Kaikki ankat ruodussa eli datajournalismin opinnot Columbiassa jatkuvat
Juhana Rossi
Kun syyslukukausi Columbian yliopistossa päättyi viime joulukuun puolivälissä, päättyi datajournalismin opiskelijoiden johdatus oppiaineensa alkeisiin. Opettajamme Jonathan Soma juhlisti kurssimme päättymistä lahjoittamalla meille kaikille pienen kumiankan. Kumiankat ovat viittaus kumiankkadebuggaukseen eli virheenjäljitykseen silloin, kun kirjoitetaan koodia tietokoneohjelmaan.
Kumiankkadebuggaus tarkoittaa sitä, että kun koodari yrittää jäljittää virhettä kirjoittamassaan koodissa ja kuvailee ongelmansa luonnollisen kielen sanoin, hän yhtäkkiä oivaltaa, missä virhe piilee. Toisin sanoen ongelma ratkeaa, kun koodari etääntyy hieman työstään ja hahmottelee ongelman alusta lähtien sanallisesti.
Syksyn ohjelmointikoulutuksemme oli suunniteltu siten, että koulutukseen tulleilla oppilailla ei välttämättä ollut mitään aiempaa kokemusta ohjelmoinnista. Minä kuuluin tähän joukkoon.
Töitä tein paljon. Sitä mukaa kuin opin yhden asian, piti oppia pari kolme uutta asiaa. Urakointia helpotti se, että opetus oli erinomaista. Soman vetämien oppituntien lisäksi avustavat opettajat eli aiempien kurssin oppilaat sekä Soma itse johtivat harjoitustunteja, jotka toteutettiin etänä videokokouksissa.
Kuinka paljon olen koodaamisesta oppinut? Käytän itsearviointiini vertauskuvaa, joka kumpuaa Columbian yliopiston historiasta
Toisen maailmansodan aikana Columbian yliopistossa toimi tilapäinen Yhdysvaltain laivaston sotakoulu, jossa kurssitettiin nopealla tempolla nuorukaisia meriupseerin tehtäviin. Sota-ajan poikkeusolojen takia kurssit olivat suoraviivaisia kokonaisuuksia, joista oli karsittu kaikki turha. Niinpä kurssin läpäisseitä laivaston upseerikokelaita kutsuttiin 90 päivän ihmeiksi.
Eräs 90 päivän ihme oli kirjailija Herman Wouk samoin kuin hänen kirjoittamansa sotaromaanin Cainen kapina päähenkilö Willie Keith. Luin romaanin joskus lukioikäisenä. Romaanin upseerioppilaat samoin kuin Wouk tosielämässä majoitettiin Furnald Hall -nimiseen asuntolaan, joka sijaitsee Columbian kampuksella journalismikoulun vieressä.
Harva se päivä kuljen siis rakennuksen ohitse, josta luin innostuneena lukioikäisenä joskus 30 vuotta sitten. Romaania lukiessani en olisi kuunaan arvannut, että jonain päivänä liikkuisin samoilla paikoilla, joita Wouk romaanissaan elävästi kuvaili.
Palataan koodarin taitoihini. Arvioin, että koodarina olen eräänlainen 90 päivän ihme eli suoraviivaisen tiiviin koulutuksen tulos. Olen oppinut ohjelmointikieli pythonin ja datajournalismiin liittyvän ohjelmoinnin alkeita, mutta nöyrin mielin tiedän, että minulla on valtavasti opittavaa, kun koodauksen opetus ensi viikolla jatkuu.
Loppuun vielä toinen välähdys historiaa, jossa toinen maailmansota ja Columbian yliopisto linkittyvät. Liittoutuneiden sotajoukkoja Länsi-Euroopassa sodan loppupuolella johti armeijankenraali Dwight D. Eisenhower (1890–1969), joka toimi Yhdysvaltain presidenttinä vuosina 1953–61.
Sotilasuransa ja presidenttivuosiensa välissä Eisenhower toimi vuosina 1948–53 Columbian yliopiston rehtorina. Historioitsijoiden mukaan Eisenhowerin kausi oli kaksijakoinen. Välit Columbian akateemiseen yhteisöön jäivät etäisiksi, mutta Eisenhower menestyi varainhankkijana ja yliopiston edunvalvojana.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Datajournalismin opiskelijoiden tasan vuoden mittainen urakka päättyi – Muistoihin kuuluvat murmeli ja vaikertajakyyhkyt - 16.08.2023
- Columbian kevätlukukausi päättyi juhlahumuun – datajournalismin opinnot jatkuvat kesän ajan - 23.05.2023
- Se on sitten kevät – ja joukko muita havaintoja datajournalismin opiskelijan arjesta Columbian yliopistossa - 27.04.2023
- Datajournalismin konferenssissa selvisi, ketä pidetään datajournalismin perustajana - 07.03.2023
- Arkielämää New Yorkissa verkkokauppojen ja maahanmuuton aikakaudella - 07.12.2022
- Laki on niin kuin se luetaan - 28.10.2022
- Niin alkoi vuosikurssi 2023:n opinnot Columbian yliopiston journalismikoulussa - 20.09.2022