Norsut posliinikaupassa, eli mitä yhteistä on Berliinillä, Isisillä, Assadilla, Saddamilla ja Putinilla?
Jukka Huusko
Mitä yhteistä on Berliinillä, jihadistijärjestö Isisillä, Bashar al-Assadin Syyrialla, Saddam Husseinin Irakilla ja Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla?
Vastausta voi etsiä Berliinin Lichtenbergistä, jossa sijaitsee entisen Itä-Saksan turvallisuusministeriön eli Stasin päämaja.
Valtavassa rakennuskompleksissa ei enää toimi pelätty urkintalaitos. Stasista on jäljellä enää museo sekä arkisto, jossa säilytetään 111 hyllykilometriä asiakirjoja ja noin 1,7 miljoonaa valokuvaa. Kaikki nämä ovat Stasin valvontakoneiston kylmän sodan aikana urkkimia tietoja lähinnä Itä-Saksan omista kansalaisista.
Mitä tekemistä Stasilla on Lähi-idän kanssa?
Kun katsotaan Lähi-idän nykyistä sekasortoa, Yhdysvaltojen ja länsimaiden tekemiä virheitä ja vääryyksiä ei ole missään nimessä syytä vähätellä. Stasin päämaja muistuttaa kuitenkin siitä, ettei kaikki paha maailmassa aina palaudu länteen.
***
Kun toinen maailmansota päättyi, Eurooppa jakautui kahteen leiriin: Yhdysvaltojen johtamaan Länsi-Eurooppaan ja Neuvostoliiton valtapiirin alle jääneeseen Itä-Eurooppaan.
Myös Berliinistä tuli jaettu kaupunki. Vain muutama kuukausi kommunistisen Itä-Saksan perustamisen jälkeen (1949) Itä-Berliiniin perustettiin yksi pelätyimmistä ja tehokkaimmista turvallisuuskoneistoista, mitä maan päällä on nähty. Neuvostoliiton turvallisuuspalvelun eli KGB:n mallin mukaan luodun Stasin päämäärä oli varmistaa, ettei kansan keskuudesta nouse kumouksellista oppositiota, joka voisi uhata kommunistista diktatuuria.
Kylmän sodan kaudella myös Lähi-itä jakaantui idän ja lännen etupiireihin. Aiemmin Britannian ja Ranskan mandaattialueina olleet Syyria ja Irak kääntyivät Neuvostoliiton vaikutuspiiriin 1960-luvulla, kun maissa tehtiin arabisosialistiset sotilasvallankaappaukset.
Syyriassa valtaan nousi arabisosialistinen Baath-puolue, jonka johtajaksi kohosi kenraali Hafez al-Assad, nykyisen presidentin Bashar al-Assadin isä. Irakissa valtaan nousi niin ikään arabisosialistinen Baath-puolue. Diktaattoriksi kohosi pelätty Saddam Hussein.
Diktatuuri ei toimi ilman tiukkaa turvallisuus- ja valvontakoneistoa. Syyrian turvallisuuspalvelu eli ”mukhabarat” luotiin yhteistyössä Itä-Saksan Stasin kanssa 1970-luvulla. Sen päämäärä oli sama kuin Stasilla: suojella diktatuuria kumoukselliselta toiminnalta valvomalla ja urkkimalla kansalaisia sekä eliminoimalla oppositio. (Stasin ja Syyrian yhteistyöstä löytyy lisätietoa (saksaksi) Bundeszentrale für Politische Bildungin sivuilta TÄSTÄ.)
Saddamin pelätty turvallisuuskoneisto puolestaan luotiin suorassa yhteistyössä Neuvostoliiton KGB:n kanssa. KGB koulutti irakilaiset turvallisuusviranomaiset ja antoi Saddamilla urkinta- ja kuulusteluvälineistöä.
Kun Neuvostoliitto romahti ja Berliinin muuri murtui, Stasi ja KGB lakkautettiin. Lähi-itään jäi kuitenkin elämään ainakin kaksi Stasin ja KGB:n avulla rakennettua diktatuuria: al-Assadin Syyria ja Saddam Husseinin Irak.
***
Yhdysvallat hyökkäsi kansainvälisen oikeuden vastaisesti Irakiin 2003 ja murskasi Saddamin julman hallinnon. Mitä tapahtui tämän jälkeen Saddamin KGB:läiselle turvallisuuspalvelulle ja sen ammattilaisille?
He vetäytyivät maan alle. Maan alla osa heistä liittoutui ääri-sunnalaisten jihadistien kanssa taistelussa Yhdysvaltoja vastaan. (Sivumennen sanottuna ääri-sunnalaisten jihadistien globaali liike syntyi, kun Neuvostoliitto lähetti joukkonsa Afganistaniin tukemaan kommunistihallintoa 1970-luvun lopussa. Tuolloin Yhdysvallat tuki jihadisteja taistelussa Neuvostoliittoa vastaan)
Saddamin KGB:läisen turvallisuuskoneiston ja jihadistien yhteensulautuma tunnettiin 2000-luvun alussa nimellä Irakin islamilainen valtio tai Irakin al-Qaida. Kymmenen vuotta myöhemmin se tunnettiin nimellä Isis tai ”Islamilainen valtio”. Jos olet joskus ihmetellyt Isisin terrorin ja propagandan tehokkuutta, niin selitys voi löytyä siitä, että iso osa Isisin johtajakaartista koostuu Saddamin entisen turvallisuus- ja tiedustelupalvelun ammattilaisista.
Stasin avulla luotu Syyrian hallinto puolestaan jatkoi elämäänsä pitkälle 2010-luvulle. Presidentti Bashar al-Assadin perittyä vallan isältään Syyria alkoi ja avautua ulkomaailmalle. Mutta sitten tuli vuosi 2011 ja ”arabikevään” kansannousut.
Myös Syyriassa demokratia-aktivistit nousivat kaduille. He halusivat kaataa Syyrian stasilaisen sortohallinnon. Hallitus vastasi väkivallalla ja kidutuksilla. Pian Syyria oli sisällissodassa, joka laajeni sitä mukaan kun ulkovallat kuten Turkki, Yhdysvallat, Iran, Venäjä, Saudi-Arabia ja Qatar aseistivat kukin omia suosikkejaan, joista osa oli ääri-sunnalaisia jihadisteja.
Samaan aikaan Yhdysvallat luuli jo kukistaneensa Saddamin ex-hallinnon ja jihadistien yhteenliittymän eli Irakin al-Qaidan (Isisin) ja veti joukkonsa Irakista. Irakin al-Qaida käytti Syyrian sotaa hyväkseen ja hivuttautui Syyrian itä- ja pohjoisosiin. Syyrian hallinto antoi tämän tapahtua, koska se näki Irakin al-Qaidan vastavoimana muille Syyrian kapinallisjärjestöille. Irakin al-Qaidan levittäytyminen Syyrian puolelle palveli siis Syyrian hallinnon strategista etua.
Kesällä 2014 Irakin al-Qaida hyökkäsi Syyrian puolelta takaisin Irakiin, josta Yhdysvallat oli poistunut, ja valtasi Mosulin sekä muita alueita julistaen samalla ”kalifaattinsa” perustetuksi. Yhdysvallat ryhtyi kansainvälisen liittouman tuella jälleen pommittamaan jihadistiryhmää, joka tunnettiin nyt nimellä Isis.
Syksyllä 2015 Venäjä, jolla oli jo neuvostoajoilta tiiviit suhteet Syyrian hallintoon, ryhtyi pommittamaan yhdessä Syyrian hallinnon kanssa Syyrian kapinallisryhmiä, joista osaa länsivallat tukivat. Venäjällä oli puolustettavanaan Syyriassa muun muassa ainoa Välimeren rannalla sijaitseva sotilastukikohtansa, jonka Venäjä menettäisi, jos Assadin hallinto kaatuisi.
Ja nyt saavutaan nykyaikaan, joulukuuhun 2016. Syyrian stasilainen hallinto on yhdessä Venäjän kanssa valtaamassa kapinallisilta viimeisetkin rippeet Syyrian Aleppossa. Irakin puolella taas Irakin hallinto ja lukuisat aseelliset ryhmittymät yhdessä kansainvälisen liittouman kanssa yrittävät tuhota puoliksi KGB:läisen Isisin savustamalla sen Mosulista.
Tilanne on sekasortoinen. Tekisi mieleni lainata Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia, joka on sanonut, että lännen toiminta Lähi-idässä muistuttaa elefanttia posliinikaupassa.
Hyvin sanottu, mutta kuka on Vladimir Putin? Hän on entinen KGB:n agentti, joka työskenteli vuodet 1985-1990 vakoojana Itä-Saksan Dresdenissä ja teki yhteistyötä Stasin kanssa.
Putin unohti sanoa, että Lähi-idän posliinikaupassa pyörii kaksi elefanttia. Toinen niistä on karannut entisen itäblokin alueelta.
***
Stasin entinen päämaja Berliinin Lichtenbergissä on niin valtava rakennuskompleksi, etteivät Stasi-museo ja Stasi-arkisto yksin pysty täyttämään kaikkia sen huoneistoja.
Joulukuussa 2016 Stasi-kompleksin tyhjiin huoneisiin on majoitettu syyrialaisia ja irakilaisia pakolaisia.
Historialla on todellakin ironiantajua.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Kymmenen teesiä terrorismista, mediasta ja Euroopan tulevista haasteista - 24.07.2017
- Mitä toimittajan tulee tietää terrorismin ja median symbioosista - 26.05.2017
- Puhtoinen lähiöni Schillerkiez - 12.05.2017
- Terrori-iskun tapahtuessa toimi näin - 31.03.2017
- Trump räiskii mediaa lonkalta – suosittelen tutustumista saksalaisiin lehtiin - 08.02.2017
- Isku Berliinin joulumarkkinoille - mitä se kertoo Isisin terrorisolujen järjestäytymisestä? - 21.12.2016
- Vihakone jyllää Saksassakin - 29.11.2016
- Berliini on umpitukossa - 28.10.2016