Huutokauppa kielletty – ja muita erikoisuuksia 24-sivuisesta vuokrasopimuksesta
Panu Karhunen
Nyt sekin sitten selvisi. Emme saa järjestää Oxfordin-kodissamme huutokauppaa.
Aki Palsanmäki, voit huokaista helpotuksesta. Minusta ei tule huutokauppakeisaria.
Kun ihmettelin 24-sivuista vuokrasopimusta, minulle valkeni moni muukin seikka. Papereissa lueteltiin sivu sivun jälkeen, mitä tulevassa kodissamme ei saa tehdä ja mitä siellä pitää tehdä.
En saa pystyttää kotimme seinälle mainostaulua ilman vuokranantajan tai välitystoimiston lupaa.
Vuokrasopimus kehottaa välttämään korkokengillä kävelyä parketilla. Onneksi meillä on kokolattiamatto.
Emme saa polttaa kynttilöitä ilman kirjallista lupaa. Parempi käyttää sähkökynttilöitä, sillä kaasun kanssa kikkailu arveluttaa jo muutenkin.
Osa vuokrasopimuksen pykälistä on täysin järkeenkäypiä. Meidän pitää esimerkiksi vaihtaa kaikki rikkoutuneet lamput. Lupaan noudattaa määräystä, sillä en ajatellut viettää talvea pimeydessä.
Vuokrasopimus käskee pesemään ikkunat sisä- ja ulkopuolelta säännöllisesti. Ikkunoiden kuuraus ei kuulu lempipuuhiini, mutta asunnossamme on niitä kaksi, joten ehkä suoriudumme.
Sopimuksen mukaan meidän pitää laskea vesihanoja 20 minuutin ajan, jos olemme olleet poissa kotoa yli viikon. Paikallinen vesijohtovesi maistuu jo muutenkin niin kummalliselta, että mielelläni lasken putkistosta ylimääräiset karstat viemäriin.
Vielä yksi pykälä. Asuntoa ei saa käyttää laittomiin tai moraalittomiin tarkoituksiin. Ajattelin pysyä kaidalla tiellä, mutta kuka määrittelee moraalin?
Vuokrasopimuksen pykälät huvittivat. 24 sivun lisäksi sopimuksessa oli kymmeniä sivuja erilaisia liitteitä. Kun vuokrasimme oman kotimme pois Suomessa, siihen riitti pari aanelosta.
Allekirjoitimme vuokrasopimuksen. Odotamme innolla torstaita, kun pääsemme muuttamaan väliaikaisesta asunnostamme uuteen kotiin.
Brexitissä yksi hyvä puoli
Kun kerroin ystävilleni, että lähdemme yhdeksäksi kuukaudeksi Oxfordiin, moni kysyi, missä asumme. Seuraavaksi tiedusteltiinkin, paljonko vuokra-asunto kustantaa.
Asuminen on Oxfordissa kallista. Maksamme 37-neliöisestä kaksiosta 1050 puntaa kuukaudessa. Päälle mätkähtää vielä yli 100 punnan vero sekä tietysti vesi-, sähkö- ja kaasulaskut.
Kaikkine kuluineen asumiseen Oxfordin keskustan lähellä Jerichossa uppoaa noin 1250 puntaa kuukaudessa. Nykykurssilla se on hieman alle 1400 euroa.
Hinta on vieläpä verrattain edullinen, jos sitä vertaa muihin Jerichon asuntoihin. Entisestä työläiskaupunginosasta on tullut yksi Oxfordin halutuimmista asuinalueista. Muun muassa Jerichossa seikkailivat suomalaistenkin hyvin tuntemat komisariot Morse ja Lewis.
Vaikka Brexit on oikeasti karmea sekasotku, kaltaiseni euromaan elätti hyötyy siitä. Helsingin Sanomain säätiön stipendi maksetaan euroissa. Kun kesän kansanäänestyksen jälkeen punnan kurssi romahti, asumiskulumme halpenivat roimasti.
Ennen äänestystä olisimme maksaneet asumisesta yli 1600 euroa kuukaudessa. Vielä kalliimpaa olisi ollut vuosi sitten, jolloin maksettavaa olisi kertynyt liki 1800 euroa kuukaudessa.
Britannian kalleimmat asunnot
Oxfordin korkean vuokratason selittää tietysti se, että omistusasunnot ovat täällä erittäin kalliita ja kysyntä on kovaa. Vuoden 2007 jälkeen asuntojen hinnat ovat nousseet 40 prosenttia.
Selvityksen mukaan Oxfordissa ovat Britannian kalleimmat asunnot, kun hinta suhteutetaan palkkatasoon. Jopa Lontoo jää taakse.
Independent kertoi maaliskuussa, että asunto Oxfordissa maksaa keskimäärin lähes 11 kertaa kaupunkilaisen keskivuosiansioiden verran. Tuolloin kodista sai pulittaa keskimäärin 365 000 puntaa (silloisella kurssilla noin 460 000 euroa). Sittemmin keskihinta on vielä noussut.
Brexitin arvellaan hyydyttävän asuntokauppaa Britanniassa. Kiinteistömarkkinoita analysoiva Hometrack arvioi syyskuussa Financial Timesissa, että hintojen nousu hidastuu tänä vuonna. Näin on käymässä erityisesti Lontoossa. Ostajat haluavat odottaa, mitä vaikutuksia Britannian EU-erolla on.
Arvion mukaan Brexitin vaikutus Oxfordin asuntomarkkinoihin on kuitenkin lievempi. Kysyntää riittää, sillä opiskelijoiden lisäksi Oxfordiin muuttaa lontoolaisia, jotka haluavat lapsensa maineikkaisiin yksityisiin kouluihin. Lisäksi aasialaiset sijoittajat ovat kiinnostuneita yliopistokaupungin kiinteistöistä.
Pankkitili aukesi ilman kaasulaskua
En missään nimessä valita. Me olemme täällä vain käymässä, muut joutuvat elämään näiden vuokrien kanssa. Maksamme yhdeksän kuukauden ajan mielellämme vähän suurempaa vuokraa, kun saamme asua keskeisellä paikalla upeassa kaupungissa. Säästöä tulee jo siitä, ettemme tarvitse autoa.
Ja edessä on kaikesta päätellen unohtumaton ja upea vuosi. Oxford on historiaa huokuva ja inspiroiva kaupunki.
Lisäksi opiskeluseura on mitä mahtavinta. Kolmen suomalaisen lisäksi ryhmässämme on journalisteja Venäjältä, Puolasta, Etelä-Koreasta, Japanista, Keniasta, Intiasta, Britanniasta ja Itävallasta. Osa viipyy täällä vain muutaman kuukauden, mutta heidän tilalleen tulee uusia journalisteja. Vuoden parasta antia onkin varmasti kokemusten vaihto kollegoiden kanssa.
PS. Aiemmin Britanniassa asuneet varoittivat, että pankkitiliä ei saa auki ilman kaasulaskua. Ja ilman pankkitiliä ei saa kaasusopimusta. Pötyä. Pankkitili on nyt avattu. Siihen riitti tunnin jonotus ja Reuters-instituutin kirjoittama suosituskirje.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Kännykkätoimittaja päihitti TV-kuvausryhmän – testi paljasti yhden puutteen mobiilijournalismissa - 14.07.2017
- Kolme uutta tapaa kertoa tarina - tässä ovat mobiilijournalismin trendit juuri nyt - 08.05.2017
- Erikoinen kommentti ei ilmeisesti ollut vitsi – kenen ääni kuuluu brittimediassa? - 18.04.2017
- Kahden vesihanan pesuallas jaksaa kummastuttaa - syy erikoiseen järjestelmään löytyy brittitalojen ullakolta - 15.03.2017
- Elin viikon Facebook-kuplassani – heti ensimmäisenä aamuna ahdisti - 13.02.2017
- Lihakauppiaan erikoinen perintö elää yhä - TV-jalkapallo kielletty lauantaisin kello 14.45-17.15 - 20.01.2017
- Tällainen on päiväni Oxfordissa! Lue, miten syntyy sarjakuvatyylinen neliövideo - 14.12.2016
- Oxfordissa opiskellut eliitti johti Brexit-kapinaa - 28.11.2016