Fudanin rumat tytöt
katriinapajari
Ja tapahtui näinä päivinä, että Fudanin johdolta kävi käsky, ettei raskaaksi tulevia opiskelijoita enää potkita ulos yliopistosta. Luokan edessä seisova professori on iloinen – tätä on moderni kehitys, hän sanoo ja liki hypähtelee puhujakorokkeella. Hän käyttää mikrofonia, vaikka luennolla on tänään vain kolme ihmistä – normaalisti meitä on kymmenen. ”Toki silti pitää muistaa, että opiskelijalle abortti on aina varteenotettavin vaihtoehto”, professori jatkaa metallisella kaiulla. ”Kiinassa sen voi tehdä vielä raskauden kahdeksannellakin kuulla, mutta yleensä raja on noin kuudessa kuukaudessa. Se riippuu sikiön pään koosta.”
Shanghaissa vauvavatsoja ultraäänitutkitaan usein ja hartaasti, sillä ”jokaisen kiinalaisen toive on saada täydellinen lapsi. Vammaiset lapset abortoidaan, koska haluamme parasta, jos saamme vain yhden mahdollisuuden”, professori opettaa. Lapsesta tulee yhteiskunnan jäsen täyden kuun juhlissa, jotka pidetään kuukauden kuluttua syntymästä. Siellä syödään red eggs. Punainen symboloi onnea, munat hedelmällisyyttä, professori kertoo hymyillen. Sitten yhdessä toivotaan, että lapsi oppii kävelemään nopeammin kuin naapuruston toiset samanikäiset ja on kaunis.
Istun salin neljännellä rivillä ja mietin sitä, kun pari viikkoa sitten tapasimme kiinanopettajamme yksivuotiaan. ”Se näyttää pojalta, mutta on tyttö”, opettaja sanoi hieman anteeksipyytäen. Sitäkin mietin, kun modernia populaarikulttuuria opettava professori kertoi kevätlukukauden alussa, ettei täällä Fudanissa ole yhtään kaunista tyttöä, sillä ”Kiinassa kauniiden naisten ei tarvitse opiskella. Fudanin tyttöjä kutsutaankin Fudan ugly ducks. Älykkäitä mutta rumia.” Ehkä se oli kiinalainen äijävitsi, ehkä ei. Kukaan ei nauranut.
Mutta vielä takaisin tänne kuudennen rakennuksen kolmannen kerroksen neljännelle riville. Opetus on kohdassa kertaus: joku roti pitää elämässä olla. ”Oikea järjestys on valmistuminen, naimisiinmeno, lapsi”, professori päättää lauseensa ja viimein tanskalainen älähtää. ”Ei yliopistossa voi opettaa oikeaa järjestystä elämälle.” Tämä on Kiina, professori vastaa. ”Kyllä meillä Kiinassa meillä on yhteisesti sovittu oikea järjestys.”
Terveisiä demografialuennolta. Lattialla on kuollut russakka.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Hei miten meni Kiinassa? - 14.07.2013
- Verkosto-Verkosto-Guanxi - 16.04.2013
- Sen piti olla aivan tavallinen päivä - 18.03.2013
- Käy päälle, käärme! (ei pelota yhtään) - 04.01.2013
- Parasta ennen - 13.11.2012
- Yksi kuollut ei ole paljon - 04.10.2012
- Hyvä elämä, parempi tulevaisuus - 18.09.2012