”Älä vain palaa Kiinaan vielä, se on vaarallista”
Katarina Baer
Kiinalainen ystäväni lähti tammikuussa viettämään uuttavuotta ja lomailemaan Hainanin-saarelle Etelä-Kiinaan. Olimme tutustuneet syksyllä yliopistolla Shanghaissa.
Hainan on suosittu lomakohde, vähän kuin Kiinan Kanarian saaret. Siellä ystäväni nyt pysyy.
”Olen täällä äitini kanssa, emmekä pääse pois. Meidän oli määrä tulla tänne vain lyhyelle lomalle”, ystäväni viestittää.
Minä puolestani tulin Suomeen.
Koko maailmaa ravisteleva Kiinan koronavirusepidemia on saanut jättimäisen maan sekaisin – vain parissa viikossa. Kiinan viranomaiset ovat asettaneet kaikkien aikojen suurimmat tartuntojen torjuntatoimet.
*
Opinahjoni Fudanin yliopisto on ankarasti kieltänyt opiskelijoita palaamasta kampukselle ennen kuin toisin sanotaan. Uudenvuoden loman oli määrä loppua 24. helmikuuta, mutta sitä on venytetty ainakin kuukauden loppuun asti.
Niille, jotka sattuvat asumaan yliopistoalueen asuntoloissa eli pyörivät kampuksella haluttiin tai ei, on annettu tiukat määräykset. Lämpötilan mittaus otsasta mennen tullen porteilla, ei vieraita huoneisiin, syödä saa vain yksin. Ulos ei pidä lähteä turhaan, vaan pelkästään hakemaan välttämättömyyshyödykkeitä kuten ruokaa. Puhumattakaan hengityssuojainpakosta, jonka koko 26 miljoonan asukkaan Shanghai otti käyttöön jo päiviä sitten.
Sen lisäksi kaikkien opiskelijoiden tulee päivittäin täyttää verkossa kaavake kertoen omasta terveydentilasta – myös meidän, jotka emme juuri nyt ole Kiinassa. Samaa vaatii myös moni työnantaja.
*
Wechatin (kiinalainen vastine Whatsappille) keskusteluryhmissä on vilske, kun kysellään, joko joku on kuullut jotain oppilaitoksensa kevään suunnitelmista ja voisiko niistä vetää johtopäätöksiä oman laitoksen lukukauden alkamiseen liittyen. Moni myös tiedustelee, kuinka suurella todennäköisyydellä joutuu palatessaan 14 päivän karanteeniin.
Kiina on valvonnan, kurin ja rangaistuksilla uhkailun maa. Ennen näkemätön virushätä on vienyt totalitaristiset toimet uudelle tasolle.
Karanteeneja on nyt vähän siellä sun täällä, ei pelkästään Hubein maakunnassa. Kunhan keskusviranomaisten minimivaatimukset on täytetty, kukin hierarkian taso näyttää päättävän lisätoimista itsevaltaisesti. Päätöksiä tekevät kilpaa paikallisviranomaiset, oppilaitokset, työnantajat ja asuinalueiden hallinto eri puolilla Kiinaa.
Jossain on ketjutettu karanteeniin joutuneiden asukkaiden asuntojen ovia kiinni ulkoapäin.
Sosiaalisessa mediassa pyörii videoita siitä, kuinka käy, jos ei suostu käyttämään hengityssuojainta tai ei hyväksy karanteenia. Lyhyet pätkät selkkauksista poliisin tai muiden viranomaisten kanssa eivät ole kivaa katsottavaa.
Niin ikään somessa kiertää otteita Kiinan rikoslaista. Ettei kukaan unohtaisi, että käytössä on kuolemanrangaistus ja että kymmenen vuoden vankilatuomiokin kuuluu repertuaariin, jos vaarantaa yleisen turvallisuuden.
*
Toistaiseksi kovimmat otteet on ottanut käyttöön pahimmalla epidemia-alueella Hubein maakunnassa sijaitsevat kolme kaupunkia: Shiyan, Dawu ja Yunmeng.
3,3 miljoonan asukkaan Shiyan julisti torstaina 13.2. alueelleen poikkeustilan voidakseen ottaa käyttöön sen tarjoamat oikeudet. Vain tunteja myöhemmin kaksi pienempää kaupunkia seurasi esimerkkiä.
Shiyanin johto määräsi kaikki rakennukset suljettaviksi, asuinalueet miehitettäviksi ja asukkaat pysymään kodeissaan tulevat 14 päivää. Ruokaa ja lääkkeitä jaellaan tiettyinä aikoina tietyissä paikoissa kiinteään hintaan. Kaupungissa on todettu 562 tartuntaa ja yksi kuolonuhri, Kiinan valtiollinen viestin Global Times kertoo.
*
Hainaniin mottiin jäänyt ystäväni kertoo kuulleensa, että Fudan aloittaa maaliskuussa verkko-opetuksen. Sillä tavoin moni peruskoulu on jo aloittanut kevätlukukauden opetuksensa.
Ystävälläni ei siis ole varsinaisesti kiire pois lomasaarelta. Mutta ei hänellä siellä kyllä mitään lokoisan lomaisia tunnelmia ole. Hän kuuluu Kiinan muslimeihin.
Ensi töikseen hän varoittaa minua:
”Älä vain palaa Kiinaan vielä. Se on vaarallista!”
Sitten hän kertoo omasta tilanteestaan:
”Puutetta alkaa olla jo kaikenlaisesta, erityisesti halal-lihasta. Hengityssuojaimia ei saa mistään.”
Nälkä ei ystävääni ja hänen äitiään kuitenkaan onneksi vaivaa.
”Vihanneksia on tällä hetkellä riittävästi.”
*
Elämä Kiinassa on siis näinä päivinä vähintäänkin hankalaa ja monelle todella, todella kurjaa. Iso osa, ellei peräti isoin osa, kiinalaisista tuntuu kuitenkin suhtautuvan epidemian torjuntatoimiin kuuliaisesti.
Kuka nyt haluaisi tartunnan viruksesta, joka voi aiheuttaa ankaran, viikkoja kestävän taudin ja johtaa pahimmillaan kuolemaan – maassa, jossa terveydenhuolto ei selvästikään suoriudu tämän mittaluokan epidemiasta?
Halukkuutta jokaisen uuden määräyksen noudattamiseksi lisää massiivinen epätietoisuus. Ensinnä, monta keskeistä asiaa viruksesta ei yhäkään tunneta riittävän hyvin. Tutkimukset ovat antaneet esimerkiksi erilaisia vastauksia siihen, millä eri tavoin virus tarttuu.
Toiseksi, tilannetta ei helpottanut Kiinan viranomaisten keskiviikkona 12.2. aloittama tartuntojen uusi tilastointitapa. Mihin lukuihin voi enää luottaa?
Moni epäili viranomaisten julkistamia tietoja tosin jo ennen keskiviikkoa.
*
Mitäköhän jää käteen, kun epidemia on ohi? Onko muun maailman kiittäminen Kiinaa siitä, että se esti kaikkien aikojen suurimman globaalin pandemian puhkeamisen pysäyttämällä viruksen leviämisen pitkälti rajojensa sisään? Vai onko Kiina epäonnistunut siinä jo, johtuen paikallisviranomaisten liian kauan jatkuneesta salailusta?
Entä jäävätkö kiinalaiset pysyvästi uudelle tasolle viedyn valvonnan vangeiksi? Vai pystyvätkö tavallisten ihmisten raivosta syntyneet vaatimukset sananvapauden lisäämiseksi viemään Kiinaa kohti kansalaisoikeuksia kunnioittavaa hallintotapaa ja vapaata tiedonvälitystä?
*
Hainanilla kököttävällä ystävälläni on minulle vielä yksi vinkki:
”Sitten kun pääset palaamaan Shanghaihin, ota riittävästi hengityssuojaimia mukaan. Ne ovat loppu sieltäkin.”
Lännessä asiantuntijat pitävät maskeja katukäytössä koko lailla turhina, mutta tässä tilanteessa joudun kuuntelemaan ystävääni.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Toimittaja, tämä kannattaa korona-aikoina tietää hyväksi tietopankiksi osoittautuneesta The South China Morning Postista - 12.05.2020
- Etäopiskelusta tuli uusi normaali - 31.03.2020
- Ei auta: maski naamalle - 22.01.2020
- Ihmiset, opetelkaa kieliä - 09.12.2019
- Skannauta kasvosi, saat ilmaiset vessapaperit - 23.10.2019