”Parasta ja huonointa journalismia”
Mirjami Saarinen
”Britanniasta löydät maailman parasta – ja huonointa journalismia”. Näin minua valisti toimittajatuttu etukäteen ja oikeassa oli. Pitkät perinteet, iso markkina ja kova kilpailu ovat taanneet sen, että lukijoille, katselijoille ja kuuntelijoille on tarjottavaa laatuskaalan laidasta laitaan.
Huonoin osa brittiläistä journalismia on ollut luupin alla jo pari vuotta ja nyt tutkinta vaan syvenee. Oikeudenkäynti salakuuntelusta ja viranomaisille tietojen maksamisesta syytettyä, jo lopetettua News of the Word -lehteä vastaan alkoi maanantaina Lontoossa. Pääsyytettynä on lehden entinen päätoimittaja Rebekah Brooks.
Oikeudenkäynnin arvioidaan kestävän ainakin pääsiäiseen saakka. Suuri julkisuus on jo taattu. Mediaa kiinnostaa aina media. Kun pääsyytetyn lähipiiriin kuuluu muun muassa pääministeri David Cameron, avaa oikeudenkäynti kiinnostavia näkymiä paitsi brittiläiseen mediaan myös maan poliittiseen eliittiin.
Siinä missä salakuuntelujupakan juridinen käsittely alkaa vasta nyt, ovat sen aiheuttamat poliittiset laineet käyneet korkealla jo pitkään. Brittilehdistön etiikkaa paljastusten jälkeen selvittänyt Brian Leveson ehdotti lehdistölle lakisäänteistä valvontaa itsesäätelyn sijaan.
Leveson antoi esityksensä jo vuosi sitten, ja kiivas kädenvääntö lehdistön valvonnasta on jatkunut kiivaana siitä saakka. Brittilehdistö on saanut voimakasta taustatukea kansainvälisiltä media- ja sananvapausjärjestöiltä, joiden mielestä lehdistön poliittinen valvonta on vastoin sananvapauden periaatetta.
Levesonin esitykset ovat pakottaneet brittilehdistön asettumaan yhteiseen rintamaan, mikä ei ole todellakaan ollut helppoa. Yhteisymmärrys on rajoittunut tähän yhteen ainoaan asiaan, muutoin keskinäinen nilkkoihin potkiminen jatkuu entiseen tapaan.
Britanniassa suuri osa sanomalehdistöstä on poliittisesti värittynyttä ja se näkyy. Täällä siis poliitikkojen lisäksi myös lehdet riitelevät keskenään. Ja se se vasta rajua on!
Konservatiiveja lähellä oleva Daily Mail -lehti hyökkäsi aiemmin syksyllä voimakkaasti työväenpuoluetta johtavaa Ed Milibandia vastaan syyttäen hänen edesmennyttä isäänsä Britannian vihaamisesta. Lähteenä olivat tämän arvostetun professorin 17-vuotiaana kirjoittamat päiväkirjamerkinnät, jotka hän oli kirjoittanut paettuaan natseja Belgiasta Britanniaan.
Daily Mailin mukaan isästään arvostavasti aina puhuva poika-Miliband on samoilla linjoilla hyökätessään yhtä brittiläistä instituutiota, tabloid-lehdistöä vastaan ajamalla sen sääntelyä.
Vaikka tavoite on yhteinen, ns. laatulehdistön mielestä Daily Mail ylitti tässä tapauksessa hyvän maun rajat.
Daily Mail ei tapansa mukaan jäänyt vaiti. Se teki voimakkaan vastaiskun arvostelukuoroa johtanutta The Guardiania vastaan. Daily Mailin mukaan Guardian on auttanut terroristeja julkistaessaan Edward Snowdenin julkistamia tietoja USA:n ja Britannian turvallisuuspalvelujen yhteistyöstä. Samoilla linjoilla on muuten pääministeri Cameron.
Sanasota ei jää tähän. Brittilehdistön lukijalle se tietää entistä mielenkiintoisempia aikoja!
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Torkahtelijat keskuudessamme - 06.06.2014
- Oodi ylikomisario Morselle - 29.04.2014
- BBC - valtio valtiossa - 28.02.2014
- Luokkaretki Britanniassa - 27.01.2014
- Välitilinpäätös - 10.12.2013