Avointa Guggenheim-keskustelua Berliinissä
marijaskara
En ole varma, olenko ollut kateellinen vai aivan tyytyväinen, etten ole päässyt niin aktiivisesti mukaan Guggenheim-keskusteluihin Helsingissä.
Nyt huomaan, että kaupunginosani Berliinissä on saanut oman Guggenheim-kohun. Pääsiäisviikolla ilmoitettiin, että Prenzlauerbergiin tulee BMW Guggenheim Lab. Kyseessä on kesällä järjestettävä kuuden viikon tapahtuma, jossa paikalliset pääsevät yhdessä ja avoimesti pohtimaan kaupungin kehittämistä. Berliinin pormestari Klaus Wowereitin mukaan Berliini iloitsee tästä jännittävästä projektista.
BMW Guggenheim Lab on ”liikkuva laboratori, joka pyrkii tutkimaan uusi ideoita, kokeilemaan ja löytämään tulevaisuuden ratkaisuja urbaaniin elämään”. Laboratorio kiertää kuuden vuoden aikana yhdeksässä kaupungissa ympäri maailman, New Yorkista Berliiniin ja Berliinistä kohti Mumbaita. Miksi kyseessä on juuri bemarilaboratorio ei ole minulle täysin selvinnyt, englanninkielinen nimike ”mobile laboratory” tietysti viittaisi juuri auto ja liikkuva -sanaleikkiin.
Syy miksi BMW Guggenheim Lab tulee juuri Prenzlauerbergiin on se, että Kreuzbergin kaupunginosan asukkaat eivät kaupunkilaboratoriota halunneet. Kreuzbergiläiset osoittivat mieltään niin voimakkaasti, että Guggenheimin päämajassa hermostuttiin ja laboratorio päätettiin siirtää toiseen kaupunginosaan.
Vastustajat on tietysti leimattu äärivasemmistoksi. Ja vaikka poliisi oli lupautunut suojelemaan laboratoriota Kreuzbergissä, taisivat järjestäjät ymmärtää, että mellakkapoliisit avoimen keskustelutilaisuuden ympärillä näyttäisivät hieman epäilyttäviltä. Prenzlauerbergissäkin projektin kritisijoita löytyy.
Mikseivät paikalliset sitten halua, että kaupungin kehittämisestä keskusteltaisiin?
Päin vastoin, he haluavat keskustelua ja ovatkin keskustelleet urbaanielämän haasteista ja toimineet alueittensa kehittämiseksi jo vuosia. Jungle World -lehdessä kaupunkisosiologi Andrej Holm kertoo, että kreuzbergiläiset kokivat loukkaavana sen, että ulkopuolinen taho, joka ei tiedä paikallisesta elämästä yhtään mitään yritti ajaa heidän ohitseen ja mitätöidä heidän oman pitkäaikainen kaupunginosan kehittämistyönsä. Paikallisten toimijoiden kanssa ei laboratoriopuuhista tietenkään keskusteltu. Laboratoriossa keskusteluja vetää huippulahjakkaiden kaupunkiasiantuntijoiden Lab Team.
Holmin mukaan projekti on kuitenkin jo paljastanut, millaista on tulevaisuuden kaupunkikehitys. Eri kaupungin osat ovat nimittäin suhtautuneet hyvin eri tavoin Guggenheimin kosiskeluun. Yhdessä paikassa asukkaat ovat vastustaneet ja toisessa kauppiaat. Ei ole yhteinästä urbaaniayhteisöä vaan hajautuneita tahoja, joilla voi olla hyvinkin erilaisia intressejä, ja tämä täytyy tulevaisuudessa huomioida, sanoo Andrej Holm.
Voi vaan pohtia, että mikä on autoliike BMW:n intressi keskustella kaupungin kehittämisestä? Erityisesti alueilla, jotka nopeaan tahtiin ovat keskiluokkaistumassa ja sitä myötä autoistumassa. Projektin kriitikot ovat myös todenneet, että jos autotehdas haluaa parantaa imagoaan, niin ehkä se voisi aluksi käsitellä orjatyövoiman käyttöä historiassaan ja pätkätyöläisten asemaa nykyisyydessään.
Kesäkuussa Prenzlauerbergiin parkkeeraavan laboratorion teemana on Confronting Comfort. Kuinka kaupungissa voisi lisätä mukavuutta, hyvinvointia? Projektin nettisivuilla voi jo nyt kertoa omia ehdotuksiaan. Tulee väistämättä mieleen Kevätpörriäisen kirjoitukset, jossa lasten mielestä kaupunki olisi turvallisempi, jos poliiseja olisi enemmän. Berliinissä poliisit ovat nimittäin harvinaisen pelottava näky mielenosoituksia vahtimassa. Mielenkiinnolla odotan, tulevatko mellakkapoliisit Prenzlauerbergin laboratorioprojektin keskusteluja valvomaan, sillä siihen Guggeinheim-keskusteluun en kyllä uskaltaisi ottaa osaa.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Paranna elämänlaatuasi – syö jäätelöä! - 19.07.2012
- Turvallista pyöräilyä Berliinissä - 21.05.2012
- Tasa-arvoa Arabikeväässä - 07.03.2012
- ”Taviksia” teatterissa - 20.12.2011
- Rahapeliä teatterissa - 01.11.2011