”Me Trumpin vastustajat olemme kuin kiukuttelevia pikkulapsia”
Marjut Tervola
”Trump on teidän presidenttinne. Sinun, sinun ja sinun. Hän on sitä vaikka ei maksa veroja ja kouri naisia”, tummiin pukeutunut mies räppää provokatiivisesti lauantaina keskiyöllä Brooklynin kirjastossa.
Tämä on A Night of Philosophy & Ideas -ilta Brooklynissä, kulttuuri-ihmisten suosimassa, liberaalien takuuvarmassa turvasatamassa näin Trumpin aikakaudella. Kirjastossa on tarkoitus kuunnella puheita, seurata musiikkiesiintyjiä ja keskustella politiikasta, demokratian nykytilasta ja ihmisoikeuksista iltaseitsemästä aamuseitsemään.
Olen jonottanut tänne 45 minuuttia, mikä on normi New Yorkissa mihin tahansa tapahtumaan. Tullessani ovelle, minulle lyötiin käteen lappu ja toimintaohjeet ”Resist Trump.”
Illan agenda on selvä. New York on toden teolla käynyt taistoon Trumpin aikakautta vastaan. Brooklynin kirjaston kymmenet puhujat etsivät selitystä siihen, mikä nosti Trumpin vaalien voittajaksi. Demokraatit eivät olleet varautuneet tappioon, koska eivät tajunneet mitä tapahtuu, kyllä. Tuloerojen kasvu on palauttanut Yhdysvallat räikeiden tuloerojen aikakauteen, kyllä. Trump osaa puhutella kansaa ja on jopa uudistanut poliittisen kielen, kyllä.
Mutta se oleellinen kysymys, miten tästä eteenpäin, se jäi vaille vastausta.
Monet tuntuvat olevat varmoja, että Trump ei ole vallassa vuotta kauempaa. Niin sanovat Amerikassa myös monet liberaalit. Las Vegas järjestää vedonlyöntejä, kuka ennustaa oikein Trumpin lähtöpäivän. Se, joka voittaa, saa isot rahat.
”Me Trumpin vastustajat haluamme hänet vallasta pois heti. Olemme kuin pikkulapsia, jotka kiukuttelemme, jos emme saa tahtoamme läpi heti. Tosiasiassa tarvitaan kärsivällisyyttä,” yksi Clintonia kannattanut amerikkalainen ystäväni laittoi vakavan asian leikiksi, (mikä tässä tulehtuneessa ilmapiirissä on harvinaista.)
Myös koululla on järjestetty useita paneeleja, jossa tavalla tai toisella on käsitelty Trumpia, median tilaa tai demokratiaa. Toissa viikolla Valkoisessa talossa työskentelevä The Washington Postin toimittaja kertoi tuoreeltaan toimittajien tuntemukset. Hänen mukaansa toimittajat ovat täysin shokissa Washingtonissa käynnissä olevasta tilanteesta. Vaikka Trump on ollut presidenttinä muutamia viikkoja, se tuntuu muutamilta vuosilta.
”Yhdysvaltojen hallinto lukee meidät ”oppositio-puolueeksi”, ja on julistanut sodan mediaa vastaan. On vaikea olla olematta ylitunteellinen ja ylireagoiva”, toimittaja sanoi.
Mielenosoituksia New Yorkissa on ollut lähes päivittäin, joskus useita. Jotkut ravintoloista ja vihannesmyyjistä pitivät päivän oviaan kiinni vastalauseena Trumpin matkustuskiellolle.
Meidätkin ulkomaalaiset komennettiin koululla viisumeja koskeneeseen tilaisuuteen. Koulun henkilökunta oli yhtä tietämättömiä asioista kuin kaikki muutkin ovat. Yksi pakistanilainen opiskelija kysyi, että uskaltaako hän matkustaa huhtikuussa veljensä häihin, kun Pakistan varsinaisesti ei ole listalla oleva maa. ”Kannattaa seurata, maita voi tulla lisää”, vastattiin. Jotkut kyselivät viisumien jatkosta koulun päätyttyä. ”Siihen teillä on nyt oikeus, mutta valmistumiseen on vielä pitkä aika. Me emme tiedä, mikä tilanne on silloin,” sanottiin.
Valmistumiseen on alle kolme kuukautta.
Yliopistoympäristössä on puhututtanut se, että jos paperittomat joutuvat tiukemman linssin alle, jopa häädetyiksi, suojeleeko koulu opiskelijoitaan olemalla antamatta ilmi heidän oleskelustatustaan. Muutama yliopisto on jo ilmoittanut, että he eivät aio opiskelijoidensa paperittomuutta viranomaisille kertoa.
Viisumit olivat lujassa tietyistä maista tulleille kansalaisille toki jo Obaman aikana. Meillä on esimerkiksi M.A. ohjelmassa on mukana yksi syyrialainen toimittaja. Hakiessaan mukaan Columbiaan hän oli asunut vuoden Saksassa.
Vaikka syyrialainen toimittaja sai hyväksymiskirjeen koululta, hänen viisuminsa hylättiin. Opiskelu oli kaatua siihen. Perusteluissa Yhdysvaltojen rajaviranomaiset kertoivat, että koska hän oli tullut pakolaisena Saksaan, olisi parempi että hän myös pysyisi ja opiskelisi Saksassa.
Syyrialainen toimittaja haki viisumia uudelleen, tällä kertaa paremmin perusteluin ja koulusta saamansa huolellisesti laaditun puoltavan lausunnon avulla. Hakemus meni läpi toisella kerralla.
Eurooppalaiseen vapaaseen liikkuvuuteen tottuneena on ollut hämmentävä seurata, kuinka tiukka Yhdysvaltojen maahanpääsyn seula on ollut jo valmiiksi. Näin siksi koska 9/11, perustellaan. Nyt näihin prosesseihin on odotettavissa entisestään lisää kierroksia.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Pikadeiteillä työnantajan kanssa - 09.05.2017
- Mitä seuraa, kun alt-right tyyppi tulee kampukselle? - 03.04.2017
- Kun somesta tuli amerikkalaisten pääuutislähde - 10.01.2017
- Näin Amerikan keskiluokka putosi kyydistä ja äänesti Trumpia - 20.12.2016
- Onnea Yhdysvallat! Teillä on uusi presidenttipari! - 28.11.2016
- Vaaliväsymystä, tappouhkauksia ja väärin tulkittuja gallupeja - 04.11.2016
- Columbiassa professori opettelee ensimmäiseksi etunimesi - 22.09.2016