Allah, vapaus ja oikeudenmukaisuus
MimmaLehtovaara
”In the name of Allah…” olivat illan esiintyjän ensimmäiset sanat, ensin arabiaksi ja sitten englanniksi.
Muhammed Morsy (etunimestä näkee useita muotoja, sukunimestä myös kirjoitusasut Mursi ja Morsi) on hiljattain perustetun egyptiläisen Vapaus- ja oikeudenmukaisuuspuolueen (Freedom and Justice Party) puheenjohtaja. Puolue on kiinteä osa Muslimiveljeskuntaa, jonka tarkoitusperiä on kevään mittaan pohdittu monessa mediassa. Journalistit ovat aprikoineet, mitä Muslimiveljeskunta haluaa kansannousun jälkeisessä Egyptissä.
Nyt selvisi ainakin se, että puolue ajaa ”tasapuolista, maltillista islamia, yhtäläisiä oikeuksia ja oikeutta elää rauhassa”, kuten puheenjohtaja ohjelmaansa kiteytti.
Morsy kertoi Oxfordin yliopiston luennollaan puolueen tavoitteista ja arvioi Egyptin poliittista tilannetta. Vaikka puolue on uusi, niin puheenjohtajan esiintyminen noudatti perinteistä puoluejohtajalinjaa: paljon puhetta, vähän konkretiaa ja runsaasti avoimeksi jääneitä kysymyksiä.
Egyptin sisäpoliittiset haasteet ovat valtavat: Morsy listasi tärkeimmiksi poliittisen järjestelmän uudistamisen, turvallisuuskysymykset, talouden, koulutuksen, terveyspolitiikan, muslimien ja kristittyjen suhteet sekä kansannousun vastaisen toiminnan. Ulkopolitiikassa ongelmia on joka ilmansuunnassa, ei vähiten itänaapurissa Israelissa. Morsy ei kertonut, mitä Vapaus- ja oikeudenmukaisuuspuolue näille haasteille tekisi, mutta muutama asia sentään selvisi:
Puheenjohtaja toisti useasti, että puolue kunnioittaa kansan tahtoa ja perustuslakia, kunhan sellainen saadaan laadittua. Morsy vakuutti, että hänen puolueensa kannattaa vapaita vaaleja, demokratiaa ja uskonnonvapautta ja sitä, että kaikille kansalaisille, myös kristityille tai uskonnottomille, kuuluvat samat oikeudet.
Myös se kävi selväksi, että entinen presidentti Hosni Mubarak pitää saattaa oikeuteen ja hänelle tulisi langettaa lainmukainen tuomio. Mutta minkä lain?
Morsy tähdensi, että Egyptin lainsäädännön perustana tulisi olla sharia ja yleiset islamilaiset periaatteet. Mitä nämä käytännössä tarkoittaisivat, sitä Morsy ei edes kysyttäessä yksilöinyt.
Puhuja kiihtyi, kun hän käsitteli Israelia ja palestiinalaiskysymystä. Puheenjohtajan mukaan maiden välinen rauhansopimus on aikanaan hyväksytty Egyptin parlamentissa, jolla olisi valta halutessaan myös muuttaa sopimuksia. Ajaisiko puolue sopimuksen muuttamista tai peräti purkamista, jos se pääsisi valtaan? Ainakin Israel-politiikka kovenisi, jos Vapaus- ja oikeudenmukaisuuspuolue saisi päättää. Osansa saisivat myös Yhdysvallat ja Eurooppa ja näiden ”kaksinaismoralistinen” politiikka, kuten Morsy asian ilmaisi.
Mutta mikä voisi olla puolueen kannatus ja tuleva linja? Se voi hyvinkin saavuttaa ykköspaikan syksyn parlamenttivaaleissa ja sen myötä hallitusvastuun. Presidenttiys ei puolueen virallisiin tavoitteisiin – vielä – kuulu, mutta jos veikata pitää, niin puolen vuoden sisällä kuuluu. Ja sen jälkeen vuorossa on maan ohjaaminen melko maltilliseen, mutta silti islamistiseen ja konservatiiviseen suuntaan. Mikä tarkkaan ottaen olisi naisen asema moisessa yhteiskunnassa, jää nähtäväksi.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Larry-kissa hoitaa hommat - 23.06.2011
- Juhlintaa ja ruusuilla tanssimista - 04.05.2011
- Vaalitulosta selitellessä - 26.04.2011
- Akateeminen karkkikauppa tarjoaa just for you, my friend - 04.03.2011
- Vallankumouksellista ruuhkaa kävelykadulla - 25.02.2011
- Odottavan aika ei ole pitkä - 17.02.2011
- Puistossa voi selvitä hengissä – jos noudattaa ohjeita - 19.01.2011
- Kaipaan, en kaipaa, kaipaan - 13.01.2011
- Testaa, millainen toimittaja olet! - 30.11.2010
- Huononkin maun raja voi ylittyä - 08.11.2010
- Naulaa sivistyksen arkkuun? - 15.10.2010
- Ja kassalta mukaan vielä hedelmät - 28.09.2010
- Varo vaarallista murhaajaa Oxfordissa - 20.09.2010