Amerikkalaisen SOPA-sopan monet vaikutukset
kaijarunsten
Viime viikolla koettiin ensimmäinen internetvallankumous.
Wikipedia, Google, Flickr ja Amazon sekä ryhmä muita isoja verkkosivustoja pisti palvelunsa pimeäksi. Mielenosoitus on internet-historian laajin, ja sen kohteena olivat Yhdysvaltain kongressin äänestykseen tulevat piratismin vastaiset lakialoitteet SOPA ja PIPA. Toteutuessaan laki ja sitä täydentävä kansallinen asetus olisivat antaneet amerikkalaisyhtiöille oikeuden vaatia oikeudelta sitä, että ulkomailla sijaitsevan verkkosivuston näkyminen amerikkalaisista verkko-osoitteista olisi estetty vedoten epärehelliseen kilpailuun.
Lakipaketista piti äänestää tällä viikolla, mutta yhteydenottojen vyöry sai suuren osan kongressiedustajista pyörtämään lakeja puoltaneet kantansa. Niinpä äänestykset on toistaiseksi lykätty, ja aloitteissa annettuja keinoja tultaneen rukkaamaan vähemmän väkivaltaisiksi.
”Sensurointi ei ole ratkaisu estää laitonta verkkolevitystä. Piraatit keksivät aina keinoja kiertää sitä”, totesi Jimmy Wales, joka on yksi Wikipedian perustajista ja sen taustayhteisön Wikian edustaja.
”Kongressi haluaa meidän kantavan huolta Hollywoodin filmiteollisuuden kameramiesten työpaikoista, vaikka näille maksetaan murto-osa elokuvien tähtien palkoista.”
Jimmy Wales puhui myös kokemuksistaan Kiinan hallinnon kanssa, millä hän epäsuorasti muistutti siitä, mihin liian tiukoille vedetty verkon säätely johtaa.
Amerikkalaisten lakimuutosten taustalla oli siis viihdeteollisuuden kova lobbaus. Media-alan edustajana huomattavaa on se, kuinka amerikkalaiset televisiokanavat pysyivät uutisissaan kovin hiljaa koko lakialoitteiden valmistelusta. Suurimmat tv-kanavat kun ovat tunnetusti viihdejättien omistuksessa.
Wales veti täyteen yhden Oxfordin suurimmista luentosaleista vain puoli vuorokautta Wikipedian pimenemisen loputtua tilaisuudessa, jossa avattiin Oxfordin yliopiston uusi verkkosivusto freespeechdebate.com. Sivuston tavoitteena on käydä keskustelua verkon käytön eettisistä pelisäännöistä 12 kielellä. Wales sanoi henkilökohtaisesti toivovansa, ettei yhtiön tarvitse ainakaan ihan heti toistamiseen ryhtyä yhtä rajuihin toimiin kansallisten lakialoitteiden vuoksi. Sillä jos Yhdysvallat olisi lyönyt lukkoon tiukat piratismilait, mikä olisi taannut, ettei samaan olisi ryhdytty myös muualla.
Samaa pohdin itsekin. Nykymuotoinen maailmanmeno tyssäisi siihen, jos WTO-neuvotteluiden pysähtymisen sekä viime vuosien talouskriisien jälkeen vahvistunut protektionismi johtaisi kansalliset lainsäätäjät rajoittamaan myös internetin vapaata toimintaa. Tätä puolta amerikkalaiset kansanedustajat eivät selvästikään olleet tarpeeksi miettineet lakipaketin valmistelussa.
On selvä, että meille journalisteille verkossa ilmaiseksi jaettavat uutiset ovat luoneet täysin uudenlaisen tilanteen. Eivätkä sen vaikutukset ole pelkästään myönteisiä.
Mutta mielestäni on vähintään yhtä selvää, että demokratian ja sananvapauden kannalta verkko on avannut kokonaan uusia ovia sellaisissa maissa, joissa poliittinen johto on aiemmin rajoittanut sananvapautta.
Tämän todistavat muun muassa keskustelut egyptiläisen ja myanmarilaisen toimittajakollegan kanssa. Heille kantautuu joka viikko uutisia siitä, kuinka kotimaan tilanne muuttuu. Kummassakin maassa ollaan etsimässä omaan yhteiskuntaan sopivaa demokratiamallia ja toivottavasti myös vapaata tiedonvälitystä. Aikaa siihen tulee kulumaan, mutta entiseen ei ole paluuta.
Me suomalaiset olemme koettaneet heitä kannustaa kertomalla omia kokemuksiamme. Itsellekin oli hyvä taas muistella, että median todellinen vapautuminen tapahtui vasta 1980-luvun loppupuolella – noin 70 vuotta itsenäistymisen jälkeen. Ja onko tuo kehitys valmis vieläkään? Meneillään olevat presidentinvaalit näyttävät tuoneen uusia piirteitä demokraattiseen osallistumiseen. Antijytky tai riemukupla – tai mikä tämän nimeksi nyt sitten jääkin – tuo suolaa ja pippuria myös median työhön, sillä se näyttäisi lisänneen terveellä tavalla yhteiskunnallista verkkokeskustelua pelkän nimettömän kommentoinnin sijaan.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Muutoksen tiellä ollaan, mutta vasta alussa - 20.06.2012
- Mallimaan pimeä puoli - 30.05.2012
- Laadukasta ulkomaan journalismia, vaan millä hinnalla? - 11.05.2012
- Vallankumous 2.0 Egyptin malliin - 13.02.2012
- Tavaraa tuutin täydeltä – vaan mikä on aitoa ja tärkeää? - 09.12.2011
- Hiljaa virtaa Thames - 14.11.2011
- Yliopistomaailman ihmeitä - 11.10.2011