Vielä voi uutisia kuulla pubissakin, mutta sosiaalinen media taitaa olla ehtymättömämpi lähde
Ilona Turtola
Opin viime viikolla uuden sanan: incidentalization. Se on johdettu englannin kielen sanasta incidental, joka suomeksi tarkoittaa käsitettä satunnainen, sattumalta tapahtuva.
Sanan esitteli professori Pablo J. Boczkowski amerikkalaisesta Northwestern Universitysta. Boczkowski oli saapunut Oxfordiin kertomaan, miten uutiset nykyään tavoittavat yleisönsä. Vastaus ei liene yllätys: sosiaalisen median avulla.
Amerikkalaisen Pew Research Centerin helmikuussa julkistaman tutkimuksen mukaan yli 50-vuotiaista 23 prosenttia löytää uutisjuttuja sosiaalisesta mediasta, 18-29 -vuotiailla luku on 47 prosenttia.
Boczkowski on tutkinut erityisesti nuorten tavoittamista, koska he harvemmin tietoisesti seuraavat uutisia. Kun puhelin on kädessä, ruudulla on todennäköisesti auki jokin some-kanava.
Tähän viittaa juuri Boczkowskin incidentalization: harva selailee Facebookia ensisijaisesti uutisia löytääkseen, mutta jos kohdalle osuu sattumalta jokin kiinnostavalta kuulostava juttu, sen voi ehkä klikata auki ja lukea jonkin matkaa. Pienen hetken kuluttua lukemaansa tuskin enää muistaa.
Uutisiin törmääminen puolivahingossa ei ole pikkujuttu. Boczkowski nimeää ilmiön mahdollisesti tärkeimmäksi muutokseksi uutisten kuluttamisessa sitten kaupallisen internetin keksimisen.
Boczkowskin ja hänen tutkimusryhmänsä havainnot nuorten median käytöstä perustuvat haastatteluihin. He ovat haastatelleet argentiinalaisia, seuraavaksi haastatteluja tehdään ainakin Italiassa, Israelissa ja Japanissa.
Uutisten sattumalta tapahtuvaan kuluttamiseen liittyy se, että usein jutusta luetaan vain otsikko, tai juttu silmäillään pintapuolisesti. Jotkut haastateltavat myös sanoivat, että vaikka puhelinta koko ajan selaa, yksittäistä juttua ei sitten olekaan aikaa tai mahdollisuutta lukea. Syynä tähän voi olla esimerkiksi se, että on töissä tai koulussa eli on jotain muuta, jota pitäisi tehdä.
Jos uutisjutut löydetään Facebookista, uutisten hierarkialla ei ole enää mitään väliä (eli sillä, onko uutistoimitusten mielestä kyseessä merkittävämpi vai vähäpätöisempi uutinen). Nuoremmille tärkeää on se, kuka kaveri on jutun Facebookissa jakanut: se on tärkeämpää kuin minkä median juttu on kyseessä.
***
Professori Pablo J. Boczkowski muistutti, että sinänsä jo ennen sosiaalista mediaa uutisiin oli mahdollista törmätä sattumalta. Esimerkiksi pubissa istuessa (jos siis on ikää riittävästi!) taustalla saattoi pyöriä illan televisiouutislähetys.
Tästä päästään aasinsillan avulla puhumaan hieman enemmän pubeista. Englannissa nimittäin ollaan huolissaan niiden tulevaisuudesta. Pubi- ja olutkulttuurin etujärjestön CAMRAn mukaan joka viikko 21 pubia lopettaa toimintansa Englannissa. Yhteensä pubeja on vielä noin 48 000.
CAMRAn aiemmin tekemän kyselyn mukaan asiakkaat uskovat sulkemisten johtuvan muun muassa korkeista vuokrista, veroista ja supermarkettien tuomasta kilpailusta.
Vielä toistaiseksi pubirakennuksen voi ilmoittamatta muuttaa johonkin muuhun tarkoitukseen tai kokonaan purkaa. Heinäkuusta alkaen tähän on tulossa muutos: lain mukaan pubirakennuksen omistajan on haettava suunnitelmiaan varten etukäteen lupaa.
Kun pubeja on suljettu, samalla on kadonnut säilyttämisen arvoisia hienoja sisätiloja ja rakennuksia sekä ennen kaikkea kohtaamispaikkoja.
Muuttaessani Oxfordiin monien ensimmäinen kommentti liittyi silloinkin pubiin. ”Muista käydä Eagle and Childissa”, sanoivat. The Eagle and Child on Oxfordin ehdottomasti kuuluisimpia pubeja. 1600-luvulla perustettu paikka tunnetaan siitä, että siellä kokoontui aikoinaan Inklings-kirjailijaryhmä, jonka jäseniä olivat muun muassa C.S. Lewis ja J.R.R. Tolkien.
Nykyään sama pubi on suosittu nähtävyys. Paikka aukeaa puolilta päivin, mutta usein jo aiemmin aamulla turistit nykivät ovenkahvaa.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Aina ei kannata tehdä niin kuin muut ja muita Oxfordin opetuksia - 12.06.2017
- Onko toimittajia vielä vuonna 2030? - 13.04.2017
- Lyhyt oppimäärä englantilaisista käytöstavoista: näin jonotat ja pyydät anteeksi - 03.03.2017
- Britanniaan iski #kesäkurpitsakriisi – noin muuten kansalaisia patistetaan syömään enemmän kasviksia - 08.02.2017
- Matka kirjastoon vie turistiryhmien läpi pujottelemalla - 11.01.2017
- Odotettu puhelinsoitto ja prinssin tyttöystävä - 28.11.2016
- Päästä irti, toimittaja - 02.11.2016
- Tie huipulle avautuu kannustamalla - 11.10.2016