Hajanaisia ajatuksia Silicon Valleysta, journalismista ja kapitalismista
Katja Boxberg
Terveisiä Kaliforniasta! Takana on viikon mittainen opintomatka Århusin fellowsien kanssa Yhdysvaltoihin.
Olemme vierailleet perinteisissä toimituksissa, teknologiayhtiöiden pääkonttoreissa sekä Stanfordin ja Berkeleyn yliopistoissa.
Olemme tavanneet noin miljoona toimittajaa, lukuisia asiantuntijoita, useiden teknologiafirmojen pomoja, pari diplomaattia ja yhden miljardöörin. Kyllä, söimme aamiaista Snapchatin perustajan Evan Spiegelin kanssa. 29-vuotiaan Spiegelin omaisuus on Forbesin arvion mukaan yli kolme miljardia dollaria.
Olemme vierailleet Googlen ja Facebookin pääkonttoreissa ja käyneet ihmettelemässä Silicon Valleyn perustamispaikkaa. Olemme istuneet San Francisco Chroniclen toimituksessa, voittoa tavoittelemattomassa Center for Investigative Reportingissa ja kuulleet, että tutkivan journalismin keskus voi hyvin elää ilman julkista rahaa.
Matkalla olemme puhuneet tuntitolkulla tutkivasta ja ratkaisukeskeisestä journalismista, kapitalismin tulevaisuudesta, Yhdysvaltain ja Aasian kasvavasta teknologiaetumatkasta sekä amerikkalaisista uutistyhjiöistä, verotuksesta, asunnottomuudesta, huumeista ja presidentinvaaleista. Kaikkein eniten olemme kuitenkin puhuneet journalismista.
Kiinnostavinta? Lähes mahdotonta nostaa yhtä ainoaa keskustelua, mutta kolme parasta ovat olleet Center for Investigative Reporting and Reveal ja Investigative Reporting Program sekä – ehkä hieman yllättäen – hämmentävän näkemykselliseksi osoittautunut miljardööri Evan Spiegel.
Kahdessa ensiksi mainitussa paikassa ihmiset vakuuttivat uskollaan journalismin ja erityisesti tutkivan journalismin tulevaisuuteen, optimismillaan sekä roihuavalla tekemisen palollaan.
Median tulevaisuuden voivottelusta ei ollut (enää) tietoakaan, vaan meille vakuutettiin, että juuri nyt Yhdysvalloissa tehdään parasta journalismia ikinä. Ykkösesimerkiksi nousi tietenkin New York Times, mutta laatutyötä tehdään monessa muussakin paikassa.
Keskusteluista antoisimmiksi nousivat kapitalismikriittiset puheenvuorot. Nykymallinen (amerikkalainen) kapitalismi on tullut tiensä päähän ja sen tilalle on haettava uusia ratkaisuja, jotka ovat sosiaalisesti oikeudenmukaisempia ja ekologisesti kestävämpiä. Kapitalismikritiikin herääminen Kaliforniassa on sekä vähän hassua että hyvin ymmärrettävää. Täällä sijaitsevat maailman suurimmat teknologiayhtiöt, jotka ovat tehneet kyseenalaista taidetta verojen maksujen välttelystä.
Opintomatkan kaikkein parasta antia on ollut lukuisten toimittajien kohtaaminen. On tämä hieno ammatti!
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Saako olla pettynyt? - 25.05.2020
- Kun Constructive-kurssi muuttui virtuaaliseksi - 06.04.2020
- Voiko huippu-urheilua valmentaa nätisti ja kirjoittaako media liikaa koronasta? - 13.03.2020
- Stipendiaatin välitilinpäätös - 08.01.2020
- Kuka päättää median agendan, asiat joista kannattaa pitää kiinni sekä pari kysymystä Århusista - 15.11.2019
- Happy news? 3 väärinkäsitystä ja keskeneräisyyden ylistys Århusista - 31.10.2019
- Aikaa ajatella, sanoivat kaikki 12 - 26.09.2019