Onnea Yhdysvallat! Teillä on uusi presidenttipari!
Marjut Tervola
Hetki oli monella tavalla epätodellinen. Donald ja Melania Trumpin hymyilevät kuvat ovat juuri ilmestyneet isolle valotaululle Time Squarella. Melania upeassa, valkoisessa kokovartalomekossa, Donald hymyilevänä, vaimoaan kädestä kevyesti pitäen. Onnea Yhdysvallat! Olette juuri saaneet uuden presidenttiparin!
Kello on puoli neljä aamuyöstä. Meistä alusta asti harvalukuisesta yleisöstä on yhä harvempi paikalla. Tätä hetkeä on edeltänyt usean tunnin sanaton tuijotus ruudulle. Newyorkilaiset ovat seuranneet tyrmistyneinä ja epäuskoisina, kuinka Trump napsi äänet vaa’ankieliosavaltiossa yksi toisensa perään.
Pettymys purkautuu ulos heti. ”Trump on rasisti!”, muutamat Hillaryn kannattajat huutavat kovaäänisesti.
Vaalipäivästä on kolmisen viikkoa. Varsinkin vaalien jälkeinen viikko oli Columbiassa raskas. Koululla on järjestetty keskustelutilaisuuksia, meditaatiojoogaa ja mielenosoituksia. Professorit ja opiskelijat ovat olleet järkyttyneitä, ja osa tuli paikalle itkien. Etnisistä taustoista tulevat ovat puhuneet tulevaisuuteen liittyvistä peloista.
Koulussa kiertää sähköpostikiertokirjeitä, joissa vedotaan, että paperittomien opiskelijoiden oleskelulupia ja stipendejä ei jäädytettäisi. Jotkut ulkomaalaiset Yhdysvalloissa pysyvästi asuvat opiskelijat ovat saaneet New Yorkin City Councililta kirjeen, joka vakuuttaa New Yorkin olevan valmis puolustamaan maahanmuuttajia.
Meille ulkomaalaisille F1- ja J1-viisumeilla oleville jaettiin ohjeet, miten toimia, jos joudumme pidätetyksi lentokentällä. Mopo on karannut käsistä asioiden suhteuttamisen suhteen Yhdysvalloissa aikoja sitten.
Vaalien uutisoinnin jälkipyykki on ollut tietysti aihe, jota on puitu myös koulussa. Journalistiopiskelijoiden suhtautuminen mediakritiikkiin on ollut monitahoista. Nuorimmat opiskelijat ovat olleet järkyttyneitä, ettei media kyennyt kertomaan lukijoille riittävästi Trumpin hallinnon hirveyksistä, ja media epäonnistui siksi.
Olemme yhdessä Yhdysvaltojen arvostetuimmassa journalistikoulussa. Opiskelijat tähtäävät täältä liberaaleihin laatumedioihin itä- ja länsirannikoille, ei Oklahoman kaltaisiin sisämaan punaisiin osavaltioihin. Toimittajien joukossa ei ole Trumpin kannattajia, tai jos on, nämä pitävät sen omana tietonaan.
Toiset opiskelijoista eivät ostaneet lainkaan ajatusta, että media olisi voinut toimia toisin tai tehdä ylipäätään mitään väärää. Gallupit ja asiantuntijat ennustivat Clintonille voittoa. Jokainen tiedostusväline, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kannatti Clintonia avoimesti, niin kuin pitikin. Keskilännen punaniska-Mikea ei ole tarvetta yrittää ymmärtää sen enempää kuin tähänkään asti, koska rasistisille ajatuksille ei tarvitse antaa tilaa.
Sitten on niitä, jotka uskovat, että media epäonnistui aliarvioidessaan Trumpin. Niitä joita häiritsee, että media ei kyennyt näkemään Trumpin menestystä, vaan keskittyi kertomaan, ettei Trumpista voi tulla presidenttiä – päinvastaista tarinaa todellisuuden kanssa.
The Washington Postin Margaret Sullivan arveli heti vaalein jälkeen kolumnissan, että Trumpin voitto oli monelle jotain niin kamalaa, että toimittajat tuntuivat luottavan jonkinlaisen maagisen ajattelun lopulta estävän sen tapahtumisen.
”Useasti viime päivinä on sanottu, että toimittajat ottavat aina Trumpin kirjaimellisesti, mutta eivät vakavasti, kun taas Trumpin äänestäjät ottivat hänet vakavasti, mutta ei kirjaimellisesti. Tämä ero Trump-ilmiön tulkitsemisessa on jäänyt toimittajilta ymmärtämättä” yksi opiskelija summasi koulun keskustelutilaisuudessa.
Sitäkin on arvosteltu, että media nosti esiin Trumpin kannattajista vain kaikkein shokeeravimmat tapaukset. Haastatteluissa oli valkoisia kouluttamattomia miehiä ja niitä salaliittoteoreetikoita, jotka uskovat, että Obama on muslimi ja homo, ja Michelle Obama mies.
Heti vaalien jälkeen lehdissä alettiin puhua ”hiljaisesta enemmistöstä”, joka äänesti Trumpin voittoon. Oli 51-vuotias maahanmuuttaja ja liberaali musliminainen, joka talous yksinhuoltajana kuihtui Omabacareen ja joka kyllästyi siihen, ettei Clinton ottanut tarpeeksi vakavasti ääri-islamia. On pienyrittäjä ja lääkärin vaimo, joka uskoo Trumpilla olevan paremmat mahdollisuudet talouden ylösnostoon. On 57-vuotias jooganharrastaja ja kasvissyöjä, joka kaipaa vahvaa johtajaa ja niin edelleen.
Edellisessä blogissani viittasin lukijatutkimukseen, jonka mukaan vain neljä kymmenestä amerikkalaisesta pitää mediaa luotettavana. Trump-uutisointi tuskin lisäsi luottamusta mediaan – muuten kuin jo laatulehtiin luottavien liberaalien joukoissa. Amerikkalaiset ovat jakautuneet yhä syvemmin kahteen leiriin samalla kun Trump-vastaiset protestit New Yorkissa jatkuvat.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Pikadeiteillä työnantajan kanssa - 09.05.2017
- Mitä seuraa, kun alt-right tyyppi tulee kampukselle? - 03.04.2017
- ”Me Trumpin vastustajat olemme kuin kiukuttelevia pikkulapsia” - 27.02.2017
- Kun somesta tuli amerikkalaisten pääuutislähde - 10.01.2017
- Näin Amerikan keskiluokka putosi kyydistä ja äänesti Trumpia - 20.12.2016
- Vaaliväsymystä, tappouhkauksia ja väärin tulkittuja gallupeja - 04.11.2016
- Columbiassa professori opettelee ensimmäiseksi etunimesi - 22.09.2016