Hyvä paha lumi
Emma-Leena Ovaskainen
”Lumi alkaa pikku hiljaa menettää uutuusviehätyksensä”, puuskahtaa intialainen ystäväni ja potkii sohjoa märillä kengillään. Oxfordissa on juuri ollut talven kolmas iso lumimyräkkä, ja tarvomme opiskelijaryhmän kanssa eteenpäin lumisateessa. Nyt puhutaan säästä.
Siitä taidetaan puhua Suomessakin parhaillaan aika kiivaasti. Materiaalia kun on. Mutta hoi te lumen keskellä kärvistelevät kansalaiset: Suomessa sentään on tietotaitoa, jonka avulla kinostenkin keskellä elämä jatkuu suhteellisen normaalisti. Snowhow, you know!
Oxfordilaiset eivät ole tottuneet lumeen. Ensimmäinen kaaos täällä koettiin joulukuun alussa. Sade alkoi sunnuntaina ja pian oli selvää, että kaupunki olisi lamaantunut kun arki alkaisi. Koulut olivat kiinni kolme päivää, bussit eivät kulkeneet, junia liikennöi vai kourallinen ja takseista – ne jotka uskaltautuivat kesärenkailla sohjoon – sai maksaa tuplahinnan. Kallis ja vaarallinen kyyti!
Moni kanssaopiskelijoistani oli innoissaan: Instagram-tilit täyttyivät valkeista maisemista, ensimmäisistä lumiukoista ja lumipalloista. Oli hauskaa seurata lapsenomaista iloa, jonka taivaalta tippuvat hiutaleet aiheuttivat. Taisin itsekin hieman hihkaista ihastuksesta.
Samaan aikaan paikalliset kirosivat arktisia oloja. Paikallislehti Oxford Mail pysyi kiireisenä ilmoitellessaan suljetuista kouluista ja palveluista. Suurin osa keskustan liikkeistä oli kiinni, kun myyjät eivät päässeet työpaikoilleen.
Sairaanhoitajista tehtiin sankareita, kun he tarpoivat lumisateessa keskustan ulkopuolella Headingtonissa sijaitsevaan keskussairaalaan, ja lääkärit viettivät yönsä työpaikallaan. Vuotuinen joulupukkijuoksu peruutettiin. Pukeiksi pukeutuneiden hyväntekijöiden turvallisuus oli tärkeämpää kuin hyväntekeväisyyteen kerätyt rahat.
Tässä vaiheessa brittimediat eivät vielä osanneet sitä, missä Suomessa ollaan jo mestareita: antamaan lumimyräköille seksikkäitä, apokalyptisia nimiä. Joulukuun sääilmiötä kutsuttiin vaatimattomasti lumimyrskyksi (snowstorm).
Tammikuussa kotimaani näytti taas osaamistaan lumirintamalla. Iltalehti kehitti termin lumi-inferno ja suomalaisia nauratti: tämähän on ihan tavallista, vain 30 senttiä!
Helmikuun lopussa myös brittimediat pääsivät revittelemään sääotsikoilla, kun maahan virtasi poikkeuksellisen kylmää ilmaa. Ja mistäpä muualta se kauheus tulisi kuin idästä: Beast from the East!
Tällä kertaa dramaattiselle nimelle ei ehditty naureskella pitkään, koska itäistä polaaripyörrettä seurasi Portugalissa Emmaksi nimetty myrskyrintama. Paikallinen ilmatieteenlaitos Met Office antoi punaisen, vakavimman asteen varoituksen: “Widespread damage, travel and power disruption and risk to life is likely”.
It will be an exceptionally cold night tonight, with temperatures falling to minus double digits for many! ? pic.twitter.com/8T5PoQQEnh
— Met Office (@metoffice) 27. helmikuuta 2018
Ihmishenget olivat ihan oikeasti vaarassa, sillä liukkaisiin olosuhteisiin ja pakkasilmaan tottumattomat britit yrittivät selviytyä heille arktisista oloista. Jopa armeija kutsuttiin apuun hallitsemaan tilannetta. Lunta tuli kolmen päivän aikana 50 senttiä, ja lämpötila putosi päiviksi alle nollan. Kuolonuhreja laskettiin kymmenen ja liikenteessä kolaroitiin 8 000 kertaa.
Myös huoli asunnottomista oli kova, sillä heitä nukkuu Oxfordin kaduilla arviolta noin 89. Määrä on tuplaantunut viime vuoden aikana. Lumimyrskyn aikana kaupunki ja vapaaehtoisjärjestöt järjestivät nopeasti lisäpaikkoja yösuojiin, ja kaikki kadulla majailevat saivat katon päänsä päälle pahimman yli.
Viimeinen iso myräkkä tuli pääsiäisen alla, ja siitä povattiin taas uutta idän petoa. Mutta onneksi uutinen jäi pelkäksi pelotteluksi. Lumi ei täällä ole todellakaan helppo juttu. Tampereen kokoisen kaupungin 25 lumiauraa eivät riitä auraamaan teitä puhtaiksi, autoissa ei ole talvirenkaita ja liukkaalla ajaminen on monelle tuntematon käsite. Kun mittari menee miinukselle brittien jo valmiiksi kylmät talot muuttuvat jääkaapeiksi.
Ja lopulta lunta ensimmäistä kertaa ihastellut luokkakaveri kyllästyy paitsi myräköiden aiheuttamaan sekaannukseen, myös itse lumeen. Tulisipa jo oikea kevät, viime viikolla huokailtiin, kun lumi oli vaihtunut jatkuvaan vesisateeseen.
Nyt täällä on siis uusi pulma. Tulvat. Ympäristövirasto varoittaa ihmisiä olemaan tarkkana joentöyräillä ja joella, sillä virtaus on liian kova.
En ole nähnyt Thamesilla soutajia viikkoon.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- All the lovely people - 20.06.2018
- Paljastuksia - 31.05.2018
- Tarina hyvästä haltijakummista ja hevosenomistajista - 28.02.2018
- Facebook tappoi uutisen – eläköön uutinen! - 23.01.2018
- Välitilipäätös ja 3+1 lupausta uudelle vuodelle - 22.12.2017
- Suomi mainittu - 01.12.2017
- Nyt vähän hävettää - 31.10.2017