“Lori Loughlin got me into USC” – Syyslukukausi skandaalikoulussa
Aino Frilander
Vuosi sitten, stipendiaattivalinnasta kuultuani, alkoi varsinainen hakurääkki. Tein USC:n vaatimat kielikokeet ja GRE-kokeita varten opettelin uudelleen lukiomatematiikan puolessatoista viikossa (hupsis, olisi ehkä kannattanut katsoa aikaisemmin, mitä kokeessa testataan). Lisäksi kasasin dokumentteja tutkintotodistuksista lapsuuden rokotustodistuksiin asti.
Kävin USC:n admissions-osaston kanssa kirjeenvaihtoa pitkälle kevääseen: esimerkiksi Helsingin yliopiston virallinen englanninkielinen tutkintotodistus ei heille kelvannut, vaan piti olla suomenkielinen todistus ja sen erillinen englanninnos kääntäjän leimojen kera.
Vähitellen selvisi, että koko koulu on vähän sekaisin Yhdysvaltoja ja erityisesti USC:tä ravistelleen yliopistoskandaalin jälkimainingeissa. Sen jälkeen kun paljastui, että varakkaat vanhemmat olivat lahjoneet ja väärennyttäneet koetuloksia saadakseen lapsensa kouluun sisään, opiskelijavalintaprosessissa ei selvästi ollut varaa lipsua. Missään ei joustettu eikä mikään tuntunut riittävän, ja ramppasin Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston opintotoimistoissa ja kääntäjällä, kunnes lopulta toukokuun korvilla sain vihdoin virallisen hyväksymiskirjeen.
Kalifornialaismedia tarttuu innolla jokaiseen USC:tä koskevaan kohuun, ja niitä on viime vuosina riittänyt. Viime vuosina on jäänyt kiinni satoja naisopiskelijoita ahdistellut gynekologi, mutta myös miesopiskelijoita ahdistellut lääkäri, ja vuonna 2016 USC:n lääketieteellisen dekaani Carmen A. Puliafito joutui eroamaan: hänet tunnetaan kampuksella “meth deanina”, koska hän jäi kiinni muun muassa metamfetamiinin käytöstä ja hotellibileistä, joissa 21-vuotias nainen sai yliannostuksen. Sen lisäksi USC:n työntekijöitä on erotettu koripalloon liittyvän lahjontaskandaalin ja #metoo-tapausten vuoksi. Koulu on yrittänyt koota rivejään muun muassa nimittämällä viime kesänä uuden rehtorin.
Monille USC:n skandaalit ovat olleet popkornit esiin -tyyppistä viihdettä, sillä USC tunnettiin takavuosina myös pilkkanimellä “University of Spoiled Children”, hemmoteltujen lasten yliopisto. Nimitys juontaa juurensa vuosikymmenien taakse, jolloin koulu oli kallis mutta sen ovet avautuivat heikoillakin opiskelunäytöillä. Nykyään USC hyväksyy vain noin 13 prosenttia hakijoista, mutta pilkkanimi teki paluun lahjontaskandaalin myötä, kun näyttelijä Lori Loughlinin USC:hin rahalla päässyt tytär Olivia Jade Giannulli videobloggasi olevansa koulussa lähinnä juhlia varten. LA Mag kartoitti USC:n historiaa ja elitististä leimaa pitkässä jutussaan viime kesänä.
Kaikilla skandaaleilla media ei kuitenkaan erityisesti herkuttele. Tänä syksynä Los Angeles Times on ruotinut opiskelijoiden itsemurhia ja yliannostuksia, joita on tänä syksynä tapahtunut ennätyksellisen paljon: elokuun lopulta marraskuun puoleenväliin kuoli yhdeksän opiskelijaa. Kampuksella on 47 500 opiskelijaa, ja tavallisena vuonna kuolemantapauksia on 4–15.
Luvut ovat myös yksi selitys skandaalien määrälle: USC on millä tahansa mittatikulla valtava. Se on yksi Los Angelesin suurimpia työnantajia, joten joukkoon mahtuu myös “bad apples”, niin kuin täällä sanotaan, yksittäistapauksia. Silti skandaalien määrä on poikkeuksellinen, ja yliopisto vaikuttaa vähitellen tunnistavan, että kyse ei ole vain yksittäistapauksista, vaan yliopiston toimintakulttuurissa on parantamisen varaa.
Viestinnän ja journalismin Annenberg-koulu on säästynyt pahimmilta skandaaleilta, eivätkä ne juuri näy opiskeluarjessa – mitä nyt ihmisten läppärinkansissa on “Lori Loughlin got me into USC” -tarroja, koulun mediakeskuksen nimestä tiputettiin CBS-pomo Les Moonvesin nimi #metoo-syytösten jälkimainingeissa, ja pitkin syksyä yliopisto on lähettänyt sähköposteja opioidiyliannostukseen auttavan Narcan-nenäsumutteen ja mielenterveyspalveluiden saatavuudesta. Nyt lukukauden viimeisen koeviikon alla tiedotettiin, että mielenterveyspäivystyksellä on pidennetyt aukioloajat – hyvä niin.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- VOIKO KULTTUURIJOURNALISMIA OPETTAA? - 18.05.2020
- Lukuvuoden erilainen loppu - 30.03.2020
- Panos-tuotos-suhde, eli kannattaako kulttuuritoimittajaksi kouluttautuminen - 12.03.2020
- Nuorisoa ahdistaa - 04.03.2020
- Pronominit, tuo kuuma sanaluokka - 07.02.2020
- Tervetuloa Kaliforniaan! - 05.11.2019