Super Bowl – se oikea Amerikan kansallispäivä
Hannu Kivimäki
Yhtäkkiä Los Angelesissa näkyi joka puolella mustaa ja oranssia. Jalkapallojoukkue Bengalsin fanit olivat saapuneet enkelten kaupunkiin ryminällä kaukaa Ohion Cincinnatista.
Perjantai-iltana Santa Monica Pier -laiturilla joukko tiikeriraitapaitaisia ohiolaisia huusi rytmikkäästi Bengalsin tunnuslausetta “Who Dey, Who Dey, Who Dey”. Ohikulkevat paikalliset buuasivat faneille mutta hymyilivät samalla.
Lauantaina Bengals-fanit olivat vallanneet ravintolan Santa Monican kolmannen kadun promenadilta. Musiikki soi kovaa, ja T-paidoissa oli jälleen paljon mustaa, oranssia, tiikeriraitoja ja isoja B-kirjaimia. Kävelykadun vallitsevat värit olivat kuitenkin kotikaupungin joukkueen, Los Angeles Ramsin sininen ja keltainen.
Suomalaiselle Super Bowlin karnevaalitunnelma tuntuu vapulta. Kevätaurinko lämmittää – tai siis Kalifornian tapaan korventaa – ja kaikki suunnittelevat juhlaeväitä sunnuntain h-hetkeen. Super Bowl vaikuttaa olevan amerikkalaisille itsenäisyyspäivääkin suurempi juhla.
Super Bowl pelattiin viimeksi Los Angelesissa 29 vuotta sitten vuonna 1993, mutta silloin ei nähty kotikaupungin joukkuetta kentällä. On erittäin harvinaista, että isäntäkaupungin joukkue pelaa finaalissa. Super Bowlin 56-vuotisen historian aikana näin on tapahtunut vain kerran aiemmin.
Media on pitänyt huolen, ettei vuoden suurin urheilutapahtuma jää tänä vuonna keneltäkään huomaamatta. Los Angeles Times on nostattanut innostusta julkaisemalla viikon sisään kaksi erillistä Super Bowl -liitettä lehtensä välissä.
Liitteen jutut eivät ole olleet pelkkää perinteistä urheilujournalismia. Osa jutuista on käsitellyt yhteiskunnallisia ongelmia, kuten rakenteellista rasismia ja seksuaalivähemmistöjen asemaa, niin amerikkalaisen jalkapallon sisällä kuin ulkopuolella. Monelle toimittajista ja lajin faneista on käsittämätön vääryys, että jalkapalloliiga NFL:n pelaajista noin 70 prosenttia on mustia, mutta vain kahdella joukkueella 32:sta on afroamerikkalainen päävalmentaja.
Los Angeles Timesin tiedostava urheilujournalismi heijastelee sitä, miten yliopisto USC:llä koulutetaan tulevia urheilutoimittajia. Suoritusten analysoinnin ja raportoinnin sijaan koulutus painottaa urheilun yhteisöllisiä, poliittisia ja taloudellisia ulottuvuuksia – kuinka urheilu asettuu osaksi yhteiskuntaa.
Yksi Super Bowlin odotetuimmista hetkistä on puoliaikashow, joka tänä vuonna oli niin losangelesiläistä kuin olla ja voi. Show’ta tähdittivät räpin ja hip hopin suuret kotikaupungin nimet Dr. Dre, Snoop Dogg, 50 Cent, Kendrick Lamar ja Mary J. Blige. Esitys oli nostalginen kooste länsirannikon legendaarista räppiä. Hip hop ei ollut koskaan aiemmin päässyt samalla mittakaavalla Super Bowlin valokeilaan.
Lavalle nousi myös Detroitista alun perin kotoisin oleva Eminem, joka oman Lose Yourself -kappaleensa jälkeen polvistui ja painoi päänsä käsiinsä. Ele oli hyvin samankaltainen kuin pelinrakentaja Colin Kaepernickin polvistuminen kansallislaulun aikana vuonna 2016. Kaepernick protestoi silloin poliisiväkivaltaa ja rodullista epäoikeudenmukaisuutta vastaan.
Vaikka Super Bowl on kaikkien kansanjuhla, itse otteluun on harvalla asiaa. Tänä vuonna lippu Inglewoodissa sijaitsevalle jättimäiselle SoFi Stadiumille maksoi keskimäärin 6 300 dollaria. Kalleimmat liput aivan kentän tuntumassa maksoivat melkein 40 000 dollaria ja halvimmistakin lipuista sai pulittaa yli 3 000 dollaria.
Kolmekymmentä vuotta aiemmin peliin Los Angelesin Pasadenan Rose Bowl -areenalle pääsi noin 175 dollarilla. Aivan ensimmäistä Super Bowlia pääsi seuraamaan paikan päälle 12 dollarilla.
Me teimme sunnuntaina kuten moni amerikkalainen. Ostimme kotiin pöydän täyteen rasvaista pikaruokaa ja katsoimme spektaakkelin televisiosta. Ottelun päätös oli kuin Hollywood-elokuvasta. Rams teki ratkaisevan touchdownin muutamaa minuuttia ennen loppuvihellystä ja nousi tappioasemasta voittoon.
Kotikaupunkimme joukkue nosti voittopokaalin sinikeltaisessa konfettisateessa, ja kaukaa Ohiosta matkustaneet mustaoranssit kannattajat joutuivat pettyneinä palaamaan takaisin Cincinnatiin.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Mitä on Los Angeles? - 03.06.2022
- Koe Los Angelesin kansannousun ikoniset valokuvat 360-videolla - 05.05.2022
- Mitä toimitukset voisivat oppia skeittareilta? - 04.04.2022
- Nämä kuusi asiaa jäivät mieleen vuodesta 2021 Los Angelesissa - 14.01.2022
- Kaliforniassa koronapassi on kiinteä osa arkea - 16.12.2021
- Amerikkalaiset jutut uuvuttavat suomalaisen lukijan - 21.10.2021
- Yli vuoden odotus päättyi ja maisteriohjelma alkoi koronan jälkiaalloissa - 19.08.2021