5 kevään kiinnostavinta etäluentoa
Ninni Lehtniemi
Oxfordin lukuvuosi jakaantuu kolmeen lukukauteen, joilla tietenkin on latinankieliset nimet: michaelmas, hilary ja trinity. Näin hilaryn lopuksi on syytä listata kiinnostavimmat luennot, jotka löytyvät internetistä podcastina tai videona.
1. Jos bloggaa siinä toivossa, että päätyy jossain vaiheessa life coach guruksi, onko kyseessä työ vai harrastus? Mitä seuraa siitä, että yhä useamman pomo on algoritmi? Ovatko Über ja Airbnb sittenkin jotain muuta kuin hauskoja tapoja tienata hiukan ekstraa? Digisosiologi ja antropologi Karen Gregory pohtii muuttuvaa työtä ja epätasa-arvoa. Mukana uusia käsitteitä kuten playbour (=play+labour), dataveillance (data+surveillance) ja prosumption (production+consumption). Jos aihepiiri kiinnostaa, kaikki Oxford Internet Instituten Digital Transformations of Work -konferenssin luennot löytyvät Youtubesta.
2. Pankki, joka on auki iltaisin ja viikonloppuisin. Pankki, jossa kynää ei ole pultattu pöytään, vaan niitä jaellaan avokätisesti. Pankki, johon koirat ovat aina tervetulleita. Pankki, jonka asiakaspalvelupuhelimeen vastaavat aina oikeat ihmiset. Vernon Hill perusti parikymppisenä Commercial Bankin Yhdysvalloissa ja viisi vuotta sitten Metro Bankin Britanniassa. Molemmista tuli menestystarinoita. Hillin mukaan se onnistui, koska hän teki asiakkaista faneja. Saïd Business Schoolin helmikuista luentoa ei ikävä kyllä videoitu, mutta tässä Hillin ajatuksia muutaman vuoden takaa.
3. “Kuinka voisin olla arvokkaampi lukijoilleni?” ja muita kysymyksiä, joita toimittajien pitäisi kysyä yleisöistään, mutta eivät yleensä kysy. Yleisötutkija Irene Costeija Meijer haastaa toimittajat ajattelemaan toisin.
4. Tee vähemmän, mutta erottuvia juttuja. Käytä otsikossa sanaa actually. BuzzfeedUK:n politiikan toimittaja Jim Waterson kertoo, mitä on Buzzfeedin menestyksen takana.
5. Oliko maanantai 18. tammikuuta tilastollisesti laskettuna tämän vuoden masentavin päivä eli Blue Monday? Omistaako yksi prosentti maailman väestöstä todella puolet varallisuudesta? Toimittaja ja taloustieteilijä Tim Hartford murskaa työkseen sitä, mistä itse käyttää tieteellistä termiä bullshit. Hartfordin luento oli valitettavasti off-the-record, mutta hänen faktantarkastusohjelmaansa voi kuunnella täällä.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- 5 tapaa helpottaa toimittaja-koodaaja-designer -tiimityötä - 02.06.2016
- Viisi asiaa, jotka olen oppinut toimittajan työstä eri maissa - 29.04.2016
- 5 käyttäytymisohjetta Oxfordiin - 01.03.2016
- 5 asiaa, jotka olen oppinut soudusta - 26.01.2016
- 5 tapaa tuntea itsensä vähemmän huijariksi - 03.12.2015
- 5 isoa kysymystä ja joitakin hyviä vastauksia - 18.11.2015
- 5 asiaa, jotka ovat muuttuneet brittiarjessa 15 vuodessa - 27.10.2015
Hei Ninni,
Ja kiitos todella kiinnostavista linkeistä. Menee ehdottomasti kuunteluun.