin ja armottomaan kyllästymiseen, mutta useimmiten saa polttoainetta ajatuksille.

Berliini vrs. Helsinki

Wenn dein Leben mehr Rock’n’roll braucht. Näin luki mainoksessa U-Bahnin seinällä, ja varastin lauseen heti omaan käyttööni. Sillä siitä Berliinin-vuodessanikin on kai kysymys – tarkoituksena on saada tuoreita ajatuksia ja uusia kokemuksia, siis enemmän rokkenrollia elämään.

Uuden Saksan lapset

”Oikeastaan valitsin tämän kurssin siksi, etten löytänyt muutakaan kiinnostavaa.” Kun ensimmäinen parikymppinen opiskelija päästi suustaan sanat, hymähdin hiljaa mielessäni ja kuittasin kommentin yksittäisenä epäkohteliaisuutena. Kun viisi samanikäistä kurssin osallistujaa oli toistanut samansisältöisen vastauksen, sain vaivoin peiteltyä hämmästystäni.