Kaliforniassa koronapassi on kiinteä osa arkea
Hannu Kivimäki
Suomessa on käyty syksyllä tiukkaa keskustelua koronapassista. Passi otettiin Suomessa käyttöön lokakuussa, mutta vasta joulukuun alussa monet alueet ovat alkaneet edellyttää sitä, kun uudet yleisötilaisuus- ja ravintolarajoitukset astuivat voimaan.
Tänne Kaliforniaan Suomen koronapassikeskustelu on näyttäytynyt vitkastelulta. Suomessa rokotekattavuus on ollut jo pitkään korkeampi kuin Kaliforniassa. Tällä hetkellä Suomessa 12 vuotta täyttäneistä yli 82 prosenttia on saanut jo kaksi piikkiä ja Kaliforniassa vain 75 prosenttia. Olisi voinut olettaa, että koronapassia olisi vaadittu Suomessa nykyistä nopeammin.
Los Angelesissa paikallista koronapassia on pitänyt näyttää koko syksyn ajan yleisötapahtumissa ja marraskuun alusta myös ravintoloissa, baareissa, kauppakeskuksissa, museoissa, elokuvateattereissa, kuntosaleilla ja monissa muissa sisätiloissa. Koronapassi on mahdollistanut sen, että urheilusarjat ovat pyörineet täysin katsomoin ja ihmiset ovat päässeet nauttimaan elävästä musiikista ja kulttuurista. Katsomoon on myös päässyt esittämällä negatiivisen koronatestituloksen.
Koronapassi voi Kaliforniassa olla sähköinen tai paperinen rokotustodistus. Itse sain tallennettua koronapassin puhelimeeni QR-koodina, koska sain toisen piikkini yliopistolla. Sitä on ollut helppo vilauttaa kysyttäessä. Vaimoni todistus on käsin täytetty pahvikortti, josta otettu kuva on riittänyt todisteeksi kaikissa paikoissa.
Myös maskit ovat pysyneet kasvoilla jo kesästä saakka, vaikka olisi täysin rokotettu. Los Angelesin piirikunnassa maskipakko on ollut voimassa heinäkuusta saakka, kun deltavariantti nostatti maan neljännen korona-aallon. Maski vaaditaan varsinkin kaupoissa, julkisissa kulkuvälineissä ja ravintoloissa. Kouluissa oppilaat ja opettajat ovat pitäneet maskeja niin sisällä kuin ulkona. Pakko edellyttää, että kaikkien yli 2-vuotiaiden tulee pitää kasvomaskia.
USC:n kampuksella koronaturvatoimet ovat olleet kesästä saakka mittavat. Toinen rokote tuli ottaa viimeistään ennen syyslukukauden alkua. Sain toisen piikin heinäkuussa, ja olen siitä huolimatta käynyt elokuusta saakka joka viikko koronatestissä. Yliopisto tekee viikoittain yli 30 000 koronatestiä, vaikka yli 97 prosenttia USC:n opiskelijoista on täysin rokotettuja.
Tunneilla professorit huomauttavat, jos nenä uhkaa pilkistää kasvomaskin takaa. Kampusalueelle ei ole lainkaan asiaa, jos ei ole täyttänyt päivittäistä Trojan Check -terveyskyselyä puhelimella ja näyttänyt kyselyn antamaa kulkulupaa kampuksen porttien tarkastuspisteillä. Lisäksi joulukuun alussa tuli voimaan sääntö, ettei kampukselle saa astua, jollei ole ottanut kausi-influenssarokotetta.
Olemme kahdesti syksyn aikana käyneet perheeni kanssa Los Angeles Kingsin jääkiekko-ottelussa. Molemmilla kerroilla urheilupyhättö Staples Centerin alaovella työntekijät ovat vaatineet näyttämään koronapassin tai negatiivisen testituloksen. Testitulos on vaadittu myös 7-vuotiaalta pojaltani. Lapsen testitulosvaatimusta emme tiennet ensimmäisellä kerralla, ja ovella meinasi tulla hätä hukatuista lippurahoista. Onneksi ottelun järjestäjä oli pystyttänyt ilmaisen testipisteen yhteen areenan parkkihalleista ja saimme poikani pikatestin tuloksen 15 minuutissa. Pääsimme sisään ja näimme matsin. Kaikilla katsojilla oli maskit kasvoillaan, vaikka suurimmalla osalla ne tosin roikkuivat nenän tai leuan alapuolella.
Poikani ei ole vielä saanut koronapiikkiä, mutta sen aika koittaa pian. Yhdysvalloissa aloitettiin 5–11-vuotiaiden rokottaminen Pfizerilla marraskuun alussa, kun maan kansanterveyden suojelusta vastaava Food & Drug Administration (FDA) hyväksyi rokotteen hätäkäyttöön. Kun poika saa oman passinsa, kiekkomatsiinkin pääsee ilman testihässäkkää.
Koronapassista on tullut Los Angelesissä kiinteä osa arkea. Yhtenä syynä on se, että kukaan ei halua palata vuoden takaiseen lockdown-aikaan, jolloin suuri osa vietti neljän seinän sisällä koko vuoden. Tiukat vaatimukset ovat myös osa hallinnon strategiaa saada rokotekattavuus nousemaan.
Joka tapauksessa, joulun – tai lomakauden kuten täällä sanotaan – lähestyessä huolet ovat Suomessa ja Kaliforniassa hyvin samankaltaiset. Nähdäänkö pyhien jälkeen taas aiempaa jyrkemmin nouseva tartuntakäyrä? Lisääntyykö sairaalahoidossa olevien määrä? Miten uusi omikronvariantti leviää ja millaiset oireet se aiheuttaa rokotetuille?
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Mitä on Los Angeles? - 03.06.2022
- Koe Los Angelesin kansannousun ikoniset valokuvat 360-videolla - 05.05.2022
- Mitä toimitukset voisivat oppia skeittareilta? - 04.04.2022
- Super Bowl – se oikea Amerikan kansallispäivä - 15.02.2022
- Nämä kuusi asiaa jäivät mieleen vuodesta 2021 Los Angelesissa - 14.01.2022
- Amerikkalaiset jutut uuvuttavat suomalaisen lukijan - 21.10.2021
- Yli vuoden odotus päättyi ja maisteriohjelma alkoi koronan jälkiaalloissa - 19.08.2021