9 vinkkiä Oxfordiin lähtijöille
Satu Vasantola
Yllättävän monta asiaa on hoidettava, kun muuttaa ulkomaille, vaikka vain vuodeksi. Kokosin listan vinkkejä uusien Oxfordiin lähtijöiden alkuhässäkkää helpottamaan.
Jos sinulla on kouluikäisiä lapsia, ensimmäinen homma on löytää asunto ja tehdä vuokrasopimus niin ajoissa kuin mahdollista. Ennen sitä et pysty ilmoittamaan lapsia kouluun. Jos kouluhakemuksen tekeminen jää kesään, voi käydä niin, että koulupaikan saa vasta, kun muut ovat käyneet koulua jo kolme, neljä viikkoa. Jos niin käy (minulle kävi), niin älä huoli, kyllä se koulupaikka sieltä tulee ennemmin tai myöhemmin.
Asuntoa vuokratessa kannattaa luottaa isoihin välittäjiin. Yksityisiltäkin ovat jotkut stipendiaatit asunnon vuokranneet. Toiset ovat löytäneet hyvän, toiset tulleet huijatuiksi. Oxford on täynnä vuodeksi tänne muuttavia tutkijoita ja opiskelijoita, joten vuokramarkkinat käyvät kuumina ja huijareitakin on liikkeellä. Luotettavia välittäjiä ovat ainakin http://www.finders.co.uk/, https://www.scottfraser.co.uk/, http://www.chancellors.co.uk/.
Kysy ennen vuokrasopimuksen tekemistä, paljonko ko asunnon council tax on. Aiempina vuosina monet stipendiaatit ovat saaneet verovapautuksen. Nyt verotoimisto on linjannut asian uudelleen, eikä vapautuksia ole enää luvassa.
Täällä kohkataan kovasti siitä, mikä koulu kannattaa valita. Kouluhakemukseen pyydetään laittamaan kolme koulutoivetta. Omista lapsistani toinen on hyvä-, toinen huonomaineisessa koulussa. Oikeasti molemmat koulut ovat hyviä, eikä Oxfordissa taida huonoja kouluja ollakaan. Jos kuitenkin haluat tutkia virallisia kouluarvioita, ne löytyvät täältä http://reports.ofsted.gov.uk/. Kouluhakemuksen voit tehdä täällä https://www.oxfordshire.gov.uk/cms/content/online-school-applications.
Useimmissa kouluissa käytetään koulupukua, mutta joka koululla on puvusta omat vaatimuksensa. Etukäteen ei siis kannata mitään hankkia. Koulut neuvovat, mistä pukuja saa ostaa tai tilata. Monilla on koulukohtaiset yläosat, joiden kanssa käytetään mustia suoria housuja tai vekkihameita. Niitä myyvät lastentarvikeliikkeet sekä Marks & Spencer.
Jos sinulla on päiväkoti-ikäisiä lapsia ja tarvitset heille hoitoa, harkitse au pairia. Päivähoito on todella kallista.
Jos muutat johonkin muualle kuin opiskelija-asuntoon tai Reuters Instituten taloon, tilaa wifi hyvissä ajoin ennen muuttoa. (Paitsi jos aiot toimia mobiilidatan varassa, sekin onnistuu.) Asennuksen saamisessa voi mennä kolmisen viikkoa, joten jos hoidat tämän jo Suomesta käsin, saat nauttia heti muuton jälkeen toimivasta nettiyhteydestä. Kännykkäliittymän saat helposti, mutta monet operaattorit haluavat maksut suoraveloitukseen, joten tarvitset paikallisen pankkitilin. Tv-luvan ehdit hoitaa paikan päällä. Muista kuitenkin, että täällä luvan maksamatta jättämisestä voi päätyä vankilaan.
Pankkitilin saat avattua vaikka heti muuttopäivänä, mutta tiliä avatessa on todistettava osoitteensa joko kaasulaskulla (ks kohta 6) tai vuokrasopimuksella. Kaikki pankit eivät vuokrasopimusta hyväksy, toiset taas antavat ulkomaisille opiskelijoille vain kortteja, joilla voi nostaa rahaa automaatista, mutta ei maksaa. Itse kysyin kahdeksasta pankista, ennenkuin onnisti. Siksi uskallan suositella: kokeile Lloydsia, heiltä saa pankkikortin eivätkä vaadi kaasulaskua. Nettipankkikin on heillä toimiva ja helppokäyttöinen. http://www.lloydsbank.com/branch_locator/details.asp. Löydät konttorin High Streetiltä, aivan ydinkeskustasta.
Osta (käytetty) fillari. Pyöräily on Oxfordissa ehdottomasti nopein ja kätevin tapa kulkea paikasta toiseen. Oxford on pyöräilykaupunki, ja autoilijoiden ja pyöräilijöiden yhteiselo sujuu kaupungissa mutkattoman ystävällisesti. Käytettyjen fillareiden kysyntä on huipussaaan syys-lokakuussa, kun uudet opiskelijat täyttävät kaupungin. Kannattaa siis toimia nopeasti.
Itse ostin omani Stuartilta, joka pyörittää vanhojen pyörien korjaamoa pikkukylässä Oxfordin lähistöllä. http://www.oxfordbicycles.co.uk/. Myös monet pyöräkaupat myyvät käytettyjä fillareita. Pari hyvää ja luotettavaa: http://www.summertowncycles.co.uk/ ja http://www.thecyclecentre.com/. Näistä kahdesta saat kätevästi vuokrafillarit myös Suomen-vieraille.
Kaasulasku on brittielämän tärkein dokumentti. Tarvitset sitä kaikkeen: koulupaikan hakemiseen, pankkitilin avaamiseen, pianon vuokraamiseen. Elämäsi helpottuu heti, kun saat ensimmäisen kaasulaskusi. (Laskun suuruus ei ehkä ilahduta. Täällä onkin tapana lämmittää vain muutama tunti aamulla ja illalla.) Sitä ennen voit yrittää todistaa henkilöllisyytesi ja osoitteesi esimerkiksi vuokrasopimuksella tai Reuters-instituutin sinulle lähettämällä kirjeellä. Joskus onnistuu, joskus ei.
Yleislääkärissä käyminen on ilmaista, mutta lääkäriin pitää rekisteröityä. Se kannattaa käydä tekemässä heti alussa. Green Templeton Collegella on oma lääkäri, jolle stipendiaatit voivat rekisteröityä. http://www.gtc.ox.ac.uk/college-life/student-welfare-committee/medical-care.html. Perheelle (ja halutessasi itsellesikin) löydät lähimmän lääkärin täältä http://www.nhs.uk/Service-Search/GP/LocationSearch/4.
Kokeile ruuan tilaamista netistä. Hyvät valikoimat, nopea palvelu, kohtuulliset hinnat. Paras laatu on Waitrosessa http://www.waitrose.com/, nopeimmat toimitusajat Ocadolla https://www.ocado.com/webshop/. Sekä Ocadolla että Tescolla http://www.tesco.com/direct/ on laajat valikoimat. Ocadolta löytyy jopa skandinaavinen osasto, josta saa hapankorppuja, salmiakkia ja Fazerin suklaata.
Nämä kun hoitelet alta pois, voit keskittyä nauttimaan seminaareista, pubeista, puistoista, konserteista ja musikaaleista. Niistä omat ohjeet myöhemmin.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Koraani kännykkääsi, ole hyvä - 16.06.2015
- Nalle ja niukka nyökkäys - 18.03.2015
- Kauhistuneet kirurgit - 04.02.2015
- Unelmakoulu - 29.12.2014
- Hidasta oppia - 01.12.2014
- Joku muu, mikä? - 29.10.2014