5 isoa kysymystä ja joitakin hyviä vastauksia
Ninni Lehtniemi
Sain kesällä potkut, koska lehti, jossa olin töissä lakkautettiin. Syyslukukauden ensimmäisenä päivänä esittäytymiskierroksella paljastui, että brasilialainen kurssikaverini oli juuri kokenut täsmälleen saman kohtalon. Heitimme yläfemmat, ja kurssikaverit ja henkilökunta nauroivat ympärillä hieman onttoa naurua. Seuraavien viikkojen aikana olemme istuneet luennoilla ja seminaareissa, jotka pyörivät journalismin kriisin ympärillä: Kuka maksaisi uutisista? Pelastaako big data journalismin? Tuhoutuuko BBC? Miten saada Youtube-sukupolvi hankkimaan tv-lupa?
Oma ala on toki aina oma ala, mutta toisinaan tekee hyvää ajatella isommin. Onneksi Oxford on aivojen karkkikauppa, joka tarjoaa juuri tähän sopivia luentoja. Ja onneksi on internet, jonka kautta luentoja pääsee katsomaan kauempaakin. Tässä tähänastiset suosikkini:
1. Miten palauttaa luottamus finanssijärjestelmään?
Finanssikriisi tuhosi ihmisten luottamuksen pankkeihin ja pankkiireihin. Sen palauttaminen vaatii perustavanlaatuista uudelleenajattelua. Pitäisikö pienasiakkaiden pankkipalvelut hoitaa laitoksissa, jotka eivät touhua pörsseissä? Miten muuttaa kokonaisen alan kulttuuri? Voiko esimerkiksi timanttikaupan itsesäätelystä oppia jotain? Taloustieteen professorit Nicholas Morris ja David Vines miettivät asiaa työkseen:
Next steps in restoring trust in the financial system
2. Miten huolehdimme miljoonista mummoista ja papoista?
Väestö ikääntyy kaikkialla maailmassa. Sairaita vanhuksia on yhä enemmän myös alueilla, joilla on yksi lääkäri 10 000 asukasta kohden. Miten pidämme kaikki terveinä mahdollisimman pitkään? Oxfordin Institute of Population Ageingin johtajalla, gerontologi Sarah Harperilla (joka on tämän listan ainoa nainen, koska Oxfordin yliopisto on edelleen harmaapäisten ja -pukuisten miesten valtakunta) on muutama ajatus:
Demographic change – the evolving health challenges
3. Miksi emme jo toimi ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi?
Yhdeksän vuotta sitten ekonomisti Nicholas Stern julkaisi Sternin raportin, joka muutti keskustelua ilmastonmuutoksesta. Siinä Stern osoitti, että ilmastonmuutoksen torjuminen tulee halvemmaksi kuin siihen sopeutuminen. Pariisin ilmastokokouksen alla Sir Stern lietsoo vauhtia neuvotteluihin ja kertoo, miksi uskoo, että tulevaisuus voi yhä olla valoisa:
Why are we waiting? The logic, urgency, and promise of tackling climate change
4. Miten ratkaista pakolaiskriisi?
Entä jos sitä ei tarvitsekaan ratkaista? Pitää vain murskata maahanmuuttoon ja maahanmuuttopolitiikkaan liittyvät myytit. Siihen tarvitaan runsaasti kansainvälistä tilastotietoa ja sosiologian professori Hein de Haasin briljantit aivot:
Behind the headlines: investigating the drivers and impacts of global migration
5. Miten elää keinoälyn ja robottien kanssa?
Robotit eivät haudo vallankumousta, koska ne osaavat ajatella yhtä paljon kuin sukellusvene osaa uida. Sen sijaan robotisoituminen uhkaa tehdä maailmasta taloudellisesti yhtä epätasa-arvoisen kuin muinainen Egypti. Sen estäminen vaatii rajuja muutoksia talous- ja koulutuspolitiikkaan, varoittaa tietojärjestelmätieteilijä-keksijä-yrittäjä Jerry Kaplan. Ja kertoo välillä muutaman amerikkalaistyyppisen vitsin.
Humans need not apply: a guide to wealth and work in the age of artificial intelligence
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- 5 tapaa helpottaa toimittaja-koodaaja-designer -tiimityötä - 02.06.2016
- Viisi asiaa, jotka olen oppinut toimittajan työstä eri maissa - 29.04.2016
- 5 kevään kiinnostavinta etäluentoa - 04.04.2016
- 5 käyttäytymisohjetta Oxfordiin - 01.03.2016
- 5 asiaa, jotka olen oppinut soudusta - 26.01.2016
- 5 tapaa tuntea itsensä vähemmän huijariksi - 03.12.2015
- 5 asiaa, jotka ovat muuttuneet brittiarjessa 15 vuodessa - 27.10.2015