Oodi Berliinin puille
Riina Malhotra
Kuka olisi arvannut, että rosoisessa kivikaupungissa suurimman vaikutuksen tekevät sen puut? Berliinin puut ovat lumonneet minut täysin.
Opin nopeasti, että kotikatumme Südwestkorson vaahteraa muistuttavat jättiläiset ovat plataaneja. Biologiystäväni kertoi, että ne tunnistaa plataaneiksi maastopukukuvioisesta rungosta.
Berliinin plataanit, vaahterat ja lehmukset ovat tanakoita ja tuuheita, vihreämpiä ja vehreämpiä kuin suomalaiset puut. Ne antavat suojaa kevyen mannermaisen sadekuuron sattuessa. Suurin ilo niistä on kuitenkin kuumina hellepäivinä. Ilman puita tämä sisämaan pannukakkukaupunki olisi kesähelteillä sietämätön pätsi.
Isot puut määrittävät kaupunkia niin vahvasti, että talvisin Berliini ei tunnu olevan Berliini lainkaan. Vasta kun lehdet tulevat puihin, Berliini on taas oma itsensä, kuvaili osuvasti eräs hollantilainen ystävämme puiden merkitystä kaupungille.
Tänä vuonna alkukesästä lämpötila kohosi päiväkausiksi yli kolmenkymmenen. Silloin kaupungin miellyttävimpiä paikkoja oli Tiergartenin puisto, yli 200 hehtaarin kokoinen kaupunkimetsä. Siellä kuten kaikkialla katujen varsilla jaksan hämmästellä puiden kokoa, korkeutta ja useamman metrin ympärysmittoja.
Berliini on vihreä kaupunki. Isolehtiset kaupunkipuut antavat tervetullutta varjoa kuumina kesäpäivinä.
Kiinnostavaa on, että massiivisesta koostaan huolimatta Berliinin puut eivät ole vanhoja. Berliinin saarron aikana talvella 1948-49 lähes kaikki Länsi-Berliinin puut kaadettiin polttopuiksi. Saarron loputtua alueen 200 000 puusta oli jäljellä vain 700.
Traumaattisen jakson jälkeen Berliinissä käynnistyi laajamittainen puiden istutus. Puihin kohdistetaan edelleen valtavasti rakkautta ja huolenpitoa.
Kun katsoo tarkasti puiden runkoja, huomaa, että jokaiseen puuhun on kiinnitetty pieni numerokyltti. Vanhat ja nuoret, hontelot ja tukevat, kaikki puut on numeroitu. Kaupungilla on tietokanta, josta selviää jokaisen puun osoite, ikä ja kunto.
Jokainen Berliinin katupuu on varustettu pienellä numerokyltillä. Se on kuin puun osoite, joka auttaa arboristeja puiden kunnon seurannassa.
Arboristit käyvät tutkimassa puita säännöllisesti. Viime aikoina heillä on ollut huolestuttavia uutisia.
Berliinissä on koettu monta kuivaa vuotta. Esimerkiksi tämän vuoden maaliskuu oli kaikkien aikojen vähäsateisin. Puut kärsivät ja tuhannet katupuut ovat kuolemassa kuivuuteen. Samaan aikaan kesät kuumenevat ja vehreää varjoa kaivattaisiin entistäkin enemmän.
Katupuiden numerointi näyttää suomalaisin silmin erikoiselta mutta se auttaa myös tavallisia kaupunkilaisia puiden elämän seuraamisessa.
Pysähdyn usein Wilmersdorfin Volksparkissa ihailemaan valtavaa satumetsäpuuta. Avoimesta datasta selviää, että kyseinen puu on yksi niistä, jotka selvisivät Berliinin saartovuodesta. Se on 114-vuotias plataanivanhus ja sen ympärysmitta on peräti neljä metriä.
Suosikkiniplataanini Wilmerdorfin keskuspuistossa. Avoimen datan mukaan tämä puu
(platanus acerofolia) on istutettu vuonna 1908.
Katunäkymä Rüdesheimerplatzin laidalla.
Lähteet:
Baumbestand Berlin
https://daten.berlin.de/datensaetze/baumbestand-berlin-wms
Wetter: Experte: Ernstzunehmende Trockenheit in Berlin. Zeit Online. 10.5.2022
https://www.zeit.de/news/2022-05/10/experte-ernstzunehmende-trockenheit-in-berlin
”Man erkennt den Trockenstress zuerst oben im Baum”. Rbb24. 23.3.2022
https://www.rbb24.de/panorama/beitrag/2022/03/berlin-strassenbaeume-trockenheit-sonne.html
Trockenheit in Berlin: „Gießen rettet die Bäume nicht“ 5.10.2021
https://taz.de/Trockenheit-in-Berlin/!5802622/
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- 43 havaintoa Berliinistä - 27.10.2022
- Hajahuomioita saksalaisesta mediasta - 13.06.2022
- Dönerkioskit, trendikuppilat ja hummustaivaat kukoistavat Berliinissä maailman kriiseistä huolimatta - 03.05.2022
- Kirjoja, tv-sarjoja ja elokuvia Berliini-nälkään - 21.03.2022
- Amerika liebt Berlin - 09.02.2022
- Berliini on litteä kuin pannukakku ja siksi siitä voisi tulla maailmanluokan pyöräilykaupunki - 13.01.2022
- Tauti on kamala mutta vielä kamalampaa on meihin pesiytynyt pelko - 13.12.2021
- 80-luku soitti ja halusi lankapuhelimensa takaisin - Saksan digitalisaation jälkeenjääneisyys yllättää ja naurattaa - 15.10.2021