Brexit: kun kukaan ei tiedä, mitä tapahtuu
Aura Lindeberg
“Miltä kanavalta se tulee? Varmaan joltain kauhukanavalta”, kuulin collegen vahtimestarin mutisevan etsiessään eräänä iltana televisiosta oikeaa kanavaa Brexit-keskustelun seuraamisen Britannian parlamentissa.
Kauhukanavan tapahtumia seurataan Britanniassa tällä hetkellä joka päivä henkeä pidätellen. Britannian EU-eroon on tätä kirjoittaessa alle kaksi kuukautta aikaa, eikä kukaan ei tunnu tietävän, miten Brexitiin tulisi suhtautua ja millainen ero lopulta on. Maaliskuun 29. päivän rajapyykki lähenee, mutta maan parlamentti on syvästi erimielinen keinoista, joilla Britannian EU-ero toteutetaan.
Myös Oxfordissa olisi tällä hetkellä mahdollista viettää kaikki vapaa-aikansa kiertämällä Brexitiä käsittelvissä keskustelutilaisuuksissa. “Minun elinaikani pahin poliittinen kriisi”, kuvaili tilannetta korkean tason ex-virkamies yhdessä viimeistä penkkiä myöten täyttyneessä keskustelutilaisuudessa.
Toimittajille pitkä ja jatkuvasti päivittyvä kriisi on vaikea käsiteltävä. Kuuntelen joka aamu tuoreimmat analyysit tilanteesta BBC:n Radio 4:n Today-ajankohtaisohjelmasta, ja väsymyksen alkaa kuulla toimittajien ja poliitikkohaastateltavien äänestä.
Myös Reuters-instituutin sisäisessä seminaarissa käsiteltiin Brexit-uutisointia pari viikkoa sitten. Brittitoimittajien mukaan maan media on harjoittanut itsetutkiskelua pieleen menneen Brexit-uutisoinnin jälkeen: Vuonna 2016 moni toimitus luotti ennusteisiin äänestystuloksista, joiden mukaan EU-eroa ei tulisi. Tämän katsotaan johtuneen siitä, että toimittajilla ei ollut käsitystä siitä, mitä ihmiset todella ajattelivat erosta. Monet mediatalot ovat karsineet maanlaajuista verkostoaan ja keskittäneet toimiaan liikaa Lontooseen.
Toimituksissa pohditaan edelleen myös sitä, ovatko ne onnistuneet kertomaan ihmisille siitä, mistä EU-erossa todella on kyse ja millaisia vaikutuksia sillä on Britannian talouteen ja ihmisten arkeen.
Toimittajat löysivät tukalasta tilanteesta kuitenkin myös ainakin yhden myönteisen puolen: Brittiparlamentin keskusteluja BBC:n parlamenttikanavalla ei ole koskaan katsottu yhtä palon kuin alkuvuonna 2019.
Epävarmuudessa on ikävä elää. Kukaan ei halua maalailla uhkakuvia katastrofista, mutta kieltämättä ne käyvät mielessä, kun no deal , eli Britannian irtautuminen EU:sta ilman sopimusta alkaa näin helmikuun alussa näyttää todennäköiseltä. Kun uutisissa kerrotaan jo varautumisesta kuningattaren evakuointiin siltä varalta, että Brexit aiheuttaa mellakointin, tuntuu todennäköiseltä, että ihan ilman kolhuja maa ei Euroopan unionista irtaudu.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Oxfordista, haikeudella - 01.07.2019
- Näin matkailet kuin paikallinen Oxfordissa: 5+1 vinkkiä - 22.05.2019
- Sadan kirjaston kaupunki - 22.03.2019
- Huijarisyndrooma Oxfordissa ja kuinka siitä selvitään - 10.12.2018
- Kahvitauolla Clintonin kanssa - 23.10.2018