Tältä näyttää Trumpin Yhdysvallat
Jutta Högmander
Jälkiviisaus on ihanan helppoa. Haluaisin sanoa muutaman valitun sanan niille tahoille, jotka tylyttivät Yhdysvaltojen mediaa presidentinvaalien jälkeen siitä, että Donald Trumpin puheita tulkittiin toimituksissa liian kirjaimellisesti. Esimerkiksi Trumpin kannattajana kunnostautunut Piilaakso-moguli Peter Thiel totesi median tehneen virheen, kun se otti Trumpin kirjaimellisesti, muttei vakavasti. Äänestäjät taas osuivat Thielin mukaan naulankantaan ottamalla Trumpin vakavasti, mutteivät kirjaimellisesti.
Takana on suorastaan surrealistinen ensimmäinen viikko Trumpin presidenttiyttä. Uunituore presidentti on toteuttamassa kirjaimellisesti lukuisia vaalilupauksiaan tai -uhkauksiaan, kuten rakentamassa muuria Meksikon rajalle ja eväämässä maahantuloa alkuun kolmeksi kuukaudeksi seitsemän muslimimaan kansalaisilta. On surullista, jos Trumpin äänestäjät Thielin lausunnon mukaisesti kuvittelivat jotain muuta.
Osalle tuttavistani tästä kaikesta on tullut entistäkin henkilökohtaisempaa.
”Jos kannatat Donald Trumpin muslimikieltoa, olet sitä mieltä, että minä ja minun perheeni emme ansaitse olla Yhdysvalloissa,” tulistuu opiskelukaverini, jonka juuret sattuvat olemaan Trumpin näkökulmasta väärässä maassa: Iranissa.
“En ole koskaan tuntenut oloani näin ulkopuoliseksi,” sanoo Sudanista kotoisin oleva, jo 13 vuotta Yhdysvalloissa asunut toimittajanainen.
Syntyperän takia syrjiminen tuntuu järjettömältä maassa, jossa kaikki ovat muualta kotoisin. Ihmiset ovat pääsääntöisesti myös ihailtavan ylpeitä omista sukujuuristaan. Amerikkalainen saattaa vaikkapa kutsua itseään suomalaiseksi, vaikka kytkös olisi kaukainen. Siihen ei vaadita maan passia.
Ainakin liberaalissa Kaliforniassa ja University of Southern Californian kampuksella on puhuttu vaalituloksen selvittyä paljon siitä, ettei Trumpin käytöstä ja arvoja saisi normalisoida. Ajatus siitä, ettei Trumpin puheita olisi pitänyt ottaa kirjaimellisesti, on normalisointia, jos mikä. Jos sanoa voi mitä vain, vastuu oikeasta tulkinnasta jää kuulijalle. Lausunnot – mukaan lukien tweetit – ovat kuitenkin tekoja, joilla on seurauksia. Erityisesti, jos niiden takana sattuu olemaan Yhdysvaltojen presidentti.
Tuntemani amerikkalaiset ovat kauhuissaan ja häpeissään siitä, mitä on tapahtumassa. Trumpin toimien nähdään olevan jyrkässä ristiriidassa maan perusarvojen, vapauden ja ihmisoikeuksien puolustamisen kanssa. Naisten marssi keräsi viime viikonloppuna miljoonia Trumpin vastustajia ympäri maata ja maailmaa. Lentokentillä osoitettiin tänä viikonloppuna mieltä muslimikieltoa vastaan. Lisää on tulossa: Facebook pursuilee kutsuja protesteihin.
Presidentin puuhat hivuttautuvat väkisin omankin pääkopan sisälle. Miehen uusimpien edesottamusten seuraaminen vie aikaa ja energiaa muulta tekemiseltä. Kuulumisten vaihtaminen ihmisten kanssa lipsahtaa miltei väkisin keskusteluun Trumpista ja siitä, miten tästä kaikesta selvitään. Professorit tiedustelevat luentojen aluksi, onko opiskelijoilla tarvetta käydä läpi asiaa. Usein on.
Medialle Trumpin presidenttikausi saattaa olla parasta, mitä on tapahtunut pitkiin aikoihin. Esimerkiksi presidentin kanssa vastahankaan asettuneet The New York Times ja The Washington Post ovat kertoneet uusien tilauksien määrän kasvaneen. Molemmat palkkaavat parhaillaan lisää erikoistoimittajia penkomaan Valkoisen talon uuden isännän edesottamuksia ja niiden vaikutuksia. Vallan vahtikoiralle on tarvetta, kun vallassa on jatkuvasti vaihtoehtoisia totuuksia (lue: valheita) kertova presidentti, joka kiukuttelee medialle kuin uhmaikäinen lapsi. Amerikkalaismedialla on nyt enemmän kuin tuhannen taalan paikka näyttää, mihin laatujournalismia tarvitaan ja miksi siitä kannattaisi myös maksaa.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Verkostoitumisen taidosta ja suomalaisesta itsetunnosta - 04.04.2017
- Viisi asiaa, jotka paljastavat, että olet asunut Kaliforniassa yli puoli vuotta - 28.02.2017
- Se aika vuodesta - 02.01.2017
- Valeuutisia ja vihapuhetta Trumplandiassa - 29.11.2016
- Kuinkas sitten kävikään - 09.11.2016
- Trumpin ja median epäpyhä liitto - 31.10.2016
- Pihalla - 30.08.2016