Kiinalaispotilas päättää vaivan perusteella, turvautuuko länsimaiseen vai perinnelääketieteeseen
Maarit Uber
Kauhutarinat kiinalaisista maaseututerveyskeskuksista kertovat, että hoitoon päästäkseen on oltava todella huonossa kunnossa. Odotustilat ja sänkypaikat ovat tupaten täynnä ja hygieniataso olematon. Eivätkä ongelmat lopu suinkaan siihen.
Suurkaupungeissa kuten Shanghaissa kuulee useammin myös hyvistä kokemuksista terveydenhuollossa.
Itse olen saanut Shanghaissa hyvää hoitoa ja vieläpä suhteellisen nopeasti. Olen asioinut lähinnä julkisilla terveysasemilla ja sairaaloissa.
Sain helmikuussa kiinalaisen uuden vuoden lomalla ärhäkän flunssan. Suuntasin parin viikon sairastelun jälkeen lähimmälle terveysasemalle, koska vointini ei kohentunut yhtä nopeasti kuin flunssassa yleensä.
Kävin aluksi terveysaseman infotiskillä kertomassa käyntini syyn. Sen jälkeen maksoin terveyskeskusmaksun kassalle ja sain vuoronumeron lääkärille.
Päivystäviä lääkäreitä oli tuona helmikuisena alkuiltapäivänä kaksi. Kun sain vuoronumeron, oli edelläni 18 ihmistä. Pääsin lääkärin juttusille puoli tuntia odotettuani. Kumpikin lääkäri otti siis puolessa tunnissa vastaan keskimäärin yhdeksän potilasta.
Yksityisyydestä ei ole vastaanotolla tietoakaan
Terveysaseman päivystävät lääkärit istuivat viereisissä huoneissa ja huoneiden ovet olivat koko ajan auki. Lääkärin pöydän vieressä oli tuoli, johon vuorossa oleva potilas istuutui ja alkoi kertoa vaivoistaan lääkärille. Jonossa seuraava ja sitä seuraava seisoivat valmiusasemissa vain askeleen päässä tuolilla istujasta. Heidän takanaan olevat seisoivat oviaukon kohdalla ja loput odotustilassa.
Lähinnä jonottavat kuulivat keskusteluni lääkärin kanssa kokonaisuudessaan. Paikalliset vaikuttavat yksityisyyden puutteeseen tottuneilta, eikä kukaan edes kommentoi sellaisia asioita. Terveystietoja ei pidetä Kiinassa samalla tavalla yksityisinä ja luottamuksellisina kuten Suomessa.
Maksu etukäteen, kiitos
Lääkäri lähetti minut pikaisen jutustelun perusteella verikokeeseen. Verikoe piti maksaa kassalla ennen kuin siihen sai mennä. Itse asiassa kaikki julkisen terveydenhuollon palvelut on maksettava ennen kuin hoitoa annetaan. Saman lääkärikäynnin aikana kassalla joutuukin yleensä asioimaan useamman kerran.
Labrassa ei ollut sinne mennessäni lainkaan jonoa. Laajan verikokeen tulokset valmistuivat alle puolessa tunnissa. Tulostin tulokset itse aiemmin saamani qr-koodin avulla labran automaatista ja suuntasin ne kädessäni lääkärin puheille.
Sillä kertaa jonotin kymmenisen minuuttia. Edelläni jonossa oli neljä ihmistä. Myös parilla heistä oli labravastaukset kädessä. Lääkärin huoneeseen oli ahtautunut vieläkin enemmän jonottavia potilaita kuin ensimmäisellä käynnillä. Kun vuoroni tuli, lääkäri katsoi tulokset ja määräsi lääkettä. Lääkärin mukaan kyse oli mitä ilmeisimmin influenssasta. Kaikki oli valmista parissa minuutissa.
Minulle tutuissa shanghailaisissa hoitolaitoksissa apteekki sijaitsee samassa rakennuksessa. Määrätty lääke maksetaan samalle kassalle kuin muutkin maksut. Lääkkeen voi noutaa kuittia vastaan.
Hoito yksityisellä on kallista
Kiinassa terveydenhoidosta puhuttaessa voi sanoa, että rahalla kaikki hoituu.
Kerron seuraavaksi mitä tapahtui, kun loukkasin pikkuvarpaani Shanghaissa. Kävin tuolloin länsimaisella lääkäriasemalla. Siellä istuin lääkärin kanssa tilavassa ja valoisassa vastaanottohuoneessa kahden samaan tyyliin kuin Suomessakin. Paikan henkilökunta puhui englantia. Tuo lääkärikäynti maksoi monikymmenkertaisesti verrattuna julkisen puolen hintoihin.
Hintaeron lisäksi kiinnostavaa oli, että lääkäri ehdotti varpaan hoitamiseen sekä länsimaista että kiinalaista hoitomuotoa. Saatoin valita niistä jommankumman tai kokeilla halutessani vaikka molempia.
Perinteinen kiinalainen lääketiede on suosittua
Länsimainen ja perinteinen kiinalainen lääketiede elävät maassa rinta rinnan. Osa lääkäreistä on niin sanotun perinteisen koulukunnan lääkäreitä mutta suuri osa käyttää molempia suuntauksia rinta rinnan.
Sama koskee myös apteekkeja. Shanghaista löytyy sekä kiinalaisen lääketieteen valmisteita tarjoavia että länsimaisia apteekkeja. Moni paikallinen käyttää molempia, hoidettavasta vaivasta riippuen.
Standardointi vahvistaa perinteisen lääketieteen asemaa
Kiinalaisen perinnelääketieteen hoitomuotoja ja hoidoissa tarvittavia rohtoja ja vastaavia on standardoitu ahkerasti viime vuosina. Hoitoja ja niissä käytettäviä valmisteita standardoidaan rinta rinnan.
Perinnelääketieteen oppeja jaetaan maassa aina yliopistotasolla asti. Esimerkiksi shanghailainen kiinalaisen perinnelääketieteen yliopisto on standardoimistyössä aktiivisesti mukana.
Standardointi lisää perinnelääketieteen menetelmien uskottavuutta ja luotettavuutta. Se myös helpottaa hoitomuotojen vientiä ulkomaille. Tavoitteena on, että hoidot olisivat yhdenmukaisia ja turvallisia hoitopaikasta riippumatta. Myös paikallinen sairausvakuutusjärjestelmä hyväksyy perinteiset menetelmät.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Kiina on shoppailijan paratiisi, mutta kotimainen kysyntä on edelleen varovaista - 24.06.2024
- Kiinalaiset yrittävät nostaa nuorten moraalia historiallisen sotilaan esimerkillä – Lei Fengin sanoman toivotaan resonoivan edelleen - 30.05.2024
- Käymälänhoitaja on Kiinassa oma ammattinsa - 06.05.2024
- Shanghain liikenne on kaoottista ja vaatii valppautta - 11.04.2024
- Kiina valmistautuu lohikäärmeen vuoteen – Lohikäärme katsoo tiukasti tulevaisuuteen - 02.02.2024
- Koulun ulkopuolinen maksullinen lisäopetus on Kiinassa maan tapa ja se alkaa usein jo päiväkoti-iässä - 09.01.2024
- Kiinalainen hoitaa lähes kaiken puhelimella – tavaroiden ja palveluiden lyhyet toimitusajat hämmästyttävät - 24.11.2023
- Kiina syytää pakkausmuoviroskaa ja tekstiilijätettä ennätysvauhtia - 25.10.2023
- Kiinalaisvanhemmat ottavat koulun tosissaan - 05.09.2023