Maarit Uber
Shanghain keskiluokkaisissa kaupunginosissa on tavallista, että ravintoloissa, kahviloissa ja vastaavissa ei ole omia vessoja. Yleisiä käymälöitä sen sijaan löytyy joka puolelta kaupunkia. Niitä käyttäessäni olen törmännyt minulle uuteen ammattiin: käymälänhoitajaan.
Käyn usein lukemassa kirjoja eräässä vakioreitilleni osuvassa väljässä kahvilassa Fudanin yliopiston lähellä. Huomaan tiheään asutussa Shanghaissa hakeutuvani paikkoihin, joissa on mahdollisimman vähän muita ihmisiä ja hälyä. Yleensä paikalliset kuppilat ovat tupaten täynnä, joten iloitsen löytämästäni poikkeuksesta.
Suosimassani noutokahveistaan tunnetun ketjun kuppilassa on yläkerta, jota moni paikallinen ei ole äkännyt. Siellä saa useimmiten lukea melko rauhassa.
Kyseisessä kahvilassa ei ole paikalliseen tapaan omaa vessaa. Me kahvilan asiakkaat olemme kuitenkin onnekkaita, sillä yleinen käymälä löytyy lähes kahvilan vierestä. Ja kyse ei olekaan mistä tahansa käymälästä, vaan joka kerta puhtauttaan hohtavasta paikasta.
Käymälänhoitaja valvoo ja siivoaa
Siisteydestä vastaa käymälänhoitaja, jonka päivystyskoppi isoine ikkunoineen sijaitsee vessan sisäänkäynnin vieressä. Siivoustarvikkeet roikkuvat puhtaina ja ojennuksessa päivystyskopin seinällä.
Käymälänhoitaja näkee kaikki käymälään tulevat ja sieltä poistuvat. Hän tarkastaa vessojen puhtauden säännöllisin väliajoin, ilmeisesti jopa lähes jokaisen käyttäjän jäljiltä. Päätelmäni perustuu siihen, että käymälän puhdas lattia on lähes aina moppaamisen jäljiltä kostea.
Naisten puolelta löytyy vessanpöntöllä varustettu yksi niin sanottu invavessa ja neljä kyykkyvessakoppia. Oletan miesten puolella olevan suunnilleen saman verran vessoja. Käymälänhoitajan työmäärä on siis hyvinkin kohtuullinen. Päivystyskopissa istuskelemiselle ja ympäristön tarkkailulle jää runsaasti aikaa.
Kyykkyvessoissa on puolensa
Kyykkyvessa on käytännössä reikä lattiassa. Shanghaissa kyse on useimmiten posliinialtaasta betonilattialla. Kiinan maaseudulla kyykkyvessat ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus.
Esimerkiksi Fudanin yliopistosta löytyy käymälöitä, joissa on yhdellä seinällä kyykkyvessakoppeja ja toisella seinällä vessanpöntöllisiä koppeja. Jonotustilanteessa kyykkyvessaan pääsee yleensä pönttövessaa nopeammin. Moni ulkomaalainen opiskelija mieluummin jonottaa kauemmin päästääkseen pöntölle kuin tekee tarpeensa kyykyssä. Syy piilee luultavasti siinä, että kyykkyvessassa roiskeita ja kiinteämpääkin tavaraa lentää helposti ohi reiän. Toisinaan kyykkyvessan sisus ja reuna ovatkin todella likaisia. Kyykkyvessan lattia saattaa lisäksi olla liukas edellisten kävijöiden jäljiltä.
Vaikka pönttövessoilla on Kiinassakin kannattajansa, pitää moni paikallinen pöntöllä istumista epäsiistinä. Perusteluna on se, että pöntöllä käydessä takapuoli ja reidet ovat kiinni kenties hyvinkin ällöttävässä vessanpöntön renkaassa. Oikeaoppisesti kyykätessä ainoastaan kengänpohjien on tarkoitus osua lattiaan.
Kyykkyasento on lisäksi suolelle pöntöllä istumista luontaisempi tapa tyhjentyä. Kyse on periaatteessa samasta asiasta kuin puskapissalla käymisessä. Suomessa kyykkäämällä (ohi) pissaamiseen voi törmätä kokemukseni mukaan ainakin klubien pöntöllisissä vessoissa.
Käsisaippua, lämmin vesi ja vessapaperi saattavat puuttua
Kiinalaisissa vessoissa ei saa huuhdella vessapaperia alas. Viemärit ovat usein vanhoja, ja putket menevät helposti tukkoon. Käytetty vessapaperi laitetaan vessasta löytyvään roskikseen. Jätökset huuhdotaan yleensä joko nappia tai eräänlaista poljinta painamalla.
Useimmiten kyykkyvessan mukavuuksiin kuuluu seinällä oleva koukku laukun ja takin ripustamista varten. Se on hyvä, sillä vessan lattialle ei tee mieli laskea mitään ylimääräistä.
Kyykkyvessassa on muistettava pitää vyöt ja vastaavat riittävän ylhäällä. Leveät housunlahkeet kannattaa kääriä.
Lisämausteensa keskiluokkaisissa yleisissä vessoissa asiointiin tuo se, että rikkoutuneita lukkoja ei aina korjata.
Palataan vielä kantakahvilani läheiseen käymälään. Siellä käsienpesualtaan vieressä seinällä roikkuva käsisaippuapullo on aina täynnä ja kädet voi pestä lämpimällä vedellä. Kaikki toimii hienosti, sillä vessoja hoitavan tädin päätehtävä on pyörittää kyseistä käymälää, ja hän suhtautuu työhönsä ilmeisen kunnianhimoisesti. Itse asiassa vuorossa ei ole aina sama henkilö, mutta jokainen kyseisen käymälän hoitaja vaikuttaa hoitavan työnsä moitteettomasti.
Vessapaperia ei tosin ole ikinä saatavilla, mutta ei sitä ole monessa muussakaan kiinalaisessa käymälässä.
Käsisaippuan saatavuus on hyvä ravintolanvalintakriteeri
En ole löytänyt Shanghaista vakioreittieni varrelta yleistä käymälää, jossa olisi saatavilla samanaikaisesti sekä vessapaperia, käsisaippuaa että lämmintä vettä. Kyseiset asiat eivät ole itsestäänselvyyksiä edes kaikkien uusien kauppakeskusten vessoissa. Joko käsisaippuat ja vessapaperit varastetaan tai niiden hankintaan ei ole budjetoitu riittävästi varoja. Tämä vessapaperiasia on sikäli jopa hieman huvittava, sillä vessapaperihan keksittiin nimenomaan Kiinassa. Joissakin uusissa käymälöissä saa muutaman arkin vessaparia skannaamalla puhelimella qr-koodin. Lisää paperia ei heru samalla puhelimella uudelleen skannaamalla.
Olen törmännyt Shanghaissa myös ravintoloihin, joissa on käsienpesumahdollisuus mutta ainoastaan ilman saippuaa ja kylmällä vedellä. Jos saippuaa ei ole kyselyistä huolimatta löytynyt edes keittiöstä, olen vaihtanut ravintolaa. En ole halunnut ottaa turhia riskejä syömällä paikoissa, joissa käsiä ei pestä edes keittiössä.
Shanghaissa ruoka on kokemukseni mukaan useimmissa paikoissa vähintäänkin kelvollista. Käsienpesumahdollisuus saippualla ja lämpimällä vedellä onkin noussut varteenotettavaksi ravintolanvalintaperusteeksi.
Vessapaperin saatavuudella ei ole loppujen lopuksi suurta merkitystä. Paikalliset kuitenkin olettavat, että jokaisella on aina taskussa vessapaperiksi muuntuva nenäliina-arsenaali tai vastaava.
Koronaepidemia riepotteli shanghailaisia poikkeuksellisen rajusti. Sen varjossa kaupunkilaisten höveli asenne käsihygieniaa kohtaan onkin yllättävä.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Kiina on shoppailijan paratiisi, mutta kotimainen kysyntä on edelleen varovaista - 24.06.2024
- Kiinalaiset yrittävät nostaa nuorten moraalia historiallisen sotilaan esimerkillä – Lei Fengin sanoman toivotaan resonoivan edelleen - 30.05.2024
- Shanghain liikenne on kaoottista ja vaatii valppautta - 11.04.2024
- Kiinalaispotilas päättää vaivan perusteella, turvautuuko länsimaiseen vai perinnelääketieteeseen - 22.02.2024
- Kiina valmistautuu lohikäärmeen vuoteen – Lohikäärme katsoo tiukasti tulevaisuuteen - 02.02.2024
- Koulun ulkopuolinen maksullinen lisäopetus on Kiinassa maan tapa ja se alkaa usein jo päiväkoti-iässä - 09.01.2024
- Kiinalainen hoitaa lähes kaiken puhelimella – tavaroiden ja palveluiden lyhyet toimitusajat hämmästyttävät - 24.11.2023
- Kiina syytää pakkausmuoviroskaa ja tekstiilijätettä ennätysvauhtia - 25.10.2023
- Kiinalaisvanhemmat ottavat koulun tosissaan - 05.09.2023