Pihalla
Jutta Högmander
Välillä kannattaa astua maahanmuuttajan nahkoihin. Ajaa autolla risteykseen, jossa joka suunnassa on stop-merkit, ja pohtia, koska mahtaa olla oma vuoro. Miettiä, voiko hanavettä juoda. Käydä verikokeissa osoittamassa, ettei tuo maahan tuliaisina vakavia tauteja. Ottaa ensimmäisenä koulupäivänä osaa keskusteluun, jonka aikana tajuaa, että suurin osa kulttuurisista viittauksista menee täysin ohi. Olla siis pihalla melkein kaikesta.
Terveisiä Los Angelesista. Takana on neljän viikon intensiivinen Summer Immersion, joka on luulot pois -henkinen perehdytys USC Annenbergin journalismikoulun maisteriopiskelijoille. Yliopistolla tuli istuttua pari ensimmäistä viikkoa yhdeksästä neljään tai viiteen, jonka jälkeen iltaisin piti pakertaa vielä pari tuntia kotitehtäviä. Loput puolitoista viikkoa viimeisteltiin pienryhmissä lopputöitä eli Yhdysvaltojen presidentinvaaleja koskevia multimediatarinoita. Kurssilla raapaistiin pintaa kaikesta, mikä Annenbergin mukaan kuuluu nykypäivän journalistin toimenkuvaan: teksti, valokuva, video, audio, koodi, some, datavisualisointi ja design. Tällä viikolla alkaneen syyslukukauden tullen jokainen opiskelija valitsee omat painotuksensa ja keskittyy niihin.
Itse aion syventyä digitaaliseen journalismiin ja politiikkaan. Arvon vielä, mille kursseille loppujen lopuksi päädyn, mutta listalla on ainakin koodaamista, datajournalismia ja Amerikan presidentinvaaleja. Annenbergin Specialized Journalism -ohjelman upea puoli on se, että kursseja voi valita miltei miltä tahansa University of Southern Californian laitokselta ja siihen myös kannustetaan. Opiskelukavereista yksi aikoo opiskella tanssia, toinen teatteria ja kolmas harkitsee neurotieteitä.
Arki on alkanut muistuttaa arkea – palmuilla ja takuuvarmalla auringonpaisteella höystettynä. Asumme perheeni kanssa merenrantakaupunki Santa Monicassa, kuten aiemmatkin stipendiaatit. Vuokrat ovat pöyristyttävät, mutta alueen ehdottomia valtteja ovat rannan läheisyys ja se, että joka paikkaan pääsee kävellen ja pyörällä. Santa Monica on kompakti ja helposti hallittavissa verrattuna laajana leviävään ja autokeskeiseen Los Angelesiin.
Jokapäiväistä siirtymistä 22 kilometrin päähän USC:n kampukselle helpottaa pari kuukautta toiminnassa ollut uusi Expo -junalinja, joka vie Santa Monicasta Losin Downtowniin. Teen yleensä reilun puolen tunnin junamatkan ajan kotitehtäviä tai yritän pysyä ajan tasalla siitä, mitä maailmalla tapahtuu. Juna-asemalle pyöräilen vajaassa kymmenessä minuutissa: aamulla alamäkeen, illalla hitaasti hikoillen ylämäkeen.
Alkuaikojen kysymyksiin on alkanut löytyä vastauksia. Hanavettä voi juoda, mutta moni ostaa vetensä silti pullotettuna tai suodattaa sen filtterin läpi. Neljän stop-merkin risteyksestä ajetaan pääsääntöisesti saapumisjärjestyksessä. Opiskelukavereideni mukaan sääntöä pitää kuitenkin soveltaa ja seurata samalla kanssa-autoilijoiden reaktioita. Siksi Googlen kuskittomat autot ajavat kuulemma eniten kolareita juuri näissä risteyksissä. Verikokeet osoittivat odotetusti, että suomalainen terveydenhoitojärjestelmä toimii. Amerikkalaisessa kulttuurissa riittää opittavaa koko stipendiaattivuodeksi.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Verkostoitumisen taidosta ja suomalaisesta itsetunnosta - 04.04.2017
- Viisi asiaa, jotka paljastavat, että olet asunut Kaliforniassa yli puoli vuotta - 28.02.2017
- Tältä näyttää Trumpin Yhdysvallat - 31.01.2017
- Se aika vuodesta - 02.01.2017
- Valeuutisia ja vihapuhetta Trumplandiassa - 29.11.2016
- Kuinkas sitten kävikään - 09.11.2016
- Trumpin ja median epäpyhä liitto - 31.10.2016