Journalismin merkitys on tärkeämpää kuin koskaan, mutta talousahdinko varjostaa median tulevaisuutta
Minna Heikura
Kesäkuun toiseksi viimeisenä päivänä Maailman terveysjärjestö WHO raportoi uuden, synkän rajapyykin ylittämisestä: maailmanlaajuisesti koronavirustartuntoja oli vahvistettu 10 miljoonaa ja kuolemantapauksia liki puoli miljoonaa. Useat maat raportoivat suurimmasta määrästä tartuntoja yhden vuorokauden aikana. Pandemia jatkuu ja sitä myöten jatkuvat myös koronavirukseen liittyvät lehdistönvapauteen kohdistuvat rikkomukset. Kesäkuun aikana esimerkiksi Pakistanissa kaksi toimittajaa on kertonut joutuneensa sotilaiden kiduttamaksi, kun he raportoivat Afganistanin rajalla sijaitsevan karanteenikeskuksen huonoista oloista. Saksassa kahta toimittajaa vastaan hyökättiin sanallisesti ja fyysisesti heidän valmistellessaan livelähetystä koronavirustilanteesta Göttingenin kaupungissa. Namibiassa toimittajia estettiin osallistumasta eristystilojen avajaisiin, vaikka toimittajat oli erityisesti kutsuttu paikalle tilaisuuteen. Nigeriassa toimittaja pidätettiin hänen kirjoitettuaan eristystilojen epäillystä romahtamisesta. Intiassa viranomaiset jatkavat lain hyödyntämistä hyökätäkseen toimittajia vastaan.
Kansainvälinen lehdistöinstituutti (IPI) on koonnut sivuilleen jo useamman kuukauden ajan dataa toimittajiin ja mediaan kohdistuvista rikkomuksista pandemian aikana. Pidätyksiä, syytteitä, fyysistä ja verbaalista väkivaltaa, sensuuria, uusia median vapautta rajoittavia lakeja. Kaikkea tätä ovat joutuneet koronaviruksesta uutisoivat toimittajat ja media eri puolilla maailmaa kohtaamaan. Kesäkuun loppuun mennessä IPI oli kirjannut kaikkiaan 410 koronaviruspandemiaan linkittyvää lehdistönvapausrikkomusta. IPI on lisännyt sivuilleen runsaasti erilaisia graafeja havainnollistamaan lehdistön vapauteen kohdistuvia rikkomuksia pandemian aikana. Tällä hetkellä eniten rikkomuksia, lähes 180, on kirjattu Aasiassa. Toimittajat Aasian maissa ovat IPI:n keräämän datan mukaan erityisessä vaarassa joutua pidätetyksi tai syytteiden alaiseksi. Kuten edellisessä stipendiblogissani kirjoitin, tämän lisäksi virus tuo toimittajien työhön vaarallisen lisähaasteen sikäli, että toimittajat varsinkin Aasian maissa ovat vaarassa sairastua virukseen siitä uutisoidessaan.
Henkilökohtaisesti koronavirus muutti lehdistöinstituutissa kuusi kuukautta kestäneen harjoittelun luonteen tyystin. Kuudesta kuukaudesta kaksi työskentelin etänä Suomesta käsin. Sen sijaan, että olisin päässyt osallistumaan matkoille, joita Kansainvälisen lehdistöinstituutin henkilökunta tekee eri maihin ja joilla instituutti pyrkii edistämään lehdistönvapautta eri maissa, matkustinkin kotiin Suomeen. Vielä alkuvuodesta suunnittelimme alustavasti muun muassa, että olisin osallistunut mahdollisesti Etelä-Aasiaan suuntautuvalle matkalle. Useat IPI:n työntekijät olivat pahoillaan siitä, millaisen käänteen harjoittelu sai. Minäkin olen ollut pahoillani ja pettynyt, mutta toisaalta myös kiitollinen. Olen kiitollinen siitä, että työskentelin Kansainvälisessä lehdistöinstituutissa juuri koronaviruspandemian aikana, koska tuskin missään muussa tilanteessa olisin seurannut yhtä tarkkaan, miten pandemia vaikuttaa lehdistön vapauteen eri puolilla maailmaa. Harjoittelun aikana esimerkiksi näin, miten maailmanlaajuista terveyskriisiä ja poikkeustilaa voidaan käyttää lehdistönvapauden heikentämiseen, ja millaisia ongelmia viruksesta uutisoivat toimittajat joutuvat työssään kohtaamaan.
Viimeiset kuusi kuukautta eivät tietenkään ole olleet pelkkää koronavirusta. Varsinkin harjoittelun kaksi ensimmäistä kuukautta sain mahdollisuuden tutustua työhön lehdistöinstituutissa ilman tietoa siitä, että suunnitelmat heittäisivät pian kuperkeikkaa ja harjoittelu muuttaisi täysin muotoaan. Vaikka välillä koronavirusuutisointi ja -puhe tuntuu tulevan korvista ulos ja haluaittaisi heittäytyä nauttimaan tästä hetkestä, jossa tilanne Suomessa on kohtuullisen hyvä ja menneet kuukaudet eristyksessä tuntuvat lähinnä kaukaiselta muistolta, tosiasia on, että pandemia on, kuten WHO:n tuoreet luvut ja Suomessakin ilmi tulleet uudet tapaukset osoittavat, seuranamme valitettavasti vielä pitkään. Pandemian todellisia ja pysyviä seurauksia esimerkiksi lehdistönvapaudelle pystymme vasta ennakoimaan. Se, että olin harjoittelussa Kansainvälisessä lehdistöinstituutissa juuri, kun koronavirus levisi joka puolelle maailmaa, antaa mahdollisuuden ymmärtää paremmin sitä pohjaa ja seurauksia, joita pandemialla on lehdistönvapaudelle pitkällä tähtäimellä. Se on ainakin IPI:n keräämien lukujen valossa selvää, ettei koronaviruksesta uutisoiviin toimittajiin kohdistuvat hyökkäykset ole vähenemässä, saati häviämässä.
Lisäksi koko vapaan median tulevaisuus keikkuu vaakalaudalla ja hakee uutta asemaansa koronaviruksen ja sen torjumiseksi asetettujen rajoitusten aiheuttaman talousahdingon takia. IPI:n toimitusjohtaja Barbara Trionfi osallistui kesäkuun alussa laatujournalismin roolia koronavirukseen liittyvän disinformaation torjunnassa käsitelleeseen webinaariin. Trionfi sanoi webinaarin loppupuolella, kuinka moni itsenäinen mediayhtiö tulee talousahdingon vuoksi häviämään varsinkin alueilla, jotka jo nyt toimivat rajoittuneissa olosuhteissa. Tämä tulevaisuudenskenaario aiheuttaa kylmiä väreitä. Filippiiniläinen palkittu toimittaja ja sananvapauden puolustaja, vastikään tuomion verkossa tehdystä kunnianloukkauksesta saanut Maria Ressa on todennut, muun muassa tuomiota ennakoivassa lehdistötilaisuudessa, että journalismin merkitys on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Uskaltaisin lisätä tähän, että lehdistönvapauden ja itsenäisen median tulevaisuuden puolesta tehtävä työ on nyt tärkeämpää kuin koskaan.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Koronavirus tuo vaarallisen lisähaasteen toimittajille lehdistön vapautta polkevissa maissa - 02.06.2020
- Ulkomaanharjoittelua Suomesta käsin – työtä lehdistönvapauden puolesta tehdään nyt etänä - 04.05.2020
- Koronapäiväkirja – Puolitiehen jäänyt unelma - 02.04.2020
- Toimittajan työ ilman internettiä ja sosiaalista mediaa on suunnistamista pilkkopimeässä - 10.03.2020
- Koirankakkaa ja oopperaa Wienin historiallisilla kaduilla - 03.02.2020