Työsarkaa lehdistönvapauden takaamiseksi riittää myös Euroopan Unionissa
Veera Nikkanen
Huhtikuun alussa pääsin Euroopan komission rahoittaman Media Freedom Rapid Response (MFRR) -projektin mukana Italiaan tutustumaan paikallisten toimittajien kokemiin uhkiin ja häirintään. MFRR:ssä on mukana useita lehdistönvapausorganisaatioita, jotka seuraavat ja raportoivat lehdistönvapaustilanteesta EU:ssa. Projektin avulla tuetaan toimittajia ja mediatyöntekijöitä EU:n ja sen ehdokasvaltioiden alueella.
Lehdistönvapauden haasteita ajatellessa Italia ei välttämättä ole ensimmäisenä mieleen tuleva maa, mutta lähemmin tarkasteltuna toimittajana työskentely Italiassa on vaikeampaa kuin osasin arvata. Matkan ensimmäisenä päivänä lähdimme junalla Napoliin, jossa poikkesimme toimittaja Giancarlo Sianille omistetussa museossa. Järjestäytyneestä rikollisuudesta kirjoittanut Siani oli vain parikymppinen, kun hänet ammuttiin autoonsa 80-luvulla.
Napolin lähistöllä Arzanossa tapasimme kolme toimittajaa, jotka ovat ympärivuorokautisessa poliisisuojelussa. Kyseiset toimittajat ovat raportoineet alueella laajalle levinneestä järjestäytyneestä rikollisuudesta ja heidän henkeään on sen vuoksi uhattu. Tapaamisessamme heidän lähistöllään liikkui jatkuvasti aseistettuja siviilipukuisia poliiseja. Myös paikallinen poliisipäällikkö on ollut poliisisuojelussa siitä lähtien, kun poliisilaitoksen seinään oli yön aikana liimattu hänen kuvansa ja seuraavan päivän päivämäärä kukkien ympäröimänä.
Poliisisuojelu kääntää päälaelleen koko ihmisen elämän, sillä spontaaniudelle ja yksityisyydelle jää hyvin vähän tilaa. Toimittajien kodit esimerkiksi tarkistetaan usein, eikä edes lähikioskille voi lähteä yksin. Samaan aikaan moni italialainen toimittaja on uhattuna ilman vastaavaa suojelua.
Kaikki tapaamisessa mukana olleet toimittajat uskoivat vankkumattomasti omaan työhönsä ja sen merkittävyyteen. Osana tapaamista toimittajat keskustelivat noin tunnin ajan Euroopan komission varapuheenjohtaja Věra Jourován kanssa Zoomin välityksellä. Jourová otti heidän huolensa ja toiveensa vastaan vakavuudella ja ymmärryksellä. Italian parlamentilta toimittajat toivoivat enemmän toimenpiteitä järjestäytyneen rikollisuuden suitsemiseksi ja toimittajien suojelemiseksi. Yksittäisille toimittajille järjestetty poliisisuojelu ei ratkaise ongelmaa.
Uhkausten ja häirinnän lisäksi monet italialaiset toimittajat ovat joutuneet oikeuteen kunnianloukkauksesta syytettyinä. Vuosien pituisiksi helposti venyvät oikeudenkäynnit ja niiden uhka vaikuttavat negatiivisesti lehdistön työskentelymahdollisuuksiin. Italian kunnianloukkauksiin liittyvää lainsäädäntöä on oltu uudistamassa jo jonkin aikaa, ja yksi matkamme tavoitteista olikin kysyä paikallisilta poliitikoilta, miten sananvapautta paremmin suojeleva lakiuudistus etenee. Tapasimme matkan aikana useita parlamenttiedustajia, ja tapaamisista jäi itselleni ristiriitainen tunne. Kaikki poliitikot olivat yhtä mieltä siitä, että toimittajilla on tärkeä rooli demokratian toteutumisessa. Eri asia on, riittääkö parlamentin poliittinen tahto lakimuutoksen tekemiseen. Samalla uskon, että juuri MFRR:n kaltaisten projektien avulla saadaan luotua painetta parantaa toimittajien työskentelymahdollisuuksia ja edistää sananvapautta.
Venäjä kulkee pikatietä kohti informaatioumpiota
Ukrainan sodan seuraaminen on vienyt edelleen suuren osan päivittäisestä työajastani, sillä Venäjän ihmisoikeus- ja lehdistövapausrikkomukset ovat vain kiihtyneet sodan edetessä. Lisää toimittajia on kuollut, ja useita ukrainalaisia toimittajia on kadonnut. IPI:n verkkosivujen seurannassa 300 tapausta ylittyy lähipäivinä, kun saamme tuoreimmat tapaukset kirjattua. Seurannassa on kaikkea kyberhyökkäyksistä ja verkkosivujen sulkemisista kuolemiin, pahoinpitelyihin ja pidätyksiin.
Symbolisesti merkittävä käänne Venäjän itsenäiselle medialle oli etenkin Nobel-voittaja Dmitri Muratovin luotsaaman Novaya Gazetan sulkeminen. Novaya Gazeta ilmoitti sulkemisesta sivuillaan 29.3. saatuaan toisen varoituksen hallinnon mediaviranomaiselta Rozkomnadzorilta. Ilmoituksessaan Novaya Gazeta kertoi lopettavansa työskentelyn sodan loppuun saakka. Lehti tosin käytti luonnollisesti sanaa ”erikoisoperaatio” Venäjän uuden medialain mukaisesti. Viikkoa myöhemmin Muratov itse joutui hyökkäyksen kohteeksi, kun hänen päälleen heitettiin punaista maalia hänen ollessaan lähdössä junalla Moskovasta kohti Samaraa.
Viimeisimpänä käänteenä Latviasta käsin toimiva itsenäinen media Meduza kertoi, että se on poistettu venäläisen hakukoneen Yandexin tuloksista Venäjältä haettaessa. Samalla selvisi, että myös usea muu itsenäinen media on poistettu hakukoneen tuloksista. Vaikuttaa siltä, että Venäjällä on kiire yrityksessään luoda maasta informaatioumpio, jonka läpi pääsee vain valtion narratiivi.
Wienissä kevät on jo pitkällä ja aurinkoinen sää houkuttelee ulkoilemaan. Koronatilanteen helpottuminen näkyy katukuvassa turistien palaamisena. Olen perehtynyt vähitellen etenkin kaupungin vertaansa vailla olevaan museotarjontaan. Pääsiäisenä piipahdin myös pienessä Krems An Donau’n kaupungissa, jonka vanhakaupunki on Unescon maailmanperintöluettelossa. Paikallisjunan kyydistä oli oiva seurata Itävallan maaseudun maisemia. Pienen ja mutkittelevan rautatien reunoilla käyskenteli niin fasaaneja kuin peurojakin. Krems an der Donau on osa tunnettua Wachaun viinialuetta, jolla tuotetaan etenkin Grüner Veltliner -rypäleestä valmistettuja viinejä.