Kiinalaiset yrittävät nostaa nuorten moraalia historiallisen sotilaan esimerkillä – Lei Fengin sanoman toivotaan resonoivan edelleen
Maarit Uber
”Tänään on sunnuntai. En lähtenyt ulos. Pesin viiden ryhmäni toverin petivaatteet; paikkasin sotilastoverini Gao Kuiyunin viltin; autoin keittiötä pesemään yli kuusisataa kaalinpäätä. Minä myös siivosin sisällä ja ulkona ja tein muitakin hommia…”
Oheinen on lainaus Kiinan vapautusarmeijan kuuluisimman sotilaan Lei Fengin päiväkirjasta. Lei jatkaa kertomalla olevansa väsynyt mutta onnellinen toisten auttamisesta. Hän nauttii muiden palvelemisesta paljastamatta kuitenkaan itseään apunsa kohteille ja toteaa, että ”on suurin kunnia olla nimetön sankari”. Samaan hengenvetoon Lei jo pohtii, että hänen pitäisi jatkossa suorittaa enemmän ”rutiininomaisia, mitättömiä ja tavanomaisia” töitä ja jättää kauniiden sanojen puhuminen vähemmälle.
Lein arvo ymmärrettiin jo hänen aikanaan
Edellä kerrottu kuvaa hyvin kiinalaisten ”Lei Fengin hengeksi” kutsuman suhtautumistavan ydintä eli epäitsekästä käytöstä ja toisten puolesta uhrautumista.
Kiinassa kulttuuriseksi ikoniksi kohonnut Lei Feng oli orpolapsi, jonka Kiinan kommunistinen puolue adoptoi ja kasvatti. Hänestä tuli Kansan vapautusarmeijan sotamies, ja hänen epäitsekkäistä teoistaan saivat nauttia etenkin sotilastoverit.
Tarinan mukaan Lei Feng imi Maon teoksista vaatimattoman elämän ihanteen. Kansan auttamisesta ja vallankumouksen palvelemisesta sukeutui hänen elämäntehtävänsä.
Lei Feng oli jo eläessään tunnettu mediapersoona. Hänestä kirjoitettiin ihannoivia, laajalevikkisiä juttuja hänen oltuaan armeijassa vasta lyhyen aikaa. Häntä kutsuttiin puhujaksi kertomaan omaa tarinaansa alkaen onnettomasta lapsuudesta ja päätyen Maon pelastamaksi moraaliseksi esikuvaksi.
Kuolleenakin propagandalle hyödyllinen hahmo
Itse puhemies Mao lanseerasi ”Oppikaa Lei Fengilta” -kampanjan maaliskuussa 1963, pian Lein kuoleman jälkeen. Kampanjan henkeä on vaalittu eri muodoissa näihin päiviin saakka.
Propaganda rakentui nimenomaan Lein päiväkirjan ympärille. Tosiasiassa päiväkirjan on myöhemmin todettu olevan ainakin osittain muiden kuin Lei Fengin kynästä syntynyt.
On selvää, että osa Lei Fengin elämäntarinasta on keksitty hänen kuolemansa jälkeen propagandaa palvelemaan. Vain 21-vuotiaana ilmeisesti tapaturmaisesti kuollut nuorukainen ei olisi millään ehtinyt suorittaa kaikkia hänen nimiinsä laitettuja urotekoja. Lei Feng raportoi päiväkirjassaan epäilyttävän järjestelmällisesti toisten auttamiseen käyttämänsä ajan ja rahat. On myös merkillistä, että tapaturmaisesti kuolleesta nuorukaisesta ehdittiin ottaa hänen eläessään niin paljon edustavia, kuuluisiksi nousseita valokuvia.
Lasten puuhakas sankari
Mielenkiintoni Lei Fengin legendaarista hahmoa kohtaan on syttynyt vähitellen nähtyäni tuon usein karvahattupäisen sotilaan kuvia ympäri Shanghaita. Kerran bussissa oli kanssani samaan aikaan pikkupoika, joka bongaili Lei Fengin kuvia bussin ikkunasta. Hän onnistui näkemään vajaan puolen tunnin bussimatkan aikana kaksi Lein kuvaa.
Kiinalaislapset kuulevat Lei Fengin tarinan moneen otteeseen koulutaipaleensa aikana. Pienet lapset tuntuvat suhtautuvan legendaan täysin kritiikittömästi. Kerran naapurin lapsi selitti minulle tohkeissaan, että päiväkodissa oli sanottu Lei Fengin kävelleen Kiinan päästä päähän ja keränneen matkan varrelta kaikki roskat. Lapsi oli luultavasti mielikuvituksessaan vetänyt kertomuksen mutkia suoriksi. Oli kuitenkin ilmeistä, että Lei Fengin esimerkin voimalla yritettiin saada lapsia huolehtimaan lähiympäristönsä siisteydestä.
Lei Fengin voi bongata monessa paikassa
Julisteet, valokuvat, elokuvat, sarjakuvat, kirjat ja muut propagandavälineet ovat pitäneet Lei Fengin ihmisten mielessä vuosikymmenien ajan. Tällä vuosituhannella hänestä on tehty muun muassa lauluja, tietokonepelejä ja lehtijuttuja.
Kiinalaiset viettävät virallista Lei Fengin päivää vuosittain maaliskuun alussa. Silloin eri puolilla Kiinaa järjestetään teeman mukaisia tapahtumia. Leille on selvästi yhä käyttöä valtiollisessa propagandassa ja mainonnassa. Lein kotimaakunnassa Hunanissa on esimerkiksi avattu hänelle omistettu KFC-ravintola. Markkinoinnin ja propagandan ponnisteluista huolimatta etenkin keski-ikäiset ja vanhemmat kiinalaiset tuntuvat suhtautuvan Lei Fengin myyttiin lähinnä huvittuneesti.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Kiina on shoppailijan paratiisi, mutta kotimainen kysyntä on edelleen varovaista - 24.06.2024
- Käymälänhoitaja on Kiinassa oma ammattinsa - 06.05.2024
- Shanghain liikenne on kaoottista ja vaatii valppautta - 11.04.2024
- Kiinalaispotilas päättää vaivan perusteella, turvautuuko länsimaiseen vai perinnelääketieteeseen - 22.02.2024
- Kiina valmistautuu lohikäärmeen vuoteen – Lohikäärme katsoo tiukasti tulevaisuuteen - 02.02.2024
- Koulun ulkopuolinen maksullinen lisäopetus on Kiinassa maan tapa ja se alkaa usein jo päiväkoti-iässä - 09.01.2024
- Kiinalainen hoitaa lähes kaiken puhelimella – tavaroiden ja palveluiden lyhyet toimitusajat hämmästyttävät - 24.11.2023
- Kiina syytää pakkausmuoviroskaa ja tekstiilijätettä ennätysvauhtia - 25.10.2023
- Kiinalaisvanhemmat ottavat koulun tosissaan - 05.09.2023