”Älkää tulko tänne, täällä sataa!”
sailakiuttu
Aurinko ei paljon lämmittänyt maaliskuussa. Kaikki tuntuvat muistavan sen yhden päivän kuun alussa, jolloin paistoi lämpimästi. Kuvittelimme, että kevät alkaa! Ei alkanut vaan kylmin maaliskuu vuosikymmeniin. Kun kevät vihdoin tulee, lämpö ja auringonpaiste eivät ole tae silloinkaan. Ihmisiä muuttaa pois Britanniasta pelkän hyisen ja kostean sään takia.
Bulgarialaisia ja romanialaisia yritetään pelotella säällä jo ennen kuin he suunnittelevat muuttoa Britanniaan, kertoo Guardian-lehti. Heidän pelätään virtaavan maahan sankoin joukoin sosiaalietujen perässä, kun maita koskevat maahanmuuton rajoitukset poistuvat vuoden alusta. Tähän mennessä työmahdollisuuksia on rajoitettu erityissäädöksellä.
Lehden mukaan ministerit harkitsevat nyt näissä kahdessa Itä-Euroopan maassa mainoskampanjaa, jossa annetaan Britanniasta huono kuva. Surkean sään lisäksi halutaan varoittaa, että töitä on harvassa ja niistä maksetaan huonosti.
Arvioiden mukaan vuonna 2004 EU:hun liittyneistä Itä-Euroopan maista on tullut maahan kaksi miljoonaa ihmistä. Enemmistö on tullut Puolasta, ja he muodostavat toiseksi suurimman ulkomaalaistaustaisen väestöryhmän.
Kun samaan hengenvetoon uutisoidaan leikkauksista eläkkeisiin, työpaikkoihin, julkisiin palveluihin ja puolustusvoimiin, osa kansalaisista alkaa nähdä itäeurooppalaiset uhkana jopa maan turvallisuudelle. Satuin kuulemaan, kun aerobicvetäjä puhui asiasta muutaman oppilaansa kanssa ennen tunnin alkua. He pitivät puolustusmäärärahojen leikkaamista pelottavana, sillä romanialaiset ja bulgarialaiset maahanmuuttajat voisivat vallata koko maan.
Puolalaiset näyttävät valloittaneen lähinnä tarjoilijan työt kahviloissa ja ravintoloissa. Taksinkuljettaja sanoi, että ”oma väki” ei enää saa palvelualan työpaikkoja vaan kaikki menevät puolalaisille. Syyksi hän sanoi, että puolalaiset ovat kovempia tekemään töitä kuin britit ja suostuvat heikompiin työehtoihin.
Pääministeri David Cameron piti äskettäin puheen, jossa hän esitti, että sosiaalietujen ehtoja tiukennettaisiin maahanmuuttajilla. Puhetta kritisoitiin siitä, että se ainoastaan lietsoi maahanmuuttokriittisyyttä, sillä todellisuudessa itäeurooppalaisista vain hyvin pieni on tähän mennessä nostanut työttömyystukea.
Maahanmuuttokriittisyys on valikoivaa. Siinä missä itäeurooppalainen nähdään sosiaalietujen väärinkäyttäjänä, esimerkiksi suomalaisiin ei kohdistu vastaavia epäluuloja. Suomi-passi tuntuu olevan todiste siitä, että tämä ihminen ei ole tulossa brittiläisten veronmaksajien kukkarolle.
Avatessani pankkitiliä minua pyydettiin ottamaan henkilöllisyystodistus, vuokrasopimus, todistus opiskelupaikasta ja stipendistä. Koska en vielä ollut saanut yliopiston todistusta, pankkitilin avaaminen meinasi tyssätä siihen. Mutta kun vieressä oleva (vanhempi) kollega äkkäsi, että olen Suomesta, hän huikkasi minua palvelevalle pankkivirkailijalle, että ”asia on kunnossa”!
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Sakset ja juustohöylä vai rento tunnelma? - 27.06.2013
- Neljänkymmenenviiden vuoden kaipuu Manchesteriin - 03.06.2013
- Mihin minua tarvitaan? “Eihän Suomessa tapahdu mitään.” - 02.05.2013
- Kuraisia kenkiä, peiteltyä alastomuutta - 19.03.2013
- Lumi on Britanniassa tunnekysymys - 28.01.2013
- Oxford - tarunhohtoinen kupla - 19.12.2012
- Jäteneuvojan kotikäynti - 06.11.2012
- Finnishing it up - 09.10.2012