Joukkoampuminen tuli iholle, vaikkei siinä ole mitään tavatonta – USA:ssa tapahtui tammikuussa keskimäärin lähes kaksi tragediaa päivässä
Erkka Mikkonen
Vilkaisin sunnuntaiaamuna puoliunessa puhelintani ja huomasin viestin: “Oot sä kunnossa?”
Vastasin ja jatkoin uniani. Kun heräsin kunnolla, tajusin, mistä oli kyse. Monterey Parkissa oli tapahtunut joukkoampuminen, jossa yli kymmenen ihmistä kuoli kiinalaisen uudenvuoden juhlinnassa. Alue on Los Angelesin aasialaistaustaisten asukkaiden keskus.
Pala nousi kurkkuuni. Olimme kaveriporukassa edellispäivänä suunnitelleet turmapaikalle menoa, mutta tulleet sitten toisiin ajatuksiin. Tragedia tuli iholle.
Kampuksellamme maanantaina järjestetty kiinalaisen uudenvuoden tapahtuma muuttui surujuhlaksi. Kolmasosa USC:n opiskelijoista on taustaltaan aasialaisia tai amerikanaasialaisia. Joukkoampumisen teki erityisen karmivaksi se, että se oli suunnattu kiinalaisten tärkeimpään juhlaan.
“Lämpimät ajatukset ja rukoukset eivät riitä”, Annenbergin dekaani Willow Bay lausui.
Samana päivänä uutisoitiin jälleen uudesta tragediasta Kaliforniassa. San Franciscon lähellä sijaitsevassa Half Moon Bayssa asemies tappoi seitsemän ihmistä.
Joukkoampumiset eivät ole Yhdysvalloissa poikkeuksellisia.
Aseväkivaltaa seuraavan verkkosivun mukaan pelkästään tammikuussa maassa tapahtui yli viisikymmentä joukkoampumista. Niissä kuoli 88 ja haavoittui yli kaksisataa ihmistä.
90-luvulta lähtien USA:ssa on tapahtunut yli miljoona ampuma-asekuolemaa, CNN kertoo hiljattain julkaistussa jutussaan. Ampuma-asevammat ovat myös yleisin kuolinsyy alle 24-vuotiailla yhdysvaltalaisilla.
Viimevuotisen kyselytutkimuksen mukaan 45 prosenttia yhdysvaltalaisista asuu taloudessa, jossa on ase. Toinen tutkimus arvioi, että Yhdysvalloissa on 393 miljoonaa käsiasetta. Se tarkoittaa 120 asetta sataa kansalaista kohden.
Näiden lukujen perusteella on vaikea ymmärtää, miksei USA:n aselainsäädäntöä kiristetä tuntuvasti.
Seuraavana viikonloppuna Los Angelesin vanhassa Chinatownissa järjestettiin perinteinen kiinalaisen uudenvuoden paraati. Mietin kahdesti, sinne menemistä.
Lopulta päätös oli helppo. Pahinta olisi antaa pelolle valta.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Los Angelesissa joukkoliikennettä käytetään vain pakon edessä, eikä kukaan ymmärrä miksi minä haluan ajaa bussilla - 21.04.2023
- Sota Ukrainassa ei tule iholle vaan lipuu yhä kauemmas yhdysvaltalaisten mielissä - 09.01.2023
- Los Angelesissa kodittomia on kaikkialla - kriisitilanne sai pormestarin julistamaan hätätilan - 13.12.2022
- Kaliforniassa kannabiksen kanssa ei kursailla - myös muualla USA:ssa asenteet muuttuvat - 02.11.2022
- Kun mittari näyttää sataa astetta, ei “Stay cool!” enää riitä - 19.09.2022
- USC Annenbergin kesälukukausi toi aamiaisburritoja, performatiivisia ilmastokeskusteluja ja mahdollisen joukkopsykoosin - 17.08.2022