Google ottaa askeleita kohti Kiinaa
Risto Salminen
Alkuviikolla hyvin monilla Kiinassa olevilla ulkomaalaisilla on ollut ärsyttävä ongelma: internet ei ole toiminut kunnolla. Tarkemmin sanottuna Kiinan asettamat internetrajoitukset ohittavat suosituimmat VPN-palvelut ovat takkuilleet enemmän kuin moneen kuukauteen. Meitä kesällä tänne muuttaneita tämä tietenkin ihmetytti, vaikka olimmekin kuulleet, että näin välillä tapahtuu. Usein ongelmat ajoittuvat suurten tapahtumien yhteyteen. Uskottavilta kuulostavien huhujen mukaan Kiina yrittää estää VPN-palveluiden maassa järjestettävien suurten tapahtumien aikaan. Nytkin moni pidempään Kiinassa asunut ulkomaalainen mietiskeli, että ”mikähän tapahtuma sieltä nyt on tulossa”. Oletamme, että syynä on ensi viikolla Shanghaissa järjestettävät megaluokan China Import -messut, joista on puhuttu koulussa jollain luennolla jo syyskuussa. Messujen vuoksi ensi maanantaina ja tiistaina ei ole koulua, joten ehkä se on jonkin verran isompi tapahtuma kuin Joensuun kalamarkkinat.
Ilman VPN-palvelua ei Kiinassa ollessa voi käyttää isoa osaa suosituimmista verkkopalveluista. Facebook, Instagram, Twitter, Whatsapp Reddit, Pinterest, Soundcloud, BBC sekä tietenkin Youtube, Gmail ja muut Googlen omistamat palvelut ovat blokattujen listalla. Jos taas VPN-palvelu on koko ajan käytössä, ei voi hyödyntää osaa tärkeistä kiinalaisista verkkosivuista tai mobiilipalveluista, kuten lompakko- ja polkupyöräsovelluksia. Siksi VPN-palvelua tulee säädettyä päälle ja pois useita kertoja päivässä.
Jos valitsisi rohkeasti elämän ilman VPN-palvelua, jäisi ensinnäkin normaalien somepiirien ulkopuolelle, mitä en ainakaan itse pidä kovinkaan houkuttelevana vaihtoehtona. Vaikka varmasti pärjäisin melko hyvin ilman Facebookia ja Youtubea, niin Twitteriin ja Instagramiin olen liian koukuttunut.
On myös pakko myöntää, että Googlen palveluiden käyttäminen on tuntunut yhtä hyvältä viimeksi joskus silloin, kun Googlen nopea ja kilpailijoitaan kattavampi hakukone jyräsi Altavistan ohi maailman suosituimpana hakukoneena 2000-luvun vaihteessa. Täällä Kiinassa korvaavassa käytössä oleva Microsoftin Bing ei hyvällä tahdollakaan tarjoa yhtä hyviä teksti- ja kuvahakutuloksia saatika apua kielenkääntämisessä. Välillä tuntuu, että odotan vain sitä hetkeä, kun Bing kehottaa maksamaan 9,90 dollaria kuukaudessa siitä, että saisin kolminkertaisen määrän hakutuloksia esiin. Vaikka en hakisi hakukoneella mitään Kiinassa arkaluontaista asiaa, antaa Google monta kertaa paremmat ja runsaammat hakutulokset kuin Bing. Siksi VPN-palvelua tekee mieli käyttää jo melkein silloinkin, kun hakee riisipuuron reseptiä. (En muistanut, kuinka paljon riisiä kannattaa laittaa puuroon, jos käyttää litran maitoa.)
Suosituimmat Googlen palvelut ovat olleet poissa kiinalaisten käytöstä neljästä yhdeksään vuotta. Google ei ole ollut halukas taipumaan hakupalveluissaan Kiinan asettamiin rajoihin, mutta se on lähestynyt kiinalaisia taas vähitellen muilla palveluilla. Google esitteli syys–lokakuussa Shanghain Long Museum West Bundissa osaamistaan kiinalaisille. Esillä oli useita palveluita, jotka ovat kiinalaisten käytettävissä. Näyttelyssä oli panostettu isosti etenkin Translate-sovellukseen, vaikka pääpaino olikin viihdyttävissä kuvaan ja kolmiulotteisuuteen liittyvissä kokeiluissa, joista joihinkin sai kiireisimpinä päivinä jonottaa toista tuntia. Googlella oltiin varmasti tyytyväisiä näyttelyviikkoihin.
Syksyn interaktiivinen näyttely ja huhut kehitteillä olevasta uudesta Kiinaan tarkoitetusta hakukoneesta viittaavat siihen, että Google saattaa ottaa jalansijaa Kiinassa jo ensi vuonna. Tuon kokoluokan markkinointia ei tehdä pelkästään paria sovellusta tai rekrytointia ja suhdetoimintaa ajatellen.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Näin minä koin Kiinan - 18.06.2019
- Nyt aavistan, miten monta erilaista Kiinaa jää näkemättä - 24.05.2019
- Sähköauton ostajan ei tarvitse osallistua kilpilottoon - 06.05.2019
- Käytän Kiinassa QR-koodeja useita kertoja päivässä - 02.04.2019
- Noin 20 shanghailaista paikkaa, joissa käytimme vieraitamme - 21.02.2019
- Pitäisi keksiä uudelle poikakaverille nimi - 14.12.2018
- Toivottavasti keskiarvoni riittää ja saan jatkaa kevään opiskelijaviisumilla - 26.11.2018
- Avausluennot hävisivät snookerille - 19.09.2018