Kun mittari näyttää sataa astetta, ei “Stay cool!” enää riitä
Erkka Mikkonen
Kännykkään lävähtää varoitus äärimmäisestä kuumuudesta.
Suomessa helteet loppuivat syyskuuhun, mutta Kaliforniassa ne vasta alkoivat. Sääkartat ovat hehkuneet tulipunaisen ja violetin sävyissä ja osoittaneet huhut Los Angelesin syys-lokakuisesta helleinfernosta todeksi.
Aiemmin en ymmärtänyt mitään Fahrenheiteista, mutta nyt kipuraja on käynyt selväksi: Asteluvun lähestyessä sataa hälytyskellot jo soivat. Yli 37 Celsius-astettakaan ei tosin enää riitä, kun pahimmillaan mittari on viime viikkoina kivunnut Los Angelesin alueella yli 110 Fahrenheitiin eli vajaaseen 45 asteeseen.
Lukuja oleellisempaa on se, miltä kuumuus tuntuu. Koska ilmankosteus on pysynyt matalana, on äärimmäisiä lämpötiloja pystynyt sietämään paremmin. Hikeä puskevan trooppisen helteen sijasta keho kypsyy pikkuhiljaa paahtavissa lämpöaalloissa ihan kuin astuessa vastalämmitettyyn saunaan ennen löylyn heittämistä kiukaalle.
Mutta kuten saunassa istuminen myös helteen sietäminen on kestävyyslaji. Kun kuumuudesta ei pääse eroon edes öisin, se saa niskalenkin elämästä. Viime aikojen kestopuheenaiheena kampuksella onkin ollut se, kenellä on makuuhuoneessaan ilmastointilaite ja kuka tyytyy tuulettimeen. Me jälkimmäiseen ryhmään kuuluvat käymme selvästi hitaammilla kierroksilla.
Kaiken kaikkiaan lämpötilat vaihtelevat Los Angelesin suurkaupungin alueella huomattavasti valtameren läheisyydestä ja korkeuseroista riippuen. Paahtavinta on aavikon läheisyydessä sekä vuorten ympäröimillä laaksoalueilla kuten San Fernando Valleyssa, jossa on viime aikoina rikottu päivittäisiä lämpöennätyksiä.
Yksittäisiä lämpöennätyksiä hälyttävämpää on hellekausien pituus ja toistuvuus. 40 asteen helteet eivät ole Kaliforniassa säätilastojen mukaan enää poikkeus vaan jokavuotinen piina, jota vastaan ihmiset taistelevat kääntämällä ilmastointilaitteiden nupit kaakkoon.
Silloin kännykkään lävähtävää toinen hälytysviesti: “Äärimmäinen kuumuus rasittaa osavaltion sähköverkkoa. Terveydentilan salliessa sammuta tai vähennä tarpeetonta energiankulutusta tästä lähtien klo 21 saakka.”
Lämpöennätysten lisäksi Kaliforniassa on myös rikottu kaikkien aikojen ennätys energiankulutuksessa. Toisaalta energian säästämisessäkin on onnistuttu, kun tehokampanjan avulla sähköverkko välttyi kaatumiselta. Siksi Kalifornian sähkönjakelusta vastaava yhtiö kiittää Twitterissä asiakkaitaan yhteistyöstä hellejaksosta selviytymisestä. Kalifornia marssii maailman etujoukoissa puhtaan energian tuotannossa. Viime toukokuussa eräänä sunnuntai-iltapäivänä osavaltio tuotti ensimmäistä kertaa kaiken tarvitsemansa energian uusiutuvalla energialla yhteensä noin tunnin ajan.
Tuntuvat investoinnit aurinkosähköön ovat kasvattaneet uusiutuvan energian määrää Kaliforniassa. Aurinko- ja tuulienergian varastointi tuottaa silti suuria vaikeuksia ja siirtyminen kokonaan vihreisiin energianlähteisiin on vielä utopiaa. Vuonna 2019 kaikesta osavaltion energiasta yli kolmannes aiheutti hiilivetypäästöjä.
Paahtavien hellejaksojen yleistyessä energiankulutus vain kasvaa ja noidankehä on valmis. Ilmaston muuttuessa yhä tukalammiksi tarvitaan täälläkin entistä määrätietoisempia ilmastotoimia. Pelkkä “Stay cool!” ei enää riitä.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Los Angelesissa joukkoliikennettä käytetään vain pakon edessä, eikä kukaan ymmärrä miksi minä haluan ajaa bussilla - 21.04.2023
- Joukkoampuminen tuli iholle, vaikkei siinä ole mitään tavatonta - USA:ssa tapahtui tammikuussa keskimäärin lähes kaksi tragediaa päivässä - 08.02.2023
- Sota Ukrainassa ei tule iholle vaan lipuu yhä kauemmas yhdysvaltalaisten mielissä - 09.01.2023
- Los Angelesissa kodittomia on kaikkialla - kriisitilanne sai pormestarin julistamaan hätätilan - 13.12.2022
- Kaliforniassa kannabiksen kanssa ei kursailla - myös muualla USA:ssa asenteet muuttuvat - 02.11.2022
- USC Annenbergin kesälukukausi toi aamiaisburritoja, performatiivisia ilmastokeskusteluja ja mahdollisen joukkopsykoosin - 17.08.2022