Kiinalaisturistit tulevat, onko maailma valmis?
Heidi Väärämäki
Whooaaaa, kiljuu kiinalaisperhe, kun pieni veneen peräaalto kaataa heidät selälleen veteen. Kaikilla on yllään pelastusliivit indonesialaisen Nusa Lembonganin saaren kristallinkirkkaassa rantavedessä. Paikalla on kokonainen turistiryhmä, jolle vesi näyttää olevan hieman vieras elementti. You should be here -julistaa rantahiekkaan tökätty kyltti. Suuri osa kiinalaisryhmästä on kuitenkin 50×50 metrin suuruisella vesikaistaleella ottamassa selfieitä valtavien hellehattujensa alla, melomassa tai harjoittelemassa sup-laudalle nousua.
Olen paennut Indonesiaan Shanghain kylmyyttä nyt, kun yliopistossa on perioditauko. Kohta seuranani on tuhansia kiinalaisia, sillä tänään alkaa kiinalaisten uudenvuoden loma. On ennustettu, että kymmenpäiväisen loman aikana ennätysmäärä, jopa 6 miljoonaa kiinalaista matkustaa ulkomaille. Kasvava keskiluokka ei enää välttämättä suuntaakaan kotiseudulleen lomalla vaan ottaa perheen mukaan ja lähtee ulkomaille. Alkuvuoden saaste-ennätykset ovat lisänneet matkustusintoa.
Etujoukot saapuivat jo aikaisemmin viikolla. Saaren hiekkateillä ajelee lava-autoja, jotka ovat täynnä kiinalaismatkailijoita. Rantaan pörrää koko ajan uusia veneitä. Jostain ilmestyy kiinalainen turistiryhmä, joka hulisee sisälle veneeseen ja jatkaa seuraavaan kohteeseen. Näyttää siltä, että lyhyen loman aikana halutaan kokea kaikki mahdollinen: moni vuokraa sup-laudan, käyttää sitä kymmenen minuuttia ja siirtyy sitten snorklaamaan. Rantahiekalla ei loikoile yhtään kiinalaista.
Kun varasin matkani, oppaissa ja hotellien sivuilla kerrottiin, että Balin ja lähisaarten ”low season” alkaa tammikuun 18. päivä. Siis silloin, kun eurooppalaisten, amerikkalaisten ja australialaisten joululomat loppuvat. Balilla ei ilmeisesti ole vielä totuttu siihen, että länsimaalaisten lomakauden jälkeen alkaa kiinalaisten kausi. Se on kaikkea muuta kuin low season.
Muutenkin näyttää olevan vielä tottumista, puolin ja toisin. Seuraan rantaravintolassa, kuinka kiinalaisnainen närkästyttää tarjoilijan huutamalla tälle vaativaan sävyyn ”HELLOOOOO” ”HELLOOOO” ja heiluttamalla kättään ilmassa. Kiinassa tarjoilijan käskyttäminen vähemmän hienovaraisesti on yleistä, mutta Indonesiassa ilmeisesti ei. Tarjoilijat naureskelvat naisen aksentille tiskin takana.
Se, miten kiinalaisturistit maailmalla käyttäytyvät, kiinnostaa myös maan hallintoa. Kaiken muun lisäksi se onkin tunkenut nenänsä jopa kiinalaisten lomailuun.
Pääministerin Li Keqiangin visiossa kiinalaisten matkailu lisää ”kansainvälistä ystävyyttä” ja ”harmonisia suhteita”. Kiinan hallinnon näkökulmasta sen ulkomaille matkaavat kansalaiset ovat nimittäin oiva tapa parantaa maan mainetta (joka ei tutkimusten mukaan ole kovin hyvä esimerkiksi naapurimaissa).
Tätä edesauttaakseen Kiinassa on laadittu viralliset ohjeet ulkomaille matkaaville. Niissä kielletään muun muassa luonnon sotkeminen, kovaääninen puhe, jonossa ohittelu, hotellihuoneen hajottaminen ja myöhästely. (Ihan hyviä ohjeita kelle tahansa.) Monet matkanjärjestäjät allekirjoituttavat asiakkaillaan paperin, jossa nämä sitoutuvat käyttäytymään hyvin. Lisäksi kiinalaiset lentoyhtiöt ovat perustaneet mustan listan huonosti käyttäytyvistä matkustajista. Heitä uhkaa nimen julkaisu ja väliaikainen lentokielto.
Aina homma ei kuitenkaan mene niin kuin pääministeri toivoisi. Kansainvälisissä lehdissä on raportoitu kauhutarinoita kiinalaisturistien sekoilusta maailmalla: irti revittyjä koralleja ja japanilaisia vessanpönttöjä, väärään paikkaan pissatettuja lapsia ja lentokenttämellakoita. Isoissa turistiryhmissä liikkuvien kiinalaisten on ehkä helppo toisinaan unohtaa, etteivät he ole nyt kotona vaan vieraina.
Mutta kiinalaisturisteista voi tehdä myös toisenlaisia yleistyksiä (ainakin täällä Indonesiassa): kukaan ei kulje kainalokarvat paljastavissa tank topeissa ja lököttävissä helleshortseissa vaan rannallakin naisilla on tyylikkäät hellemekot ja miehillä kauluspaidat. Kukaan ei tilaa hampurilaista ilman paitaa tai kuljeskele kadulla kaljat käsissään. Ja mikä sympaattisinta, kiinalaisturistit eivät istu elämäänkyllästyneen näköisinä rantaravintoloissa. Ei, näyttää siltä, että heillä on oikeasti aika kivaa. Ja hymyilyttäähän se, että hengityssuojan sijaan saakin vetää päälleen aurinkosuojan.
Kirjoittajan aikaisemmat artikkelit
- Älä sekoita Kiinaa kiinalaisiin ja muita Shanghai-oppeja - 28.07.2017
- Miksi Kiina on niin epäcool? - 06.06.2017
- Panda sulle, vitsa tolle - 06.04.2017
- Parhaissa romansseissa toinen osapuoli on aluksi hieman vaikea - 08.03.2017
- Täällä ei suljeta vessan eikä lääkärin ovea - 02.01.2017
- Kiinalaisessa yliopistossa Trump ei ollut järkytys - 12.12.2016
- Shanghaissa kannattaa kytätä naapureita - 24.10.2016