Kiina valmistautuu lohikäärmeen vuoteen – Lohikäärme katsoo tiukasti tulevaisuuteen
Maarit Uber
Jänis väistyy päästäkseen voimaa ja valtaa uhkuvan lohikäärmeen valloilleen, kun Kiinassa alkaa 10. helmikuuta lohikäärmeen vuosi.
Ikivanhat perinteet ja mytologia ovat tärkeä osa kiinalaista uuttavuotta. Kyseessä on vuoden tärkein juhla, joka päihittää mahtipontisuudessaan länsimaisen joulun ja uudenvuoden vieton. Kiinalaiset juhlivat kerralla pari viikkoa putkeen.
Joka puolella vilisee punaista
Kiinalaisen uudenvuoden lähestyminen on näkynyt Shanghain katukuvassa koko alkuvuoden. Kaupunki on käynyt viime viikkoina päivä päivältä punaisemmaksi. Punainen on uudenvuoden väri, ja uudenvuodenkoristeista löytyy lähes poikkeuksetta punaista. Punaisia koristeita näkee etenkin ovien ja muiden sisäänkäyntien sekä ikkunoiden ympärillä. Moni kiinalainen ostaa uudeksivuodeksi punaisia juhlavaatteita hyvän onnen varmistamiseksi.
Punainen symboloi kiinalaisessa kulttuurissa menestystä ja onnellisuutta. Tästä johtuen punaista näkee monessa paikassa muulloinkin kuin uutenavuotena.
Hirviö pitää karkottaa
Nian tarkoittaa kiinaksi vuotta. Perimätiedon mukaan Nian-hirviö vainosi ihmisiä uutenavuotena. Hänet yritettiin pitää tyytyväisenä tarjoamalla ruokaa.
Punaisen suosio johtuu siitä, että tarun mukaan Nian-hirviö pelkää punaista väriä ja kovia ääniä. Myös rakettien räjäyttely uutenavuotena liittyy hirviön karkottamiseen. Kiinan hallitus on tosin viime vuosina rajoittanut paukuttelua suurissa kaupungeissa ilotulitteiden tuottamien ilmansaasteiden vuoksi.
Lohikäärme on rakastettu merkki
Sädehtiviä lohikäärmeitä näkyy Shanghaissa ympäri kaupunkia etenkin koristeiden muodossa. Tulta, maata, vettä ja puuta symboloiva lohikäärme on merkkinä moniulotteinen. Se taitaa liikkumisen niin maalla, vedessä kuin ilmassakin.
Tarunhohtoista lohikäärmettä pidetään varakkuuden ja pärjäävyyden symbolina. Se on yksi kiinalaisen horoskoopin pidetyimmistä merkeistä.
Vauraasta lohikäärmeestä hyötyvät erityisen paljon myös useat muut merkit, sillä se on avulias ja solidaarinen. Lohikäärme toimii eri tavalla eri merkkien kanssa, mutta se voi tuoda monille merkeille menestystä useilla elämän osa-alueilla työstä terveyteen ja ihmissuhteisiin.
Toisaalta lohikäärme tunnetaan nimenomaan työteliäisyydestä ja ahkeruudesta. Tämän ajattelutavan mukaan menestyksen eteen on nähtävä itse vaivaa.
Kiinalaisia horoskooppimerkkejä on yhteensä 12. Merkit esiintyvät vuorotellen eli esimerkiksi lohikäärmeen vuotta vietetään alkavan vuoden jälkeen taas 12 vuoden kuluttua.
Maailman suurin kansanvaellus
Uusivuosi merkitsee kiinalaisille vuoden pisintä lomaa. Loma on tervetullut, sillä Kiinassa lomapäivät ovat muuten harvassa. Kiinassa lomailua ei ole porrastettu vaan lähes koko maa on lomalla samaan aikaan. Sadat tuhannet kiinalaiset matkustavat läpi laajan maan ottamaan vastaan uuttavuotta yhdessä perheen ja suvun kanssa. Tämä tarkoittaa valtavia ruuhkia kaupunkilaisten suunnatessa synnyinseudulleen. Vapaat kestävät usein pari viikkoa.
Perhejuhla voi stressata nuoria
Uuden vuoden vastaanottamiseen valmistaudutaan huolella. Koti siivotaan ja koristellaan. Ruokia ja juomia hankitaan runsain mitoin. Koska kyseessä on perhejuhla, juhlapöytään keräännytään suurella porukalla. Sukulaisten lisäksi voidaan kutsua myös perhetuttuja.
Uudenvuodenloma voi olla ainoa kerta vuodessa, jolloin suurkaupunkeihin muuttaneilla nuorilla on tilaisuus käydä kotipaikkakunnalla sukua tervehtimässä. Vanhemmilla sukulaisilla on tapana ottaa kaikki ilo irti tapaamisista, ja nuoret joutuvatkin helposti varsinaiseen ristikuulusteluun. Suku odottaa nuoriltaan erinomaisia tuloksia niin opinnoissa, työssä kuin sopivan puolison löytämisessäkin. Useimmissa kiinalaisissa lapsiperheissä on vain yksi lapsi, joten kaikki menestymisen paineet kasautuvat ainokaisen niskaan.
Kiinassa kolmenkymmenen vuoden ikää lähestyvien sinkkuus ei ole samalla tavalla hyväksyttyä kuin vaikkapa Suomessa. Tämä on johtanut siihen, että kaukana synnyinpaikkakunnalta asuva naimaikäinen sinkku saattaa vuokrata itselleen tyttö- tai poikaystävän uudenvuodenlomalla suvulle esiteltäväksi.
Punaisia kirjekuoria ja tervehdyksiä
Tervehdykset ovat keskeinen osa uudenvuoden viettämistä. Kiinalaiset käyttävät sekä perinteisiä että kyseisen vuoden horoskooppieläimen mukaan keksittyjä uusia tervehdyksiä.
Uuteenvuoteen kuuluvat myös punaiset rahaa sisältävät kirjekuoret. Rahalahjan määrä voi vaihdella suuresti riippuen antajan ja saajan suhteesta, iästä ja varallisuudesta.
Uudenvuoden juhlan ajankohta vaihtelee vuosittain sijoittuen tammi-helmikuulle. Kulloinenkin ajankohta määräytyy perinteisen kuukalenterin mukaan. Vuoden ensimmäinen päivä merkitsee kevään alkamista ja uuden vuoden vastaanottaminen huipentuu täysikuuhun. Uudenvuodenjuhlaa kutsutaan Kiinassa myös kevätjuhlaksi.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Kiina on shoppailijan paratiisi, mutta kotimainen kysyntä on edelleen varovaista - 24.06.2024
- Kiinalaiset yrittävät nostaa nuorten moraalia historiallisen sotilaan esimerkillä – Lei Fengin sanoman toivotaan resonoivan edelleen - 30.05.2024
- Käymälänhoitaja on Kiinassa oma ammattinsa - 06.05.2024
- Shanghain liikenne on kaoottista ja vaatii valppautta - 11.04.2024
- Kiinalaispotilas päättää vaivan perusteella, turvautuuko länsimaiseen vai perinnelääketieteeseen - 22.02.2024
- Koulun ulkopuolinen maksullinen lisäopetus on Kiinassa maan tapa ja se alkaa usein jo päiväkoti-iässä - 09.01.2024
- Kiinalainen hoitaa lähes kaiken puhelimella – tavaroiden ja palveluiden lyhyet toimitusajat hämmästyttävät - 24.11.2023
- Kiina syytää pakkausmuoviroskaa ja tekstiilijätettä ennätysvauhtia - 25.10.2023
- Kiinalaisvanhemmat ottavat koulun tosissaan - 05.09.2023