Arkielämää New Yorkissa verkkokauppojen ja maahanmuuton aikakaudella
Juhana Rossi
New York mielletään usein turvattomaksi kaupungiksi rikollisuuden takia. Historiallisessa tarkastelussa mielikuvalle on perusteita.
Yksi vakavan rikollisuuden mittari eli henkirikosten määrä kasvoi kolmen vuosikymmenen ajan absoluuttisesti laskettuna verraten jyrkästi vuodesta 1960 vuoteen 1990. Sitten henkirikosten määrä väheni selvästi vuoteen 2000 mennessä. Määrä pysyi vuosituhannen vaihteesta lähtien tasaisena, kunnes se alkoi kasvaa Covid-19-pandemian aikana.
Henkirikosten absoluuttinen määrä on kovin karkea rikollisuuden mittari, koska se ei suhteuta rikoksia väkilukuun. Tässä yhteydessä luvut kertovat lähinnä sen, että varsinkin takavuosien mielikuva New Yorkin turvattomuudesta perustui osin faktoihin.
Nyt meno kaupungissa on toista. New Yorkissa on erilaisia alueita, kun mitataan alueiden asukkaiden varallisuutta ja hyvinvointia sekä alueiden rikosten määrää suhteessa väkilukuun. Mutta yleisesti New York on nyt ja on ollut pitkään paljon turvallisempi paikka kuin 1960–1990-luvuilla.
Columbian yliopisto sijaitsee Manhattanilla Morningside Heightsin kaupungiosassa, jonka yleistunnelma on hiljainen kuin Helsingin Taka-Töölössä. Columbian kampus rajoittuu Manhattanin valtaväylään Broadwayhin. Sen varrella on eloa eli kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Muuten korttelit ovat hiljaisia asuinalueita.
Vaikka arki Morningside Heightsissa on oman kokemukseni mukaan turvallista ja rauhallista, turvallisuustyö ja rikosten ennaltaehkäisy näkyvät Columbian yliopiston arjessa. Kampuskortteleiden kadunkulmiin ja risteyksiin on sijoitettu vahtikoppeja, joissa vartijat tarkkailevat alueen tapahtumia kellon ympäri.
Yliopistoyhteisön sisällä toimii sähköposti- ja tekstiviesteihin perustuva varoitusjärjestelmä, joka välittää tietoa, jos jotain poikkeavaa tapahtuu. Varoitusviestejä tulee silloin tällöin. Eräänä aamuna heräämisen jälkeen huomasin yöllä tulleen viestin, jossa kerrottiin, että asuinkorttelini kulmalla oli yön tunteina tapahtunut aseellinen ryöstö.
Viesti muistutti siitä, että New York on yhdeksän miljoonan asukkaan suurkaupunki. Yksittäisiä dramaattisia rikoksia voi tapahtua missä tahansa.
Rikoksen kohtaaminen New Yorkissa on silti pitkälti sattuman kauppaa. Mutta verkkokauppojen ja ateriapalveluiden lähettejä New Yorkissa kohtaa jatkuvasti. Helposti pilaantuvia ruokaostoksia lukuun ottamatta moni tukeutuu verkkokauppoihin ja ennen kaikkea Amazoniin.
Niin olen tehnyt itsekin, osin sen takia, että opiskelijat saavat ilmaiseksi Amazonin niin sanotun Prime-asiakkuuden. Toimitusmaksuja ei ole, ja toimitusajat ovat nopeita. Itse olen ostanut Amazonilta kaikenlaista kynsisaksista laatikolliseen Campbell’sin tomaattikeittotölkkejä.
Käytännössä Amazon ja muiden verkkokauppojen voima näkyy asuintalomme ala-aulassa: se on jatkuvasti täynnä erikokoisia ja -näköisiä paketteja, ja vastaavasti kellarissa sijaitsevien jäteastioiden kautta kulkee iso määrä tyhjiä pakkauksia.
Kolmas New Yorkin piirre on se, että kaupunki on yhä selvemmin maahanmuuttajien kansoittama. Monen maahanmuuttajan juridinen asema on epäselvä, eikä heillä ole välttämättä mahdollisuutta saada virallista yhdysvaltalaista henkilökorttia.
Ilman henkilökorttia monissa yhteyksissä asiointi on hankalaa. New Yorkin kaupunki on lievittänyt tätä ongelmaa alkamalla myöntää omia henkilökortteja. Vaikka se ei rinnastu viralliseen ajokorttiin tai passiin, se helpottaa maahanmuuttajien elämää.
Minullakin on korttiin oikeus. Myöntöperusteet täyttyivät, koska minulla on koneluettavassa passissa voimassa oleva viisumi sekä vuokrasopimus eli pysyvä osoite. Kävin henkilökohtaisesti jättämässä hakemuksen ja valokuvattavana, ja paria viikkoa myöhemmin tuli postissa virallinen New Yorkin kaupungin eli New York Cityn myöntämä henkilökortti.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Datajournalismin opiskelijoiden tasan vuoden mittainen urakka päättyi – Muistoihin kuuluvat murmeli ja vaikertajakyyhkyt - 16.08.2023
- Columbian kevätlukukausi päättyi juhlahumuun – datajournalismin opinnot jatkuvat kesän ajan - 23.05.2023
- Se on sitten kevät – ja joukko muita havaintoja datajournalismin opiskelijan arjesta Columbian yliopistossa - 27.04.2023
- Datajournalismin konferenssissa selvisi, ketä pidetään datajournalismin perustajana - 07.03.2023
- Kaikki ankat ruodussa eli datajournalismin opinnot Columbiassa jatkuvat - 23.01.2023
- Laki on niin kuin se luetaan - 28.10.2022
- Niin alkoi vuosikurssi 2023:n opinnot Columbian yliopiston journalismikoulussa - 20.09.2022