Internetin villi länsi
ZenaIovino
Vieraillessamme Googlen kampuksella internetjätin avoimen verkon puolestapuhuja Chris Messina kuvasi lähitulevaisuuden, jossa netissä liikutaan maksuseinän takana. Tämä turmeltumaton nettikokemus on kaunis ja turvallinen, jopa kliininen ja todellisuudesta irrotettu. Suljettujen sovellusten merkitys journalismille korostuu, kun ihmiset jakavat uutisia sosiaalisessa mediassa yhä enemmän.
Avoin internet muistuttaa ränsistynyttä kaupunkimaisemaa, kun taas suljetut järjestelmät kuten Facebook ja Applen sovellukset ovat puutarhalähiöitä, joista voi poimia netin parhaan annin törmäämättä ikäviin tilanteisiin: rikkinäisiin, rumiin tai huonoihin sivuihin.
Google taistelee nyt avoimen netin puolesta ja haluaa hallita kaaosta esimerkiksi vähentämällä käyttäjien nimettömyyttä. Google kehittää toki myös omia sovelluskauppojaan kuten Android-kauppapaikkaansa.
Messinan mukaan internetiä nykypäivänä voi verrata televisioon vuonna 1959 – käytämme sitä samalla kun uusi teknologia kehittyy.
Merellinen San Francisco, joka on kaikkien tämän vuoden fellowien uusi kotikaupunki, on kaikkea muuta kuin kliininen. Maahanmuuttajat eri puolilta maailmaa ovat tuoneet värikkään kulttuurinsa mukanaan. Kansainvälisyyden huomaa myös siinä, että englanti on yksi kieli muiden joukossa. Bussissa latinalaisamerikkalainen maahanmuuttaja kysyy kiinalaissyntyperäiseltä kuskilta reittiohjeita. Kumpikaan ei osaa englantia hyvin, mutta viesti menee perille.
Ehkä netistäkin löytää mitä etsii, vaikka tie on välillä kuoppainen.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Tarinankerronnan vallankumous? - 07.06.2011
- Minä-brändillä töihin - 26.04.2011
- Älä pelkää epäonnistumista - 21.03.2011