Ensimmäinen kuukausi Berliinissä ja mitä on luvassa
Tanja Bodyanskaya
Silloin, kun näin Finnairin koneen ikkunasta Saksan tämän syksyn ensimmäisenä viileänä päivänä, mieleeni tuli Fitzgeraldin sitaatti The Great Gatsby -romaanista: “Life starts all over again when it gets crisp in the fall.”
Uusi ja jännittävä, poikkeuksellinen uravaihe on siis alkamassa. Sain tietää, että voitin Helsingin Sanomain Säätiön stipendin jo vajaa vuosi sitten. Kiitollisuudella ja jännityksellä odotin tätä saapumishetkeä: yksi minun lapsuuden unelmista oli toteutumassa.
Juuri Berliinistä on jopa alkanut minun toimittajaurani, kun saavuin tänne 18-vuotiaana elämäni ensimmäiseen lehdistömatkaan. Ja ensimmäisen haastatteluni tein Schaubühne-teatteriohjaaja Thomas Ostermeierin kanssa. Nyt tulin vuodeksi osallistumaan European Journalists Fellowship tutkimusohjelmaan etabloituneille, “mid career” -toimittajille Freie Universitätissä. Aihettani, joka sai tukea HS-säätiöltä, olen miettinyt jo pitkään, samalla kun työskentelin uutisankkurina ja toimittajana Ylellä sekä toimittajana MTV Uutisilla. Nyt teemani ikään kuin nappasi Zeitgeistin eli iski ajan hermoon: varsinkin viime vuosina disinformaatiosta on tullut kansainvälinen uhkaava ilmiö. (Tulen vielä kertomaan lisää itse tutkimuksestani tässä blogissa myöhemmin.)
EJF-ohjelma alkoi vasta lokakuun toisella viikolla, joten minulla on ollut reilusti aikaa nauttia kaupungista sekä järjestää uutta elämäämme. Minun kanssani Berliiniin on tullut tyttäreni, joten tulen kirjoittamaan näillä sivuilla myös varhaiskasvatuksesta Saksassa ja saksaksi.
Kuukausi kulttuurikaupungissa on mennyt meillä erittäin vauhdikkaasti. Tapahtumia on sen verran paljon, että pystyimme käymään melkein joka päivä eri paikoissa ja oppia tuntemaan Berliiniä ja berliiniläisiä. Saksalaiset sekä yliopistossa että muualla puhuvat mielellään syvistä aiheista, menevät suoraan asiaan. Tästä pienestä small talkista helposti tulee kunnon filosofinen väittely saksaksi. Saksalainen huumoritaju on jotenkin lähellä suomalaista, joten kemia alkaa toimia aika nopeasti.
—
Pari vinkkiä niille, jotka matkustavat Berliiniin vielä syksyllä tai talvella: Alte National Galerie ja Monetin näyttely. Kuten avajaisissa puhuttiin, kuraattorit valitsivat uskomattoman impressionistiset teokset ja laittoivat niitä lisäksi historialliseen kontekstiin. Rakkaus kaupunkiin ja väreihin hurmaavat katsojia. Mukana on myös harvinaisia teoksia.
Ne, jotka kaipaisivat meditaatiota antiikkiteosten parissa kesken hektistä elämää voisivat mennä Altes Museum -näyttelyihin, joissa on huomioitu myös ajankohtainen, eettinen perspektiivi muinaistaiteeseen ja Eurooppaan.
Melkein heti saapuessamme pääsimme vierailulle Bundestagiin, jossa juhlittiin 75 vuotta “saksalaista demokratiaa”. Kun Suomen eduskunta on melkein kokonaistaideteos itsessään, jossa on huomioitu suomalainen taide, arkkitehtuuri ja ylipäänsä esteettinen ja arkkitehtuurinen kokonaisuus, Bundestag muistuttaa enemmän eklektistä historiallista muistomerkkiä, jossa muistellaan Saksan valtion kipupisteitä. Toki Bundestagin kansanedustajille tarkoitettu ravintola tarjosi italialaista ruokaa.
Teatterikausi on myös alkanut. On mahdotonta vastustaa, kun teatteri-ihmisille pyhät talot kuten Berliner Ensemble, Deutsches Theater, Schaubühne ja Staatsoper tarjoavat fressejä ensi-iltoja, klassisia näytelmiä ja kutsuvat produktioihin kansainvälisiä tähtiä. Staatsoper Unter-den-Linden on onnistunut luomaan repertuaarin, johon mahtuvat samaan aikaan valtavat Tosca, Frau ohne Schatten sekä Giselle -produktiot, huippukapellimestarit ja solistit.
Kulttuurin lisäksi, Berliini ja Freie Universität on loistava urheilu- ja harrastuspaikka. Yliopisto järjestää laajaa urheiluohjelmaa. Itse sain mahdollisuuden toteuttaa unelmaani veneilystä. Sain paikan purje- ja moottorivenekurssilla, josta seuraa venelisenssi eli moottoriveneajokortti. Tämä oli minulle erittäin tärkeää, koska myös suvussani on ollut valtamerillä toiminut kapteeni (iso-isoisäni) ja merimies (äidin isä).
Tulen kertomaan tässä vielä lisää varsinaisesta lukukaudesta, yliopistosta, tutkimuksesta ja muutenkin Saksasta. Syksyinen sää ja sateet ovat saapuneet tänne Berliiniin, joten nyt on aika nauttia uudesta ja epätavallisesta, luovasta vuodesta. Kiitän jo tässä vaiheessa Helsingin Sanomain Säätiötä tästä mahdollisuudesta.