Palatsi meni, mutta yliopisto toimii
Mikko Paakkanen
Alkusyksyllä yksi opettajista heittäytyi hauskaksi, kun hän jutteli meille opiskelijoille yliopiston käytävällä. Hän muistutti, että yliopistolla on paljon sammuttimia. Lähin sammutin on aina lähellä, hän opasti.
”Ja muistakaa myös se, että tässä rakennuksessa on sitten alkoholi täysin kielletty.”
Tällaiset puheet tunnistaa humoristisiksi heitoiksi vain jos tietää, mitä Pietarin eurooppalaiselle yliopistolle on viime vuosina tapahtunut. Nyt kun kärjistynyt tilanne on ohi, siitä voi vitsailla.
Pietarin eurooppalaisen yliopiston ongelmista on uutisoitu Suomessakin. Vuonna 1994 toimintansa aloittanut yliopisto on ollut Venäjän viranomaisten hampaissa, ja se on jouduttu sulkemaan opiskelijoilta kahdesti.
Eurooppalainen yliopisto on yksityinen yliopisto, ja se opettaa yhteiskuntatieteitä ja humanistisia tieteitä. Yliopistoa pidetään yhtenä Venäjän parhaista näillä aloilla. Se on niin sanottu graduate school, eli kaikki opiskelijat ovat suorittaneet vähintään kandidaatin tutkinnon jossain muualla ennen kuin tulivat tänne.
Yliopistolla on myös liberaalin laitoksen maine. Tämä lienee perimmäinen syy yliopiston ongelmiin viranomaisten kanssa.
Niin sanotut paloturvallisuusongelmat
Ensimmäisen kerran yliopisto joutui vakaviin vaikeuksiin vuonna 2007, kun Euroopan komissio myönsi sille vajaat 700 000 euroa tukea projektiin vaalitarkkailun kehittämiseksi Venäjällä. Tulossa olivat presidentinvaalit, joissa Venäjän silloinen ja nykyinen presidentti Vladimir Putin siirsi presidenttiyden yhdeksi kaudeksi Dmitri Medvedeville.
Kuultuaan vaalitarkkailuprojektista viranomaiset havaitsivat yliopiston paloturvallisuudessa niin pahoja ongelmia, että yliopisto menetti opetuslisenssinsä helmikuussa 2008.
Kun yliopisto perui vaalitarkkailuprojektin, viranomaiset havaitsivat, että paloturvallisuus oli sittenkin normien mukaista. Yliopisto sai jälleen avata ovensa opiskelijoille. Opetus ehti olla keskeytyksissä kuusi viikkoa.
Sammuttimien määrästä vitsailu oli viittaus tähän episodiin. Alkoholikiellosta puhuminen puolestaan oli viittaus tuoreempaan jupakkaan, joka olikin sitten monta astetta vakavampi.
Mystinen puutelista
Uudet ongelmat alkoivat vuonna 2016. Venäjän koulutus- ja tiedelaitoksia valvova viranomainen Rosobrnadzor teki yliopistolle tarkastuksia ja löysi yliopiston toiminnasta yli sata puutetta.
Puutelistalla mainittiin esimerkiksi, että yliopistolla ei ollut jaettu riittävästi tiedotusmateriaalia alkoholin vaaroista. Paljon muutakin oli viranomaisten mielestä väärin. Esimerkiksi osa opettajista oli jättänyt käymättä lääkärintarkastuksessa. Yliopiston verkkosivuilta puuttui pakollisia tietoja, tai tiedot olivat väärässä kohtaa verkkosivustoa.
Tällä kertaa yliopiston oli hankala neuvotella viranomaisten kanssa, koska kukaan ei oikein tiennyt, mikä oli se todellinen ongelma, jonka vuoksi viranomaiset näin kävivät yliopiston kimppuun.
Viranomaiset pysyivät tiukkoina ja lopulta veivät yliopistolta opetuslisenssin. Yliopisto ei voinut järjestää lainkaan opetusta lukuvuonna 2017–2018.
Vieläkään ei tarkkaan tiedetä, miksi viranomaiset hyökkäsivät yliopistoa vastaan. Mahdollisesti yliopiston hulppea rakennus haluttiin muuhun käyttöön.
Palatsi vaihtui tavalliseen taloon
Yliopisto toimi yli 20 vuoden ajan Pietarin keskustassa Gagarinskaja-kadulla sijaitsevassa uusrenessanssirakennuksessa, jota nimitetään Pieneksi marmoripalatsiksi. Rakennus on nimensä mukaisesti marmorista rakennettu palatsi. Pieni se ei ole, vaikka onkin pienempi kuin Nevan rannalla sijaitseva tunnetumpi Marmoripalatsi, jonka rakennutti keisarinna Katariina II.
Yliopisto sai opetusluvan takaisin elokuussa 2018. Se ei kuitenkaan enää voinut toimia vanhassa rakennuksessaan. Pienen marmoripalatsin on koko ajan omistanut Pietarin kaupunki, mutta yliopistolla oli siihen useiden vuosikymmenien mittainen vuokrasopimus. Yliopisto joutui luovuttamaan rakennuksen kaupungin hallintaan. Nyt Pieni marmoripalatsi on tyhjillään ja näyttää aika alakuloiselta syksyn pimeyden edetessä.
Yliopisto löysi uudet tilat läheltä. Se toimii nyt viereisessä korttelissa Špalernaja-kadulla. Nykyinenkin rakennus on suuri ja vanha ja soveltuu yliopistoksi, mutta se ei ole palatsi.
Valtasuhteiden muutos auttoi
Tilanteen ratkeamiseen ilmeisesti vaikuttivat Venäjän vaalit, jotka pidettiin maaliskuussa 2018. Vaaleissa presidentti Putin sai neljännen virkakautensa, mutta samassa yhteydessä myös monia merkittäviä nimiä Venäjän hallinnossa vaihtui.
Se merkitsi muutoksia virkamiesten ja poliitikkojen valtatasapainoihin hallinnon eri tasoilla. Yliopiston kannalta merkittävin muutos lienee se, että Putinin pitkäaikainen liittolainen Aleksei Kudrin nimitettiin Venäjän tilintarkastusviraston ylimmäksi johtajaksi.
Kudrin on Putinin pitkäaikainen liittolainen, mutta myös yksi Venäjän vaikutusvaltaisimmista liberaaleista, joka istuu Pietarin eurooppalaisen yliopiston hallituksessa. Hän kuuluu yliopiston tukijoihin.
Ylimpänä tilintarkastajana hänellä on valta määrätä rahankäytön tarkastuksia Venäjän eri viranomaisiin. Virkanimityksen myötä hänestä tuli yhtäkkiä muun muassa niiden viranomaisten valvoja, jotka valvovat yliopistoja.
Loppukesällä 2018 yliopisto sai opetuslisenssinsä takaisin. Asiaan saattoi olla vaikutusta myös julkisuuden paineella. Yliopisto sai jupakan aikana paljon julkista tukea.
Ensimmäinen normaali vuosi pitkään aikaan
Sulkemisen jälkeen yliopisto sai aloitettua opetuksen uudelleen syyslukukaudella 2018, mutta vasta lokakuussa, kun normaalisti lukukausi alkaa syyskuun alussa. Ulkomaalaisille opiskelijoille tarkoitetut kansainväliset ohjelmat olivat tauolla myös lukuvuoden 2018–2019 eli yhteensä kaksi lukuvuotta, koska näitä ohjelmia ei ehditty käynnistää lyhyellä varoitusajalla.
Nyt nekin ovat käynnissä. Meitä kansainvälisten ohjelmien opiskelijoita on yhteensä hieman toistakymmentä, mikä on vähemmän kuin parhaina vuosina. Kanssamme luennoilla käy myös venäläisiä opiskelijoita.
Yliopistolla on nyt meneillään ensimmäinen normaali lukuvuosi ainakin kolmeen vuoteen. Tunnelma yliopistolla on syksyn mittaan vaikuttanut hyvältä. Kuten rehtori Vadim Volkov syyskuussa hehkutti lukuvuoden avajaispuheessaan, meillä on kaikki edellytykset siihen, että tästä tulee hyvä lukuvuosi.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Virus jarruttaa Vladimir Putinin jatkoaikeita - 14.04.2020
- Venäjän pienet koronavirusluvut ihmetyttävät - 13.03.2020
- Venäjän vallanvaihto-ongelma alkaa näkyä - 28.02.2020
- Yliopisto on paimeneni, ja se kertoo työn ja opiskelun eroista - 07.01.2020
- Mistä venäläisessä yliopistossa saa puhua? - 03.12.2019
- Pietarissa tiedetään, mihin keskustan puheenjohtaja pyrkii - 13.09.2019