Ilmastonmuutos kansainvälisin silmin
Kirsi-Marja Takala
Reuters Institute Digital News Report 2020 -raportin mukaan keskimäärin 69 prosenttia kokee, että ilmastonmuutos on joko erittäin tai hyvin vakava ongelma. Raportissa haastateltiin yli 80 000 uutisten kuluttajaa 40 eri maasta. Maakohtaisia eroja tietenkin löytyy. Maissa kuten Chile, Kenia ja Etelä-Afrikka jopa yli 90 prosenttia kokee, että ilmastonmuutos on joko erittäin tai hyvin vakava ongelma. Ehkä hämmentävintä raportissa on kuitenkin se, että Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska kuuluvat taulukon häntäpään porukkaan eli meiltä löytyy vähiten heitä, joiden mielestä ilmastonmuutos on vakava ongelma. Syy tähän saattaa olla maiden poliittisessa ilmapiirissä tai siinä, että koemme ilmastonmuutoksen edelleen tapahtuvan jossain muualla kuin meillä. Se, että kuluttajat kuitenkin kaipaavat tietoa ilmastonmuutoksesta, on herättänyt mediatalot ympäri maailmaa miettimään sitä, miten ja millä laajuudella aiheeseen tartutaan.
The Reuters Institute for the Study of Journalism, jossa tällä hetkellä olen stipendiaattina, päätti viime vuoden puolella tarttua toimeen ja perustaa Oxford Climate Journalism Network -nimisen uuden ohjelman. Ohjelma starttasi vuoden 2022 alussa, ja European Climate Foundation rahoittaa sitä ensimmäisen vuoden osalta. Hankkeen takaa löytyy Reuters Instituten varajohtaja Meera Selva ja Advisory Boardin jäsen Wolfgang Blau.
– Oxford Climate Journalism Network perustettiin journalistien ja päätoimittajien kanssa käytyjen keskusteluiden pohjalta auttamaan heitä haasteissa, joita ilmastonmuutos tuo heidän työhönsä. Ymmärsimme, että ilmastonmuutos muuttaa koko alaa. On selvää, että raportointi ei ole lyhytaikaista, ja että sitä ei voi tehdä vain yhden uutisdeskin voimin. Ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan kaikkeen, niin urheiluun, politiikkaan kuin matkustamiseen ja myös toimitusten työtapoihin, Meera Selva kertoo.
– Networkin tavoitteena on kehittää yhdessä journalistien kanssa pysyvä, rakenteellinen muutos siihen, kuinka he ilmastosta ja ympäristöstä raportoivat. Luomme kansainvälisen journalistien verkoston, tarjoamme johtajuusluentoja ja tuomme johtavia tutkijoita ja päättäjiä kertomaan asioista ja datasta myös niille journalisteille, jotka näitä tietoja eivät välttämättä normaalisti saa, Selva jatkaa.
Hakemusten määrän perusteella ohjelmalle on tarvetta, sillä ensimmäiseen Oxford Climate Change Networkiin tuli 690 hakemusta. Hakemusten perusteella valittiin sata journalistia eri puolilta maailmaa. Valintakriteerinä oli kiinnostus asiaa kohtaan sekä halu kehittää omaa toimitusta. Network kokoontuu joka toinen viikko, ja kokonaisuudessaan ohjelma kestää 12 viikkoa.
– Näillä näkymin seuraavan Networkin haku alkaa maaliskuussa, ja toinen sadan journalistin ryhmä aloittaa heinäkuussa. Ilmastonmuutoksesta kiinnostuneiden suomalaisten journalistien kannattaa hakea ohjelmaan, sillä tämä on ainutlaatuinen kokemus. Network mahdollistaa vuorovaikutuksen eri maiden journalistien välillä. Tällä hetkellä meillä on osallistujia 62 eri maasta, ja he kaikki pohtivat ilmastonmuutosta ja sen vaikutuksia eri näkökulmista. Tämä on paras tapa oppia, kuinka raportoida ilmastonmuutoksesta, Network manager Diego Arguedas Ortiz kertoo.
Suomesta on ensimmäisessä ryhmässä mukana yksi toimittaja. Toivottavasti myös seuraavaan ryhmään saadaan suomalainen osallistuja, sillä aihe koskettaa kuitenkin meitä kaikkia, olimme siitä huolissamme tai emme.
Lisää Oxford Climate Journalism Network -ohjelmasta löydät täältä:
https://reutersinstitute.politics.ox.ac.uk/about-the-oxford-climate-journalism-network
Lähteet:
Newman, N., Fletcher, R., Schulz, A., AndI, S. and Kleis Nielsen, R., 2020. Reuters Institute Digital News Report. [online] Reuters Institute of the Study of Journalism. Available at: https://www.digitalnewsreport.org/survey/2020/ [Accessed 15 February 2022].
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Narniasta takaisin Suomeen - 21.06.2022
- On lottovoitto syntyä Suomeen - 20.05.2022
- Hymyily tarttuu - 27.04.2022
- Missä kuplassa sinä keskustelet ja kuuntelet? - 10.03.2022
- Halaus hongkongilaisille - 18.01.2022
- Itsenäisyyspäivän pohdintoja - 10.12.2021
- Kokemuksia Oxfordiin muutosta - 12.11.2021
- Onko teillä ruokaa? - 26.10.2021