Yöpöytä
juhapekkatikka
Palo Alto tarkoittaa korkeaa puuta. Palo Alto on Stanfordin yliopiston pieni kotikaupunki, jolta mm. hakukone Alta Vista sai nimensä.
Olemme Silicon Valleyn syntysijalla ja ytimessä. Stanfordin johdantokurssin ajan asun reilun kuukauden päivät Palo Alton omakotialueella. Käytössä on huone ihastuttavan vuokraemäntä Leslien ja hänen uutteran tiibetinterrieripentunsa Fergusin alakerrassa.
Ilma on turhan usein märkä ja kylmyys on erilaista. Ihmiset ovat amerikkalaisen lämpimiä ja auttavia. Netissä kovia juttuja ovat meille tuntemattomat Hulu ja Twitter.
Radiokanavilla puhutaan taloudesta ja yhtiöistä, televisiossa on-demand toimii sujuvasti. Leslien takapihalla kasvaa suuri appelsiinipuu ja pikku uima-allas odottaa kesää.
Yöpöydälle kertyvä kirjapino alkaa vaikuttaa jopa huvittavalta. Ikään kuin olisin hyvinkin ahkera? Luettavaa kasautuu niin, että osa pitäisi lähettää Suomeen. Ehkä yöpöydän pinon teosten otsikot valaisevat vähän, mitä täällä puuhataan. Mutta missä välissä minä muka kirjoja luen? No, onneksi jo puolet näistä on tavattu läpi:
Michael A. Hiltzik: Dealers of Lightning: Xerox PARC and the Dawn of the Computer Age
Steven Levy: Hackers: Heroes of the Computer Revolution
Jessica Livingston: Founders at Work: Stories of Startups’ Early Days
Anthony Perkins, Michael Perkins: The Internet Bubble
David A. Vise: The Google Story: Inside the Hottest Business, Media, and Technology Success of Our Time
Bob Buderi: Guanxi: Microsoft, China, and the Plan to Win the Road Ahead
David A. Kaplan: The Silicon Boys, And Their Valley Of Dreams
Jeffrey S. Young, William L. Simon: iCon: Steve Jobs: The Greatest Second Act in the History of Business
Sarah Lacy: The Stories of Facebook, Youtube and Myspace: The People, the Hype and the Deals Behind the Giants of Web 2.0
Xerox PARC on pinon ykköskirja. Se kertoo Piilaakson ehkä tunnetuimman ja tärkeimmän tutkimuskeskuksen historiasta.
Bob Buderi on tuleva pomoni Xconomy-julkaisussa. Hänen mainio kirjansa on Microsoftin Beijingin tutkimuskeskuksen tarina. ”Road Ahead” on viittaus Bill Gatesin samannimiseen klassikkoon vuodelta 1995.
David Kaplanin The Silicon Boysissa on hirmuinen meno. Kirja on tosin jo 10 vuoden ikäinen, mutta kertoo tärkeitä asioita ja huvittavallakin tavalla dokumentoiden Piilaakson teknohahmojen elämää.
Youngin ja Simonin kirjalla on varmaan yksi parhaita koskaan keksittyjä nimiä. Steve Jobs pillastui iCon-tittelistä eikä huoli kustantajan kirjoja Apple-kauppoihinsa, mutta aivan suotta.
Google Story on ihan must-luettava lähihistoriakirja. Lukuisia ihmeellisiä asioita puuhaava Google on monella tavalla maailman johtava yritys, jota ei Suomessa kai ole vielä täysin tajuttu.
Kirjoille olisi periaatteessa aikaa myöhään iltaisin. Mutta entä jos pää yhä pyörii siitä, mitä päivällä on kuullut paperille painetun sanan vaikeuksista?
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Vuoden parhaat innovaatiojutut valittiin - 20.05.2009
- Maailman parhaita innovaatiojuttuja! - 17.04.2009
- Pelle Peloton ei riitä - 01.04.2009