Kiinalaisessa yliopistossa Trump ei ollut järkytys
Heidi Väärämäki
Puhelin piippasi lauantai-iltana kymmeneltä. Viesti oli professoriltani. Hän lähetti kurssimme yhteiseen WeChat-ryhmään, siis Kiinan WhatsAppiin, kuvameemin. Siinä Bill Clinton on kumartunut muikeana kuiskaamaan jotain Barack Obaman korvaan. Tekstissä lukee: ”Can I tell you a secret? I voted for Trump.”
“Me too”, vastaa Obama.
Viestistä voi tehdä monenlaisia tulkintoja huumorin- ja tilannetajusta, sillä kurssillamme on muun muassa meksikolaisia ja muslimeita, joita Trump solvasi kampanjassaan. Mutta ennen kaikkea siitä, kuinka erilaista Trump-keskustelu on kiinalaisessa yliopistossa kuin vaikkapa stipendiaattikollegoideni Jutta Högmanderin yliopistossa USC Annenbergissa Los Angelesissa tai Marjut Tervolan opinahjossa Columbia Journalism Schoolissa New Yorkissa.
Täällä yksikään professoreistani tai kiinalaisista opiskelukavereistani ei huokaillut kauhusta tai kertonut järkyttyneensä, kun vaalitulos selvisi. Sen tekivät eurooppalaiset ja amerikkalaiset opiskelijat ja japanilainen vierailuprofessori, jonka mukaan Trump on ”täysi kaheli”. Sen sijaan kaksi kiinalaisista professoriani veikkasi jo pari viikkoa ennen vaaleja, että Trump voittaa. Tämä vaalien jälkeen lähetetty kuvaviesti palveli ehkä muistutuksena oikein menneestä veikkauksesta.
Kiinaan mahtuu miljoonia mielipiteitä Trumpista mutta yksi niistä toistuu usein: Trump nähdään suorasanaisena liikemiehenä, jolle on tärkeämpää hyvä diili kuin ideologia. Vaikka Trump syytti kampanjansa aikana Kiinaa amerikkalaisten työpaikkojen viemisestä ja uhkasi maata kauppasodalla, kiinalaismediassa on oltu toiveikkaita sen suhteen, ettei Trump sekaannu maan asioihin yhtä paljon kuin Clinton olisi tehnyt.
Vaikka professorini tarkastelevat Trumpia akateemisen etäisyyden päästä, sanat ”mahdollisuus” ja ”muutos” ovat viime viikkojen luentokeskusteluissa toistuneet heidän puheissaan usein.
”Tavalliset kiinalaiset tuntevat jo Clintonin temput hänen ulkoministerikaudeltaan, eikä hänestä pidetä. Täällä ajatellaan, että Trump voi oikeasti muuttaa asioita ja olla mahdollisuus Yhdysvalloille ja maailmalle. Hänelle pitää antaa tilaisuus”, professori selitti samalla, kun amerikkalaisopiskelija asteli mielenosoituksellisesti ulos luokasta.
Erityisen kiinnostavaa on ollut nähdä, kuinka paljon eurooppalaisten ja amerikkalaisten yhteiskuntatieteiden opiskelijoiden näkökulmat eroavat kiinalaisopiskelijoiden ajatuksista. Heti Trumpin voittopuheen jälkeen kiinalainen kurssikaverini viestitti WeChat-ryhmäämme, kuinka Trumpin soviteleva tyyli teki häneen suuren vaikutuksen.
”I don’t think he really cares”, vastasi norjalainen opiskelija. Hänelle Trumpin sanat kansan yhtenäisyydestä olivat pelkkää sanahelinää.
Toinen kiinalainen kurssikaverini taas referoi akateemisesti koulutetujen kaupunkilaisten suosimaa keskustelupalstaa, jossa Trumpia kutsuttiin muun muassa ”lännen pelastajaksi” ja Trumpin voittoa ”ruohonjuuritason voitoksi”.
Kiinan somessa Trumpilla onkin paljon innokkaita faneja. Foreign Policy -lehden artikkelissa kiinalaisten Trump-innolle löydettiin monta syytä: Kiinassa vihataan korruptoituneita poliitikkoja ja sellaisena heille näyttäytyi myös Trumpin vastustaja Clinton. Lisäksi Trump syytti läntistä valtamediaa vääristyneestä uutisoinnista, ja samoin on tehnyt Kiina. Myös Trumpin ydinkannattajajoukoissa on jotakin, johon keskiluokkaisen kiinalaisen on helppo samastua. He ovat niin sanottua ”tavallista kansaa”, eivät eliittiä.
Tähän tavalliseen kansaan Kiinan koulutetulla luokalla on edelleen läheinen side, sillä 70-90-luvuilla syntynteet kiinalaiset ovat usein perheensä ensimmäinen yliopiston käynyt sukupolvi. Heidän näkökulmastaan Trump voi olla Kiinalle hyvä diili.
Kiinnostavaa nähdä, kuinka mielipiteet muuttuvat, kun Trump todella pääsee vauhtiin. Trumpin viime päivien Taiwan-puheet eivät lupaile hänelle pitkää suosiota Kiinassa.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Älä sekoita Kiinaa kiinalaisiin ja muita Shanghai-oppeja - 28.07.2017
- Miksi Kiina on niin epäcool? - 06.06.2017
- Panda sulle, vitsa tolle - 06.04.2017
- Parhaissa romansseissa toinen osapuoli on aluksi hieman vaikea - 08.03.2017
- Kiinalaisturistit tulevat, onko maailma valmis? - 27.01.2017
- Täällä ei suljeta vessan eikä lääkärin ovea - 02.01.2017
- Shanghaissa kannattaa kytätä naapureita - 24.10.2016