Kiinalainen hoitaa lähes kaiken puhelimella – tavaroiden ja palveluiden lyhyet toimitusajat hämmästyttävät
Maarit Uber
Tavallisena arkipäivänä Shanghaissa käytän älypuhelimeni WeChatiin ja Alipayhin liitettyjä ominaisuuksia helposti kymmeniä kertoja. WeChat ja Alipay ovat maksamisen ohella lukuisia muitakin toimintoja sisältäviä kiinalaisia mobiilisovelluksia.
Manner-Kiinassa WeChatin vastine on nimeltään Weixin. Weixin-tilin saadakseen on omistettava kiinalainen puhelinliittymä. Täten Weixinin käyttäjät ovat enimmäkseen Manner-Kiinan asukkaita.
Kiinalaiset ovat olleet edelläkävijöitä mobiilisovellusten käyttömahdollisuuksien monipuolistamisessa. Alipay ja Weixin ovat kehittyneet nopeasti laajoiksi palvelualustoiksi. Niistä löytyy useita arkea sujuvoittavia digitaalisia palveluja.
Alipay ja Weixin kilpailevat jopa vuokrapolkupyörillä
Valitsen lyhyisiin siirtymiin paikasta toiseen yleensä Alipayn sinisen vuokrapyörän. Pyörän saa käyttöön QR-koodilla. Olen ostanut etukäteen kuukauden käyttöoikeuden kyseisiin pyöriin. Satunnaisesti vuokrapyörää tarvitseva hoitaa kertamaksun käden käänteessä Alipaylla. Myös Weixin ja eräät muut kilpailijat ovat tuoneet kiinalaiskaupunkien kaduille omat vuokrapyöränsä. Maksusovellusmarkkinaa johtaville Weixinille ja Alipaylle on ilmestynyt viime aikoina useita pienempiä haastajia.
Pääsen yliopiston kampukselle skannaamalla WeChatin yliopiston minisovelluksesta löytyvän kulkukorttini. Maksan aamupäiväkahvin ja lounaan WeChatin kasvojentunnistusteknologiaa hyödyntäen. Alipayn QR-koodia skannatessani käytän perinteistä maksun vahvistavaa salasanaa.
Myös monet muut käyttämäni kiinalaissovellukset toimivat kasvojentunnistuksella, jolloin salasanaa ei tarvita.
Minisovelluksiin QR-koodeja skannaamalla
Monissa shanghailaisissa ravintoloissa on pöydissä QR-koodit. Koodin skannaamalla näkee ruokalistan ja voi tilata ja maksaa samantien. Henkilökunnan kanssa kommunikointi rajoittuu helposti tervehdyksiin ja kiitoksiin.
Iltapäivällä päätän tilata jääkaappiin ruokaa erään Alipayn minisovelluksen kautta. Tilaus on kotiovellani alle tunnissa sen jättämisestä.
WeChat muistuttaa Suomessa suosittua WhatsAppia siinä, että sen kautta voi lähettää viestejä ja erilaisia tiedostoja. WeChatissa voi myös liittyä eri aihepiirien ympärille keskittyneisiin ryhmiin. Niihin pääsee yleensä toisen käyttäjän kutsumana.
Yksityisyydensuoja ei kiinnosta kiinalaisia
Minulla on oman pankkivirkailijani Weixin-tunnus, ja voin tarvittaessa kysyä asioita häneltä suoraan viestitse. Virkailija käyttää samaa Weixin-tiliä myös yksityisesti, ja usein hänen kuvavirrassaan vilahtelee myös perheenjäseniä. Moni muukin kiinalainen jakaa Weixinissä elämäänsä ystävien lisäksi myös satunnaisille bisneskontakteille. Kiinalaiset eivät tunnu olevan yleisesti ottaen kovinkaan huolissaan yksityisyydensuojasta.
Maksamiseen käytettävä WeChat Pay toimii viestisovelluksen sisällä niin sanottuna “miniappina”. WeChatista löytyy lukematon määrä mitä erilaisimpia miniappeja. Sekä WeChat Pay että Alipay toimivat Kiinan lisäksi jo kymmenissä muissakin maissa.
Maksamisen lisäksi kyseisillä sovelluksilla voi myös siirtää ja vastaanottaa rahaa muilta sovelluksen käyttäjiltä. Omaa rahankäyttöä on helppo seurata kategorioittain reaaliaikaisesti.
Olen käyttänyt Alipayta myös muun muassa taksin tilaamiseen sekä lähi- ja kaukoliikenteen matkalippujen ja hotellimajoituksen ostamiseen. Etenkin elintarvikkeiden ja käyttötavaroiden tilaaminen Alipayn miniapeilla helpottaa arkea. Tavaroiden toimitusajat ovat monta kertaa lyhyemmät kuin Suomessa. Lyhyet toimitusajat ovat selkeä kilpailuvaltti.
Sovelluksilla maksaminen vaatii pankkikortin
Mobiilimaksamista suosivilla kiinalaisilla on olemassa sovelluksiin liitetty pankkikortti. Toisin kuin Suomessa, Kiinassa suoraan pankkikortilla maksaminen on harvinaista. Luottokorteista kiinalaiset suosivat UnionPayta, joka hallitsee suvereenisti luottokorttimarkkinaa.
Alipay ja WeChat kelpuuttavat tätä nykyä myös ulkomaiset pankkikortit.
Käteismaksaminen käy Kiinassa koko ajan harvinaisemmaksi. Tämä on helpotus etenkin kiinalaisille yrittäjille, sillä digitaalisia maksutapoja käytettäessä ei tarvitse pelätä väärennettyä rahaa.
Alipayn omistaa Alibaba, joka on Amazonia muistuttava massiivinen kiinalainen verkkokauppa. WeChat Payn omistaa teknologiajätti Tencent, joka muistetaan Suomessa Supercellin enemmistöosuuden ostajana.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Kiina on shoppailijan paratiisi, mutta kotimainen kysyntä on edelleen varovaista - 24.06.2024
- Kiinalaiset yrittävät nostaa nuorten moraalia historiallisen sotilaan esimerkillä – Lei Fengin sanoman toivotaan resonoivan edelleen - 30.05.2024
- Käymälänhoitaja on Kiinassa oma ammattinsa - 06.05.2024
- Shanghain liikenne on kaoottista ja vaatii valppautta - 11.04.2024
- Kiinalaispotilas päättää vaivan perusteella, turvautuuko länsimaiseen vai perinnelääketieteeseen - 22.02.2024
- Kiina valmistautuu lohikäärmeen vuoteen – Lohikäärme katsoo tiukasti tulevaisuuteen - 02.02.2024
- Koulun ulkopuolinen maksullinen lisäopetus on Kiinassa maan tapa ja se alkaa usein jo päiväkoti-iässä - 09.01.2024
- Kiina syytää pakkausmuoviroskaa ja tekstiilijätettä ennätysvauhtia - 25.10.2023
- Kiinalaisvanhemmat ottavat koulun tosissaan - 05.09.2023