Kevään 2020 madonluvut
Ilmo Ilkka
407. Niin monta hyökkäystä lehdistönvapaus on kokenut covid-19-pandemian aikana. International Press Institute oli ensimmäisten joukossa keväällä tilastoimassa ja kertomassa pandemian varjolla tehdyistä sananvapauden rajoituksista, jotka viruksen tavoin tulivat esille ympäri maailmaa. Tässä valossa myös journalismi on uhattuna maailmanlaajuisen viruksen toimesta, joskin kyseinen virus näyttäytyy autoritääristen valtioiden, korruptoituneiden turvallisuusviranomaisten ja vapautta rajoittavien henkilöiden muodossa.
Koronapandemia on antanut mitä mainioimman tekosyyn heille, jotka pelkäävät tai jopa vihaavat vapaata ja kriittistä mediaa. Kansakunnan ollessa epätietoisessa tilassa tuntemattoman vihollisen edessä ovat eri valtiot ja tahot vedonneet kansakunnan turvallisuuteen rajoittaessaan median toimitilaa ja vapautta. Nämä toimet ovat omalta osaltaan johtaneet yllä mainittuun surullisen suureen lukuun.
Asiaa ei auta taudin ympärillä pyörivä politisoitunut retoriikka, joka pahimmillaan johtaa valheellisen tiedon levittämiseen viruksen alkuperästä tai hoito- ja estokeinojen toimivuuden kiistämiseen. Tämä globaali uhka on pakkovoimin otettu osaksi puoluepoliittista kamppailua ja kulttuurisotaa, eritoten Yhdysvalloissa. Lisäksi tautia on eritoten angloamerikkalaisissa maissa kuvailtu juuri ”vihollisena”, joka rakentaa sotakehyksen lähtökohtaisesti epidemiologisen ongelman ympärille. Tietynlaisen kehyksen rakentaminen jonkin ongelman ympärille tuo mukanaan myös kehykseen sopivat ratkaisut. Ei siis ihme, jos tämä ”sota koronavirusta vastaan” halutaan voittaa juuri sodista tutuilla työkaluilla: viidennen kolonnan löytämisellä ja sen jäsenten rankaisemisella, tiedonvälityksen rajaamisella sekä suoranaisella sensuurilla.
Valitettavasti virusta ei kuitenkaan kiinnosta kuinka kovaa retoriikkaa johtajat käyttävät, kehen he kohdistavat syyttävät sormensa tai kuinka monta kriitikkoa he vangitsevat, ahdistelevat tai pahoinpitelevät. Päinvastoin, vapaan, luotettavan ja kriittisen tiedonvälityksen on havaittu olevan elintärkeä ja elämiä pelastava yhteiskunnallinen voimavara pandemian edessä. Tämä uhka vaatii tieteen, todenmukaisen tiedon ja rationaalisen ajattelun yhteistyötä, ei heimoajattelua tai totuuden kiistämistä.
Todennäköisen toisen aallon iskiessä on välttämätöntä, että voimme turvata vapaan ja kriittisen median toimimisen sekä taata journalistien ja muiden media-ammattilaisten mahdollisuudet tehdä työnsä turvallisesti ja ilman pelkoa hyökkäyksistä. Pohjoismaiden ja muun Euroopan hyvät sananvapaustilastot voivat luoda vahingollisen mielikuvan, jossa media tekee työnsä vallan vahtikoirana ja oikean tiedon välittäjänä.
Tähän ei meidän kuitenkaan pitäisi langeta, sillä jo alkaen sanan etymologiasta, pandemia koskettaa meitä kaikkia, jotka ovat osa ihmiskuntaa ja jotka jakavat edes ripauksen inhimillisyyttä. Lehdistönvapautta uhkaava pandemia on pitkässä juoksussa vähintään yhtä haitallinen ja tappava kuin koronaviruksen mukanaan tuoma tauti. Molempien taltuttamiseen tarvitaan kuitenkin yhteistyötä, valppautta ja valmiutta seisoa heikommassa asemassa olevien ihmisten puolella, ei heitä vastaan.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Pennsylvania Avenue sai uudet asukkaat, mutta paljonko Biden voi muuttaa maailmaa? - 25.01.2021
- Syntyykö Euroopassa jälleen uusi rintama? - 03.12.2020
- 52 kynttilää kahdessatoista kuukaudessa - 03.11.2020
- ”Kolmenlaiset ihmiset juoksevat vaistomaisesti kohti vaaraa – poliisit, palomiehet ja toimittajat” - 01.06.2020
- Suomen varovaiset askeleet kohti valoisampaa mediamaisemaa - 05.05.2020
- Kriisin varjolla kohti autokratiaa - 01.04.2020
- Turkin toimittajien vainossa otetaan oppia 60-luvulta - 04.03.2020
- Saksan malliin vedotaan, kun halutaan sensuuria - 05.02.2020