Peppusilikoneja ja koodausta – Viikko huippuyliopistossa
Päivi Ala-Risku
“Millaista se opiskelu huippuyliopistossa noin niin kuin oikeasti ja konkreettisesti on?” Se oli kysymys, jota pohdin viime talvena paljon.
Siksi pidin alkusyksystä kirjaa yhdestä viikostani Columbia Journalism Schoolissa. Kas näin:
Maanantai
-1.30 Läksyjen tekoa. Aloitin läksyjen teon sunnuntai-iltana lasten mentyä nukkumaan 20.45 ja jatkoin puoli kahteen. Tykkään tehdä hommia öisin.
11.00-13.30 Teen läksyjä yliopiston kirjastossa. Saan kuin saankin tietokantapohjaisen nettisovelluksen toimimaan – melkein.
13.30-14.30 Lounastauko.
14.30-17.15 Lab eli harkkatunti, jossa opettaja ja tutorit auttavat läksyjen teossa. Viimeistelen läksynä olleen tietokantasovelluksen opettajan avustuksella.
17.15-18.45 Alan kirjoittaa Reporting-kurssin juttua, joka kertoo pyöräilijöiden saamien sakkojen määrän vähenemisestä. Jutun deadline on huomenna.
18.45-19.00 Kävelen kotiin.
19.00-22.30 Kirjoitan juttua, ja syön välissä burriton ja pizzaa.
22.30-22.45 Tauko
22.45-1.30 Aloitan ohjelmointiläksyn teon, jonka deadline olisi puolilta öin, mutta tiedän, että tällä kurssilla aikaraja ei ole minuutin tarkka. Puoli kahdelta yöllä olen valmis ja tyytyväinen: saan kerättyä Twitteristä kaikki #nyhtökaura-tagilla varustetut viestit.
Opiskelua yhteensä: 14,5 tuntia
Tiistai
10-13.10 Ohjelmointiluento: opettelemme D3:sta. D3.js on JavaScript-ohjelmointikielen työkalu, jonka avulla voi koodata interaktiivista grafiikkaa nettisivuille.
13.10-14.30 Lounastauko
14.30-17.20 Kirjoitan Reporting-kurssin pyöräilyjuttua yliopistolla.
17.20 Lähden kotiin
17.30-18.30 Saan pyöräilyjutun valmiiksi puoli tuntia ennen deadlinea.
20.30-23.40 Aloitan ohjelmointikurssin toisen läksyn teon. Kurssin aiheena on datan visualisointi. Läksy-projektin aiheen saa valita itse: joka viikko aloitamme uuden projektin, ja kahdessa viikossa on oltava valmista. Deadlineja on kahden viikon aikana neljä kutakin projektia kohden ja jokaisen vaiheen välissä saamme ja annamme palautetta muille opiskelijoille. Tämän projektin aiheeksi olen valinnut erään yrityksen ruokien ravintoarvojen analysoinnin ja visualisoinnin.
Opiskelua yhteensä: 10 tuntia 10 minuuttia
Keskiviikko
9.30-12.30 Reporting-kurssin vierailijaluento: entinen FBI-agentti, nykyinen toimittaja käy kertomassa meille parhaat niksinsä ihmisten haastattelemiseen.
12.30 -14.00 Lounastauko
14.00-16 Reporting -kurssi jatkuu. Meillä on Drill, eli intensiivinen harjoitus. Aiheena on kuvitteellinen terrori-isku Manhattanilla. Opettaja lähettää sähköpostiimme vartin välein tiedonmuruja tapahtuneesta ja me koostamme juttua kuvitteelliseen nettilehteen. Tarkoituksena on opetella esimerkiksi, mitä voimme milloinkin sanoa: koska voimme varmuudella uutisoida, että kyse oli onnettomuuden sijasta tahallinen teko, entä milloin voi alkaa puhua terrori-iskusta. Kuuluupa harjoitukseen myös tiedotustilaisuus: opettaja esittää pormestaria ja me tenttaamme häntä.
16.15-18.20 Jatkan #nyhtökaura-kotiläksyn analysointia ja grafiikan koodausta. Deadline huomenna.
20.30–1.00 Teen lopullisen version ravintoarvo-analyysistä: suodatan tiedostosta haluamani tiedot, viimeistelen niiden perusteella grafiikan ja lisään valmiin grafiikan nettisivuille.
1-1.45 Teen taustatöitä Reporting-kurssin kotiläksyä varten. Läksynä on mennä oikeustalolle kuuntelemaan jotakin kiinnostavaa oikeudenkäyntiä ja kirjoittaa siitä iltaseitsemään mennessä uutinen. Löydän Googlella oikeudenkäyntikalenterin ja sieltä kiinnostavalta kuulostavan tapauksen valelääkäristä, jota syytetään kuolemaan johtaneen peppusilikoniruiskeen antaneen klinikan pyörittämisestä. Päätän mennä sinne!
Opiskelua yhteensä: 12 tuntia 20 minuuttia
Torstai
8.45-13.00 Saavun Manhattanin oikeustalolle yhdeksän maissa ja löydän oikean salin. Käyn istumaan ja odottamaan. Tuomarin eteen marssii syytettyjä tasaista tahtia: päivän aikana tuomari ehtii käsitellä varmasti yli parikymmentä tapausta. Suurin osa on pikaisia tilannepäivityksiä, joissa tuomari vaihtaa muutaman sanan syyttäjän ja asianajajan kanssa. Peppusilikonitapaus antaa odottaa itseään. Tarkkaa kellonaikaa ei tiedä etukäteen, vaan se määräytyy sen mukaan milloin asianajaja kirjaa tapauksen käsiteltävien listalle. Käytän luppoajan havainnointikotitehtävän tekoon: siinä tehtävänämme on tarkkailla ja kirjata ylös kaikki, mitä jossain paikassa tapahtuu parin tunnin aikana.
13.30-18.00 Lounastauon jälkeen on valelääkärin tapauksen aika. Vastoin odotuksia tuomiota ei luetakaan tänään (syytetty on myöntänyt syyllisyytensä jo keväällä), sillä uhrin äiti on joutunut sairaalaan eikä siten pääse lukemaan omaa lausuntoaan. Tuomari ja puolustusasianajaja päätyvät kiistelemään syytetyn lausunnon pätevyydestä. Oikeussalissa keskusteleminen on yleisöltä kiellettyä, mutta salin ulkopuolella haastattelen puolustusasianajajaa (hänen mukaansa tuomari on “a jerk”) ja syytetyn äitiä (jolla on ikävä poikaansa). Hurjia kohtaloita.
Menen läheiseen kirjastoon ja kirjoitan jutun.
Jos tapaus kiinnostaa, tässä New York Postin keväinen juttu aiheesta.
Yhteensä opiskelua: 8 tuntia 45 minuuttia
Perjantai
10.00-13.15 Datan visualisointi & ohjelmointiluento, jossa ei tällä kertaa ohjelmoida vaan opetellaan otsikointia. Opettaja on pyytänyt paikalle pari ulkopuolista vierailijaa eri medioista. He kertovat ensiksi oman vinkkinsä ja sitten kisataan: jakaudumme ryhmiin ja jokainen ryhmä keksii kolmelle eri tilastoaiheiselle jutulle otsikot. Sitten vierailevat luennoitsijat pisteyttävät otsikot esimerkiksi vetävyyden, paikkansapitävyyden ja omaperäisyyden perusteella ja antavat samalla ylistävää tai murskaavaa palautetta. Parhaat otsikot keksinyt ryhmä palkitaan kahvimukeilla.
13.15 Hahaa! Tänään otan iltapäivän omaa lomaa ja lähden viettämään myöhästyneitä synttäreitäni.
Yhteensä opiskelua: 3 tuntia 15 minuuttia
En tee myöskään viikonloppuna YHTÄÄN läksyjä. Se on melko poikkeuksellista: kyseessä on toinen täysin vapaa viikonloppuni sitten toukokuisen tänne tuloni.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Valmistujaisista, totuudesta ja vaikeista valinnoista - 05.06.2019
- Täydellinen opas tippaamiseen New Yorkissa - 27.05.2019
- Yövahti vauvalle ja muut newyorkilaiset lastenhoitoniksit - 02.04.2019
- Kun Kekkonen Kennedyn kanssa lounasti ja muita hyödyllisiä linkkejä toimittajille - 18.01.2019
- Amerikkalainen kiire on kammottavaa ja kadehdittavaa - 17.12.2018
- Mitä on datajournalismi? - 06.08.2018
- Kerro elämäsi merkityksellisimmästä ihmisestä? Eli näin haetaan yliopistoon - 30.05.2018