Nämä kuusi asiaa jäivät mieleen vuodesta 2021 Los Angelesissa
Hannu Kivimäki
Puolet stipendiaattivuodesta on takana, joten on hyvä summata hetki tähän mennessä koettua. Tässä mieleenpainuneimmat asiat ja ilmiöt vuodesta 2021 Los Angelesissa.
Superkuuma kesä ja harvinaisen vetinen joulu
Kalifornian kesä oli viime vuonna mittaushistorian kuumin. Päivälämpötilat hehkuivat viikkokausia lähes 40 asteessa pitkin Los Angelesia. Meidän onneksemme valtamereltä puhaltavat tuulet pitivät ilman Santa Monicassa siedettävänä. Yliopistokampuksella 20 kilometrin päässä sai etsiä varjoa, ettei läkähtyisi kuumuudessa.
Teimme loppukesästä automatkan Las Vegasiin ja pidimme keskellä aavikkoa lounastauon. Ulkoilma väreili 44 asteessa. Ilmastoitu maantieravintola oli kuin keidas. Kun palasimme kolmen vartin päästä autoon, nahkapenkit polttivat ihoa ja hiki alkoi virrata. Auton sisälämpömittari näytti 140:ää fahrenheitia, eli noin 60 astetta celsiusta. Puhelin ylikuumeni hetkessä, kun yritin asettaa seuraavan määränpään karttasovellukseen.
Kuuman kesän jälkeen sää jatkui erittäin kuivana. Maastopalot riehuivat ympäri osavaltiota, mutta tuhot jäivät onneksi edellisvuotta pienemmiksi. Marraskuussa Los Angelesissa ei satanut kertaakaan. Niin kuivaa marraskuuta ei ollut kaupungissa koettu 30 vuoteen.
Kuivan ja kuuman vuoden päätös oli kuitenkin poikkeuksellisen märkä ja kalifornialaisittain viileä. Useita talvimyrskyjä pyyhkäisi yli Los Angelesin ja toi alueelle sateita kolme kertaa normaalia enemmän. Joulukuu oli mittaushistorian kolmanneksi vetisin.
Santa Monican YMCA:n kuntosali, jossa käyn treenaamassa, joutui sulkemaan aulansa sateiden jälkeen, koska katto vuoti kuin seula. Kuntosali oli muuten auki, mutta ympäri lattioita oli sankoja, joihin tippui tasaisesti pisaroita. Los Angelesissa sataa normaalisti todella harvoin eikä rakennustekniikassa ole juuri otettu huomioon pitkään kestäviä sateita. Oman kotimme parveke lainehti pari päivää, koska lattiaan ei ole tehty oikeaoppisia kaatoja vedelle. Lattian maalikaan ei kestänyt vettä vaan alkoi kuplia ja irrota.
Uusi, normaali korona-arki
Vaikka pandemia on värittänyt elämää täällä pitkin vuotta, arki on tuntunut suhteellisen normaalilta. Suurin syy lienee siinä, että kukaan ei eristäydy kotiinsa ja suurkaupungissa kaikkialla näkyy aina ihmisiä. Kaupungin asukkaat viettävät paljon aikaa ulkona, ja urheilu- ja musiikkitapahtumat ovat pyörineet täydellä teholla. Yliopistokampuksellakin kävi arkisin valtava kuhina.
Ruuhkissa seisominen tuli tutuksi
Suomalaiselle Los Angelesin liikenne on oma ihmeellinen maailmansa. Matkaa ei mitata kilometreissä tai maileissa, vaan ajassa ilman ruuhkia tai ruuhka-aikaan.
Syyslukukaudella ajoin tiistai-iltapäivisin noin viiden aikaan iltaluennolle reilun 20 kilometrin matkan. Matelin ruuhkassa joka viikko moottoritiellä noin tunnin ajan. Neljää kaistallista autoja lipui tasaisesti eteenpäin jarruvalot vilkkuen ja välillä pysähtyen täysin. Matkoilla ehti kuunnella useamman äänikirjan. Paluumatka luennon jälkeen sujahti joka kerta hämmästyttävästi alle 20 minuutissa.
Puolen vuoden aikana olen oppinut suunnittelemaan ajomatkat kellonaikojen mukaan. Aamuruuhkien jälkeen etenee nopeasti ja iltapäivällä kolmesta kuuteen saa varautua istumaan autossa pitkään. Myös ajosuunnalla on merkitystä. Osa moottoriteistä on aina tukossa toiseen suuntaan, mutta toinen suunta vetää sujuvasti.
Korvaamaton apu on ollut iPhonen karttasovellus, joka näyttää ruuhkatilanteen reaaliajassa. Sovelluksen ajoaika-arviot ovat osuneet aina minuutilleen.
Pyöräilläkin voi, mutta vain rajatuilla alueilla, joissa on pyöräkaistat. Pitkän matkan pyöräilyn voi unohtaa, ellei halua jäädä auton alle.
Inflaation paisuttamat hinnat
Tiesimme ennen lähtöä, että elämä Kaliforniassa on kallista, mutta puolen vuoden aikana se on kallistunut entisestään. Viime vuonna inflaatio nosti Yhdysvalloissa hintoja hurjinta vauhtia sitten vuoden 1982.
Varsinkin elintarvikkeiden, elektroniikan, huonekalujen ja bensan hinnat ovat nousseet nopeasti. Kaupan hyllyllä lihatuotteet (kana erityisesti) ovat miltei kaksi kertaa kalliimpaa kuin Suomessa. Kaliforniassa bensa on muuta maata reilusti kalliimpaa, miltei Suomen hinnoissa. Suomen hintoja halvemmalla täällä saa lähinnä pikaruokaa ja alkoholia.
Myös ravintolaruoan hinta on noussut. Useiden ravintoloiden, joissa olemme käyneet, ruokalistoihin on painettu pahoittelut nousseista hinnoista ja ravintoloitsijat ovat pyytäneet ymmärrystä vedoten inflaatioon.
Vaikka dollarin arvo on euroa heikompi, ruokalistan hinnat voi suoraan kääntää euroiksi, koska hintaan lisätään Los Angelesin alueella noin kymmenen prosentin vero. Ja lopuksi vielä maksetaan vähintään 15 prosentin tippi. Ruokaan ja palveluun tyytyväinen tippaa yleensä 18–20 prosenttia.
Osasyynä inflaatioon ovat koronapandemian aiheuttama raaka-ainepula ja ruuhkautuneet satamat. Esimerkiksi Los Angelesin satamaan jonotti lokakuussa 80 rahtilaivaa. Pulaa on esimerkiksi pyörän ja auton osista sekä elektroniikkaan tarvittavista komponenteista. Kun kysyntä kasvaa ja myytävää ei ole riittävästi, hinnat nousevat.
Lohduton asunnottomuus
Asuminen Los Angelesissa on ollut todella kallista jo pitkään, mutta vuokratasot ovat jatkaneet nousua entisestään. Santa Monicassa kolmiosta saa maksaa noin 3000 dollarin kuukausivuokraa ja Los Angelesin muillakin alueilla hinnat ovat Suomen (lue: Helsingin) hintatasoa huomattavasti kalliimpia. Monille alueille on asetettu vuokrasääntely, joka estää mielivaltaiset korotukset.
Asumisen sietämätön kalleus on suurin syy Kalifornian ja erityisesti Los Angelesin asunnottomuuskriisiin. Kesällä 2021 piirikunnan alueella oli 66 000 asunnotonta, yhtä paljon kuin Hämeenlinnassa on asukkaita. Osa yliopisto-opiskelijoistakin on joutunut asumaan lukukauden autoissaan, koska edullista asumista ei ole riittänyt kaikille.
Kun pyöräilin ensimmäisiä kertoja Santa Monican metroasemalle kortteleiden takakujia pitkin, vähintään sadan metrin välein oli leiriytynyt ihminen makuupussin ja nyssäköiden kanssa. Vuoden loppua kohden asunnottomia on nähnyt vähemmän kaduilla, mutta tämä johtuu enemmän kylmistä öistä kuin siitä, että tilanne olisi merkittävästi parantunut.
Kalifornialainen asenne elämään ilahduttaa
Hyvää mieltä ja toivoa ovat antaneet kalifornialaiset itse. On ihailtavaa nähdä, kuinka arkipäiväisistä asioista otetaan ilo irti. Santa Monican rantaa halkovalla rantatiellä ihmiset rullaluistelevat tanssien ja leveästi hymyillen. Osa pyöräilee illan hämärässä ledivalot rungossa vilkkuen ja musiikki soi kovaa ohjaustankoon kiinnitetystä kaiuttimesta.
Suomalaista on sykähdyttänyt myös amerikkalaisten taito kehua – varsinkin lapsia. Kun olemme perheenä pyöräilleet pitkin Santa Monicaa, monesti ohittava auto on pysäyttänyt vauhdin kohdallamme. Kuski on avannut ikkunan ja huikannut sieltä 7-vuotiaalle pojalleni, että ”cool helmet”. Skeittausta treenaava lapsi on saanut myös jatkuvasti kannustavia kehuja ohikulkevilta ihmisiltä. “Keep up the good work! You’re going to be an Olympic athlete!”
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Mitä on Los Angeles? - 03.06.2022
- Koe Los Angelesin kansannousun ikoniset valokuvat 360-videolla - 05.05.2022
- Mitä toimitukset voisivat oppia skeittareilta? - 04.04.2022
- Super Bowl – se oikea Amerikan kansallispäivä - 15.02.2022
- Kaliforniassa koronapassi on kiinteä osa arkea - 16.12.2021
- Amerikkalaiset jutut uuvuttavat suomalaisen lukijan - 21.10.2021
- Yli vuoden odotus päättyi ja maisteriohjelma alkoi koronan jälkiaalloissa - 19.08.2021