Miehemme Tanskassa
Petter Lindberg
Viiden viikon jälkeen elämä asettuu aloilleen Tanskassa. Tiedän kaupat, reitit ja että Rouva Nielsenin leipomosta saa maukkaita viinereitä. Hektisen johdantoviikon jälkeen myös opiskeluun tulee kaivattua säännöllisyyttä. Käyn luennoilla ja kolmasti viikossa tapaamassa kurssikavereitani Constructive Institutessa.
Constructive Institute on Århusissa toimiva itsenäinen yksikkö, joka vannoo rakentavan journalismin nimeen. Uutisten ja tutkivan journalismin lisäksi mediamaailmaa voisi tukea kolmas ratkaisukeskeinen pilari. Perinteisten uutisten ja paljastusten lisäksi journalismi voisi tarjota ratkaisuja, vivahteita ja keskustelua.
Toimittajan ei välttämättä tarvitse olla vahtikoira. Eikö hänelle vaihteeksi voisi suoda toisenlaisen roolin – olla keskustelun avaaja ja ratkaisujen tarjoaja, kuitenkaan unohtamatta journalismin keskeisiä puolueettomuuden ja kriittisyyden arvoja? Tästä keskustelemme kolmena aamupäivänä monen viikon ajan ja tästä tulemme keskustelemaan vielä monasti vuoden aikana, sillä journalistiikka ei hetkessä mullisteta, opettajat vakuuttavat.
Onneksi meidän ei yksin tarvitse pohtia journalismin nykytilaa. Säännölliset vieraat tuovat tuulahduksen omasta maailmastaan ja omia pohdintojaan siitä, miten maailma juuri nyt on kallellaan.
Christina Rosendahl on tanskalainen elokuvaohjaaja, jonka elokuva Vores mand i Amerika (Miehemme Amerikassa) on juuri saanut ensi-illan Tanskassa. Se on kuvaus jääräpäisestä suurlähettiläästä Henrik Kaufmannista, joka toisen maailmansodan puhjettua uhmaa miehitysvaltaa julistamalla Washingtonin suurlähetystön viimeiseksi riippumattomaksi tanskalaisalueeksi.
Nyt Christina Rosendahl istuu neuvotteluhuoneemme nojatuolissa ja kertoo elokuvastaan ja siitä, miten hän näkee taiteen osana aktivismia. Hän kertoo myös, miten viime viikot ovat vierähtäneet tien päällä elokuvaa markkinoiden. Tosin tällä kertaa hän on päätynyt hieman toisenlaiseen ratkaisuun. Hän ei ainoastaan ole hehkuttanut omaa elokuvaa vaan rinnastanut sen jonkun paikallisen aktivistin toimintaan. Kyseinen arjen sankari on ollut mukana keskustelemassa elokuvasta, täten luoden aivan uuden näkökulman Henrik Kaufmannin sankaritekoon.
Ja juuri näin minunkin pitäisi toimia, ajattelen kun kuuntelen Christina Rosendahlia. Myös minun pitää löytää uusia näkökulmia ja heijastumia omaan journalistiseen työskentelyyni.
Taidan sittenkin olla jyvällä rakentavan journalismin suhteen.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Kotimaa kutsuu - 31.05.2021
- Dannebrogen - lippujen lippu - 26.04.2021
- Finnebyen - pieni pala Suomea - 26.03.2021
- Kun tapasin Elviksen - 02.03.2021
- Laskiaispullan syvin olemus - 01.02.2021
- Sisua, Mette! - 08.01.2021
- Juutti vai juntti? - 01.12.2020
- Viisitoista valetta vuorokaudessa - 27.10.2020
- FinnFellow ja Fellow Finn! - 08.09.2020