Kiina syytää pakkausmuoviroskaa ja tekstiilijätettä ennätysvauhtia
Maarit Uber
Kiinassa verkosta tilatut käyttötavarat saapuvat kuluttajalle lähes poikkeuksetta useaan muovikerrokseen pakattuina. Ostin taannoin hammasvälitikkuja ja paketin avattuani huomasin, että jokaisella tikulla oli varsinaisen pakkauksen lisäksi vielä oma muovikotelonsa. Kaikki vessapaperirullapakkauksen paperirullat on muovitettu myös yksitellen. Sama koskee myös monia elintarvikkeita. Esimerkiksi isot omenat on tapana kääriä suojaavaan muoviverkkoon. Verkon sisällä olevat omenat laitetaan usein vielä paksuseinäiseen pahvilaatikkoon. Myös esimerkiksi viinirypäleitä myydään usein pahvilaatikoissa, jotka tuntuvat turhan massiivisilta rypälemäärään nähden.
Verkosta tilatut tavarat kulkevat ihmisten koteihin usein mopoilla liikkuvien lähettien kyydissä. Heistä monet ovat virittäneet moponsa takaosaan joskus lähes henkilöauton levyisen kuljetuslaatikon. Mopokyyti on arvatenkin pomppuista, ja se selittää osaltaan helposti rikkoutuvien tai muuten vaurioituvien tavaroiden moninkertaisia pakkauksia. Esimerkiksi teepussien muovittamisen saattaa vielä ymmärtää, sillä ilmankosteus on Kiinassa monin paikoin korkea ja teen aromit säilyvät parhaiten tiiviissä pakkauksessa. Suuri osa päivittäistavaroista ei kuitenkaan vaatisi moninkertaisia muovipakkauksia.
Muovipakkausten käyttö kasvaa eniten juuri ruokatoimituksissa ja verkkokaupassa, joista molemmista on tullut yhä suositumpia.
Kiinan 1,4 miljardia ihmistä syytää hurjia määriä pakkausjätettä. Maa on ollut vuosikausia maailman suurin muovijätteen tuottaja. Maassa toimii tuhansia pelkästään muovia käsitteleviä laitoksia.
Ympäristön taakkaa lisäsi aiemmin myös se, että Kiina oli vuosikausia maailman suurin roskien tuoja. Kiina on kuitenkin asteittain kieltänyt kaikenlaisten jätteiden tuonnin ulkomailta.
Positiivista on se, että kiinalaiset ovat viime vuosina alkaneet kierrättää kotitalousjätettä.
Maan suurimmat kaupungit Peking ja Shanghai tekivät ensimmäisinä jätteiden lajittelusta pakollista.
Shanghaissa talousjäte on jaettu kierrätysjätteeseen, maatuvaan jätteeseen, kuivajätteeseen ja ongelmajätteeseen.
Kaupungissa löytyy julkisilta paikoilta yleensä kaksi jäteastiaa, toinen kierrätettävälle ja toinen muulle jätteelle. Asuinrakennusten yhteydessä voi olla tarjolla roskiksia kierrätettävän jätetyypin mukaan esimerkiksi muoville, kartongille, lasille ja metallille.
Kiinan valtio on tehnyt viime vuosina päätöksiä jätteiden lajitteluasteen nostamiseksi kautta maan.
Kiinan kierrätystalouden suuri haaste on tekstiilijäte. Tätä selittää se, että kiinalaiset eivät mielellään käytä muiden vanhoja vaatteita. Käytettyjä vaatteita pidetään epähygieenisinä, ja niiden uskotaan tuovan huonoa onnea ja jopa häpeää. Nuorempi polvi on kuitenkin alkanut ymmärtää vaatteiden kierrätyksen arvon. Etenkin luksusbrändien tuotteiden kierrätyksellä on mahdollisuuksia laajeta.
Shanghaissa on paikoitellen vaatekeräysastioita mutta ne eivät ole erityisen suosittuja. Kiinalaiset heittävät pois vähintäänkin kymmeniä miljoonia tonneja vaatteita joka vuosi.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Kiina on shoppailijan paratiisi, mutta kotimainen kysyntä on edelleen varovaista - 24.06.2024
- Kiinalaiset yrittävät nostaa nuorten moraalia historiallisen sotilaan esimerkillä – Lei Fengin sanoman toivotaan resonoivan edelleen - 30.05.2024
- Käymälänhoitaja on Kiinassa oma ammattinsa - 06.05.2024
- Shanghain liikenne on kaoottista ja vaatii valppautta - 11.04.2024
- Kiinalaispotilas päättää vaivan perusteella, turvautuuko länsimaiseen vai perinnelääketieteeseen - 22.02.2024
- Kiina valmistautuu lohikäärmeen vuoteen – Lohikäärme katsoo tiukasti tulevaisuuteen - 02.02.2024
- Koulun ulkopuolinen maksullinen lisäopetus on Kiinassa maan tapa ja se alkaa usein jo päiväkoti-iässä - 09.01.2024
- Kiinalainen hoitaa lähes kaiken puhelimella – tavaroiden ja palveluiden lyhyet toimitusajat hämmästyttävät - 24.11.2023
- Kiinalaisvanhemmat ottavat koulun tosissaan - 05.09.2023