Odotettu puhelinsoitto ja prinssin tyttöystävä
Ilona Turtola
Kirjeenvaihtajataudiksi kutsutaan olotilaa, jossa vieraantuu kotimaansa todellisuudesta ja alkaa pitää asemamaansa pieniäkin risahduksia raportoimisen arvoisena myös Suomessa.
En ole koskaan ollut kirjeenvaihtajana, mutta täällä havaitsen samanlaisia oireita: ympärillä tapahtuu paljon mielenkiintoista, joka varmasti kiinnostaisi Suomessa!
Tai sitten ei. Mutta teen silti pienen mediakatsauksen. Mistä muusta Britanniassa on viime viikkoina puhuttu paitsi Brexitistä ja Trumpista?
Yksi tilaa saaneista aiheista liittyy Trumpiin. Täällä oli vaikea niellä sitä, että pääministeri Theresa May oli vasta numero 10 (tai joidenkin laskujen mukaan 11), jolle Trump soitti voittonsa varmistuttua. Esimerkiksi The Guardian -sanomalehti päivitteli, että edelle kiilasivat muun muassa Irlanti ja Egypti. Lukuisat analyysit eri medioissa arvioivat, että Mayn huonon listasijoituksen syynä oli se, ettei Trumpin toimistossa käytännön asioita osata vielä organisoida.
Kestoaiheena ruoka kiinnostaa. Huomion keskipisteenä on ollut hiivauutelevite Marmite. Suomessa Marmitea ei pahemmin syödä, mutta täällä se on erottamaton osa aamiaispaahtoleipää.
Kriisi puhkesi, kun Marmitea valmistava Unilever kertoi lokakuussa, että se nostaa tuotteidensa hintoja. Syynä oli mikä muukaan kuin Brexit ja sen seurauksena heikentynyt punta. Kyse oli jopa 10 prosentin korotuksista.
Iso supermarketketju Tesco ilmoitti, ettei se suostu nostamaan Marmiten hintaa. Sen sijaan se veti tuotteen pois nettikaupastaan. Täällä ehdittiin olla huolissaan, saako Marmitea enää ollenkaan. Lyhyt mutta tulinen kiista Tescon ja Unileverin välillä saatiin soviteltua ja Marmite teki paluun. Sitä ei julkistettu, millaiseen sopimukseen osapuolet päätyivät.
Hovi on tietysti ikisuosikki. Media oli saanut vihiä, että prinssi Harry seurustelisi amerikkalaisnäyttelijä Meghan Marklen kanssa. Pian Marklen kasvot olivat yhden jos toisen lehden kannessa ja hänestä oli kaivettu esiin vaikka mitä.
Prinssillä meni hermot ja poikkeuksellisesti hän lähetti tiedotteen, jossa seurustelu vahvistettiin ja samalla toivottiin rauhaa suhteelle. Kävi päinvastoin: nekin mediat, jotka eivät olleet pariskunnasta kirjoittaneet, alkoivat analysoida asiaa. Miksi tällainen julkistus, onko siitä hyötyä. Jos ennen tiedotetta saarivaltiossa joku ei tiennyt, kuka on Meghan Markle, nyt he ainakin tiesivät.
Marraskuun puolivälin tienoilla Harry lähti edustusmatkalle Karibialle ja sen seurauksena kovin Meghan-buumi laantui.
***
Yliopistossa tiivistahtinen ensimmäinen lukukausi on kohta ohi. Tutkinto-opiskelijoilla esseiden deadlinet ja tentit lähestyvät, mikä tarkoittaa sitä, että luennoilla on ollut väljempää mutta kirjastoissa tiiviimpää.
Yliopiston kirjastot ovat auki lukukausien välissäkin. Saa nähdä, miten ahkerassa käytössä ne silloin ovat.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Aina ei kannata tehdä niin kuin muut ja muita Oxfordin opetuksia - 12.06.2017
- Vielä voi uutisia kuulla pubissakin, mutta sosiaalinen media taitaa olla ehtymättömämpi lähde - 12.05.2017
- Onko toimittajia vielä vuonna 2030? - 13.04.2017
- Lyhyt oppimäärä englantilaisista käytöstavoista: näin jonotat ja pyydät anteeksi - 03.03.2017
- Britanniaan iski #kesäkurpitsakriisi – noin muuten kansalaisia patistetaan syömään enemmän kasviksia - 08.02.2017
- Matka kirjastoon vie turistiryhmien läpi pujottelemalla - 11.01.2017
- Päästä irti, toimittaja - 02.11.2016
- Tie huipulle avautuu kannustamalla - 11.10.2016